Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg faina
2 pliculete drojdie uscata
1 lingura sare
50 ml lapte
300 ml ulei
1 lingurita de zahar tos
450 g iaurt
Pentru umplutura:
1.200 kg loboda
5 fire ceapa verde
500 g branza feta
Sare si piper, dupa gust
Ulei pentru calit
Unt topit pentru uns
Marar verde
Pentru uns:
1 galbenus
30ml lapte
Seminte de in pentru presarat
Mod de preparare:
Pentru a pregatii aluatul la masina de paine, punem ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, uleiul, laptele, iaurtul, pliculetele de drojdie uscata, faina, sarea si zaharul. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine, ciclul a durat 1 ora si 30 minute.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculetele de drojdie uscata, laptele, uleiul, iaurtul, sarea, zaharul si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora.
Aluatul desi este uleios nu trebuie sa fie lipicios, in cazul in care se lipeste de mana foarte tare, mai adaugati putin cate putina faina, pana obtineti un aluat care nu se lipeste.
In timp ce aluatul dospeste putem sa ne ocupam de celelalte necesare pentru reteta.
Intr-un castronel pregatim compozitia cu care ungem placintele inainte de a le pune in cuptor, amestecam un galbenus crud cu 50 ml lapte pana la omogenizare.
Branza feta o pasam cu furculita.
Spalam mararul si il tocam foarte marunt.
Ceapa verde o curatam si o spalam, dupa care o tocam marunt.
Loboda o alegem ii rupem coditele si o spalam foarte bine sub jet de apa.
Intr-o oala incapatoare punem apa si o aducem la fierbere. Cand incepe sa clocoteasca adaugam loboda si o lasam la oparit pana se inmoaie, intre 5-10 minute.
Dupa ce loboda s-a oparit bine, o scoatem cu spumiera si o punem intr-o strecuratoare la scurs.
Dupa ce loboda s-a scurs bine si s-a racit putin, o tocam foarte marunt cu cutitul.
Ceapa tocata marunt o punem la calit intr-o cratita cu putin ulei.
Dupa ce se caleste putin (ATENTIE, nu trebuie sa o ardem), adaugam peste si loboda si mai lasam aproximativ 3-5 minute la calit.
Condimentam cu sare si piper dupa gust si amestecam pana la incorporare.
Tragem cratita de pe foc, adaugam branza feta sfaramata si amestecam din nou pana la omogenizare.
Dupa ce avem totul pregatit, iar aluatul a crescut, incepem sa formam placintele.
Turnam aluatul din cuva pe o suprafata infainata si intindem aluatul intr-o foaie de 1 cm grosime.
Rulam foaia pe care am intins-o pana obtinem un rulou, pe care il taiem mai apoi in 15 rondele egale.
Din fiecare rondea, formam cate o bila.
Fiecare bila in parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie cu forma dreptunghiulara, pe care o ungem cu unt topit.
Luam cate o lingura cu varf de umplutura, o punem intr-un colt al dreptunghiului format si incepem sa pliem, astfel incat, prin forma de impachetare sa obtinem un triunghi – mai jos este exemplificat foarte bine modul de impachetare.
Placintele triunghiulare obtinute, le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam la dospit inca 1 ora.
Dupa 1 ora, ungem placintele cu compozitia de galbenus si lapte preparata mai inainte.
Deasupra presaram seminte de in, daca nu aveti puteti presara susa sau mac, dupa care introducem placintele in cuptorul preincalzit si le lasam la copt la foc mediu, 30-35 minute, pana se rumenesc frumos.
Dupa ce s-au copt, scoatem placintele din cuptor si le putem servi atat calde, cat si reci. Se pastreza excelente si pentru a doua si a treia zi, daca le pastrati intr-o punga de plastic.