Placinta cu loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Ingrediente:

Placinta loboda

Pentru aluat:
1 kg faina
2 pliculete drojdie uscata
1 lingura sare
50 ml lapte
300 ml ulei
1 lingurita de zahar tos
450 g iaurt

Pentru umplutura:
1.200 kg loboda
5 fire ceapa verde
500 g branza feta
Sare si piper, dupa gust
Ulei pentru calit
Unt topit pentru uns
Marar verde

Pentru uns:
1 galbenus
30ml lapte
Seminte de in pentru presarat

Mod de preparare:
Pentru a pregatii aluatul la masina de paine, punem ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, uleiul, laptele, iaurtul, pliculetele de drojdie uscata, faina, sarea si zaharul. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine, ciclul a durat 1 ora si 30 minute.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculetele de drojdie uscata, laptele, uleiul, iaurtul, sarea, zaharul si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora.
Aluatul desi este uleios nu trebuie sa fie lipicios, in cazul in care se lipeste de mana foarte tare, mai adaugati putin cate putina faina, pana obtineti un aluat care nu se lipeste.

Placinta loboda

In timp ce aluatul dospeste putem sa ne ocupam de celelalte necesare pentru reteta.
Intr-un castronel pregatim compozitia cu care ungem placintele inainte de a le pune in cuptor, amestecam un galbenus crud cu 50 ml lapte pana la omogenizare.

Placinta loboda

Placinta loboda

Branza feta o pasam cu furculita.

Placinta loboda

Placinta loboda

Spalam mararul si il tocam foarte marunt.

Placinta loboda

Ceapa verde o curatam si o spalam, dupa care o tocam marunt.

Placinta loboda

Placinta loboda

Loboda o alegem ii rupem coditele si o spalam foarte bine sub jet de apa.

Placinta loboda

Placinta loboda

Intr-o oala incapatoare punem apa si o aducem la fierbere. Cand incepe sa clocoteasca adaugam loboda si o lasam la oparit pana se inmoaie, intre 5-10 minute.

Placinta loboda

Dupa ce loboda s-a oparit bine, o scoatem cu spumiera si o punem intr-o strecuratoare la scurs.

Placinta loboda

Dupa ce loboda s-a scurs bine si s-a racit putin, o tocam foarte marunt cu cutitul.

Placinta loboda

Ceapa tocata marunt o punem la calit intr-o cratita cu putin ulei.

Placinta loboda

Dupa ce se caleste putin (ATENTIE, nu trebuie sa o ardem), adaugam peste si loboda si mai lasam aproximativ 3-5 minute la calit.

Placinta loboda

Placinta loboda

Condimentam cu sare si piper dupa gust si amestecam pana la incorporare.

Placinta loboda

Placinta loboda

Tragem cratita de pe foc, adaugam branza feta sfaramata si amestecam din nou pana la omogenizare.

Placinta loboda

Placinta loboda

Dupa ce avem totul pregatit, iar aluatul a crescut, incepem sa formam placintele.

Placinta loboda

Turnam aluatul din cuva pe o suprafata infainata si intindem aluatul intr-o foaie de 1 cm grosime.

Placinta loboda

Rulam foaia pe care am intins-o pana obtinem un rulou, pe care il taiem mai apoi in 15 rondele egale.

Placinta loboda

Din fiecare rondea, formam cate o bila.

Placinta loboda

Fiecare bila in parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie cu forma dreptunghiulara, pe care o ungem cu unt topit.

Placinta loboda

Placinta loboda

Luam cate o lingura cu varf de umplutura, o punem intr-un colt al dreptunghiului format si incepem sa pliem, astfel incat, prin forma de impachetare sa obtinem un triunghi – mai jos este exemplificat foarte bine modul de impachetare.

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placintele triunghiulare obtinute, le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam la dospit inca 1 ora.

Placinta loboda

Dupa 1 ora, ungem placintele cu compozitia de galbenus si lapte preparata mai inainte.

Placinta loboda

Deasupra presaram seminte de in, daca nu aveti puteti presara susa sau mac, dupa care introducem placintele in cuptorul preincalzit si le lasam la copt la foc mediu, 30-35 minute, pana se rumenesc frumos.

Placinta loboda

Dupa ce s-au copt, scoatem placintele din cuptor si le putem servi atat calde, cat si reci. Se pastreza excelente si pentru a doua si a treia zi, daca le pastrati intr-o punga de plastic.

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

Placinta loboda

, , , , , ,
Articolul precedent
Pogacele cu branza feta
Articolul următor
Pizza la tigaie

Retete diverse

12 comentarii. Leave new

La o asa prezentare frumoasa mai ca as da o fuga sa fur vreo doua , mai ales ca la ai mei nu le place , asa ca eu trebuie sa-mi pun pofta in cui.

