Plăcintă de lobodă cu ceapă, brânză și mărar

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Ingrediente:
Placinta loboda
Pentru aluat:
1 kg faina
2 pliculete drojdie uscata
1 lingura sare
50 ml lapte
300 ml ulei
1 lingurita de zahar tos
450 g iaurt

Pentru umplutura:
1.200 kg loboda
5 fire ceapa verde
500 g branza feta
Sare si piper, dupa gust
Ulei pentru calit
Unt topit pentru uns
Marar verde

Pentru uns:
1 galbenus
30ml lapte
Seminte de in pentru presarat

Mod de preparare:
Pentru a pregatii aluatul la masina de paine, punem ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, uleiul, laptele, iaurtul, pliculetele de drojdie uscata, faina, sarea si zaharul. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine, ciclul a durat 1 ora si 30 minute.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculetele de drojdie uscata, laptele, uleiul, iaurtul, sarea, zaharul si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora.
Aluatul desi este uleios nu trebuie sa fie lipicios, in cazul in care se lipeste de mana foarte tare, mai adaugati putin cate putina faina, pana obtineti un aluat care nu se lipeste.
Placinta loboda
In timp ce aluatul dospeste putem sa ne ocupam de celelalte necesare pentru reteta.
Intr-un castronel pregatim compozitia cu care ungem placintele inainte de a le pune in cuptor, amestecam un galbenus crud cu 50 ml lapte pana la omogenizare.
Placinta loboda
Placinta loboda
Branza feta o pasam cu furculita.
Placinta loboda
Placinta loboda
Spalam mararul si il tocam foarte marunt.
Placinta loboda
Ceapa verde o curatam si o spalam, dupa care o tocam marunt.
Placinta loboda
Placinta loboda
Loboda o alegem ii rupem coditele si o spalam foarte bine sub jet de apa.
Placinta loboda
Placinta loboda
Intr-o oala incapatoare punem apa si o aducem la fierbere. Cand incepe sa clocoteasca adaugam loboda si o lasam la oparit pana se inmoaie, intre 5-10 minute.
Placinta loboda
Dupa ce loboda s-a oparit bine, o scoatem cu spumiera si o punem intr-o strecuratoare la scurs.
Placinta loboda
Dupa ce loboda s-a scurs bine si s-a racit putin, o tocam foarte marunt cu cutitul.
Placinta loboda
Ceapa tocata marunt o punem la calit intr-o cratita cu putin ulei.
Placinta loboda
Dupa ce se caleste putin (ATENTIE, nu trebuie sa o ardem), adaugam peste si loboda si mai lasam aproximativ 3-5 minute la calit.
Placinta loboda
Placinta loboda
Condimentam cu sare si piper dupa gust si amestecam pana la incorporare.
Placinta loboda
Placinta loboda
Tragem cratita de pe foc, adaugam branza feta sfaramata si amestecam din nou pana la omogenizare.
Placinta loboda
Placinta loboda
Dupa ce avem totul pregatit, iar aluatul a crescut, incepem sa formam placintele.
Placinta loboda
Turnam aluatul din cuva pe o suprafata infainata si intindem aluatul intr-o foaie de 1 cm grosime.
Placinta loboda
Rulam foaia pe care am intins-o pana obtinem un rulou, pe care il taiem mai apoi in 15 rondele egale.
Placinta loboda
Din fiecare rondea, formam cate o bila.
Placinta loboda
Fiecare bila in parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie cu forma dreptunghiulara, pe care o ungem cu unt topit.
Placinta loboda
Placinta loboda
Luam cate o lingura cu varf de umplutura, o punem intr-un colt al dreptunghiului format si incepem sa pliem, astfel incat, prin forma de impachetare sa obtinem un triunghi – mai jos este exemplificat foarte bine modul de impachetare.
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placintele triunghiulare obtinute, le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam la dospit inca 1 ora.
Placinta loboda
Dupa 1 ora, ungem placintele cu compozitia de galbenus si lapte preparata mai inainte.
Placinta loboda
Deasupra presaram seminte de in, daca nu aveti puteti presara susa sau mac, dupa care introducem placintele in cuptorul preincalzit si le lasam la copt la foc mediu, 30-35 minute, pana se rumenesc frumos.
Placinta loboda
Dupa ce s-au copt, scoatem placintele din cuptor si le putem servi atat calde, cat si reci. Se pastreza excelente si pentru a doua si a treia zi, daca le pastrati intr-o punga de plastic.
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda
Placinta loboda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Mai multe rețete, referitor la loboda, placinte