Girandole, adica placintele sau un fel de gogosi sunt niste clatite umplute cu mere, care se prepara la cuptor. Forma lor este de rondele, provenind din verbul girare („a se întoarce”), adica rondele cu mere.
Ingrediente:
Pentru aluat:
500g faina
1 plic drojdie uscata Dr. Qetker
180ml lapte caldut
1 praf de sare
80g zahar tos
80g margarina
5 galbenusuri de ou
2 linguri esenta de rom
2 pliculete zahar vanilinat
Pentru umplutura:
6 mere medii
150g zahar tos
Pentru uns deasupra:
100ml lapte
1 ou
Mod de preparare:
Spalam merele.
Curatam merele de coaja si le taiem feliute mici.
Punem merele intr-o cratita pe foc le lasam 3 -4 minute sa inceapa sa sfaraie dupa care adaugam zaharul tos si amestecam.
Le lasam pe foc pana se calesc putin 10 – 15 minute, trebuie doar sa se inmoaie putin, dupa care tragem cratita de pe foc si lasam merele la racit.
Aluatul eu l-am pus la framantat si dospit in masina de paine. Am pus ingredientele in cuva in urmatoarea ordine: laptele caldut, galbenusurile, margarina, zaharul tos, zaharul vanilinat, drojdia, esenta de rom, faina si sare si am lasat aluatul la framantat si dospit 1 ora jumatate.
Aluatul puteti sa-l framantati la fel de bine si cu mana. Daca faceti aluatul cu mana procdati in felul urmator:
Intr-un castron punem 80g faina (din cantitatea de faina necesara), pliculetul de drojdie uscata, 80 g zahar tos(deci intrega cantitate necesara) si 50ml lapte (din cantitatea de lapte necesara). Framantam din aceste ingrediente o maia pe care o punem la dospit pentru 20 minute intr-un loc caldut.
Dupa ce maiaua a dospit, intr-un castron mai mare adaugam restul de ingrediente necesare pentru aluat, punem maiaua in mijloc si incepem sa framantam bine aluatul. Lasati apoi aluatul la dospit pentru o ora.
Dupa ce aluatul a dospit, infainam suprafata de lucru si il rasturnam din cuva.
Intindem o foaie cu o grosime de 1 cm.
Presaram uniform pe toata suprafata foii de aluat felitele de mere calite in prealabil.
Rulam pe lungime foaia de aluat, cat mai strans, pana obtinem un rulou.
Taiem ruloul in rondele de 2 cm.
Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam in tava rondelele, nu prea apropiate una de cealalta si le lasam la crescut 1 ora..
Intre timp, intr-un castron, spargem un ou, adaugam 100 ml lapte si amestecam foarte bine pana la omogenizare.
Dupa ce rondelele cu mar au dospit, le ungem cu oul si laptele, Le punem in cuptorul preincalzit si le lasam in cuptor 20-25 minute pana capata o culoare rumenie.
Dupa ce se racesc le putem pudra cu zahar pudra.
2 comentarii. Leave new
Buna ziua!
Nu ati specificat la cate grade se preincalzeste cuptorul.
Multumesc!
Adela, cuptorul este din generatia anilor 2000, cand nu existau ustensile / instrumente avansate de gatit, tehnic vorbind.. Multumiri de vizita!