Ingrediente:
500g faina
100ml apa calduta
100ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata Dr. Qetker
100g margarina
50g zahar tos
Un praf de sare
Coaja rasa de la o portocala
2 pliculete zahar vanilinat
Pentru deasupra fiammingii:
50g margarina pentru pus deasupra
100g zahar de trestie pentru presarat deasupra (eu am pus zahar brut, s-ar putea sa mearga si zaharul normal, daca nu aveti altfel).
Mod de preparare:
Eu am facut aluatul in masina de paine. Se poate face foarte bine si cu mana, se amesteca toate ingredientele, se framanta bine si se lasa la dospit 1 ora.
In masina de paine eu am pus in cuva ingredientele in ordinea urmatoare: apa calduta, laptele caldut, zaharul, zaharul vanilinat, drojdia, margarina, praful de sare, coaja rasa de la portocala si faina. Am pornit aparatul si am lasat aluatul la framantat si dospit timp de 1 ora jumatate.
Dupa 1 ora si jumatate, aluatul a dospit foarte mult, arata minunat, ca in poza de mai jos.
Am tapetat o tava cu hartie de copt, am rasturnat aluatul in ea si l-am intins uniform ape toata suprafata tavii, daca doriti puteti sa-l intindeti si cu sucitorul, pe o suprafata infainata dupa care sa-l asezati in tava, eu am preferat insa prima varianta.
Dupa ce l-am intins in tava, am pus deasupra tavii folie alimentara si am lasat sa mai dospeasca inca 1 ora.
Dupa ce a trecut 1 ora, indepartam folia, facem gropite in aluat cu degetul si in fiecare gropita punem cate o bucatica rupta din cele 50g de margarina (puteti folosi si unt).
Deasupra presaram cele 100g zahar (brut in cazul meu), distribuindu-l egal si uniform pe toata suprafata.
Introducem tava in cuptor si olasam la copt 10-20 minute, pana se rumeneste frumos.
Se serveste simpla, langa un pahar cu lapte, cu gem chiar, dupa preferintele si poftele fiecaruia. Fiamminga este delicioasa, iar coaja de portocala ii da o aroma divina, cat este in cuptor si cand o scoateti se imprastie in casa o aroma minunata de portocala.