Răspunde
LLAAVVIINNIIAA
28 aprilie 2009 23:08

Bun gasit!
Felicitari pentru indemanare si pentru cum arata blogul. Iti urmaresc cu admiratie (si salivatie…daca-mi permiti!)postarile. Este de departe unul dintre cele mai ordonate bloguri si felul amanuntit in care prezinti retetele ma face sa il situez intre primele 3 bloguri preferate din 50 cate urmaresc.
Azi te deranjez pentru a-mi lamuri o dilema si anume daca tu de fiecare data cand faci aluat la MP pui drojdia in lichid si nu la sfarsit peste faina cum scrie in cartea masinii mele de paine si cum am mai vazut destul de des pe net.La prima mea experienta cu masina de paine(alaltaieri mi-am luat-o)am respectat indicatiile din manual si am pus drojdia ultima peste faina. E drept ca a crescut aluatul foarte frumos insa granulele de drojdie se vedeau si dupa ce timpul de dospire a trecut.
Astept cu interes opinia ta.
Numai bine!
Lavinia

Răspunde

Nicolina, draga, cu multa placere te-as servi! Nici eu nu ma prea dau in vant dupa loboda, dar nici nu pot spune ca nu-mi place, cel putin placinta asta a iesit nemaipomenita!! Te pup si te mai astept in vizita!! 🙂

Răspunde

Draga mea Laviania, iti multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase si ma bucur mult ca ma numar printre preferatele tale. Foarte bine ai facut ca ti-ai achizitionat o masina de paine, vei vedea ca iti va fi nespus de utila. Eu una carticica masinii de paine nu am prea studiat-o, singurul lucru pe care l-am luat de acolo este ca in cuva masinii inainte se pun ingredientele lichide si abia apoi cele solide. Cel mai mult folosesc masina pentru framantat si dospit, mai rar pentru celelalte programe.
Drojdia niciodata nu am pus-o peste faina, intotdeauna o pun la “granita” dintre lichide si solide, asa am considerat eu ca e bine si mereu o pun asa (poate doar daca am uitat de ea vreodata am adaugat-o la sfarsit). Deasemenea intotdeauna am cautat sa o pun cat mai departe de sare (pentru ca ii ia din proprietatile de crestere)si cat mai aproape de zahar, in retetele in care este necesar zaharul (pentru a sporii procesul de dospire). Tot pentru o dospire frumoasa, sa sti ca de multe ori las aluatul in cuva mai mult decat timpul pe care il indica masina, il las pana se ridica suficient cat sa fiu multumita si sa il consider dospit. Te pup si iti doresc la cat mai multe retete reusite cu noua ta masina de paine!! 😉 😀

Răspunde
LLAAVVIINNIIAA
30 aprilie 2009 1:34

Multumesc mult pentru lamuriri!
Numai bine!
Lavinia

Răspunde

Buna Iulia, ma chinui de vreo ora sa-ti las un mesaj…nu stiu de ce merge atat de greu 😥 Imi place mult cum ai aranjat blogul. Sunt fan loboda, as manca si eu vreo 2 placintele, ti-au iesit la mare arta, 8) felicitari !!! Te pup cu drag !

Răspunde

mmmmm!!!! Arata bineeee 😛 Se consuma calde sau reci?

Răspunde

Draga Ginette, ma bucur mult ca te mai vad pe la mine in vizita, ai lipsit o perioada… cu toata placerea te-as servi cu niste placintele cu loboda, le-am facut pentru prima data, dar au fost delicioase. Site-ul meu nus ce are dar merge tare greu, poate de aceea ai avut si tu probleme, tot incerc sa-i dau de cap, poate intr-un final reusesc. Pupici! 😛 😉

Răspunde

Multumesc, Ina!! Placintelele se servesc si reci si calde, dupa preferinta, mie mi-au placut mai mult reci, parca le simti mai bine gustul. Puppppp!! 😉 😛

Răspunde

C’est moi le carcotas 😳 Daca pun o lingura de sare in aluat, 😯 dupa mancare, bem apa ca si camila (pana ne spargem) 😆 Unde mai pun ca nu mai creste aluatul…neam. Dar intrebarea este Unde este ZAHARUL ? 😳

Răspunde

Draga Eugen, 😀 carcotas zici….., OK, pai sa vedem, daca pui 1 lingura sare la 1kg faina plus restul de ingrediente garantez ca nu va fi DELOC sarat aluatul. In ceea ce priveste crescutul aluatului, nu vad de ce zici tu ca nu ar mai creste??? Zaharul!? Nu stiu despre ce zahar vorbesti, se pune 1 lingurita zahar in aluat, atat. O saptamana frumoasa iti doresc si te mai astept si cu alte carcoteli… 😉

Răspunde

SI eu sant fan loboda,fac si eu placinta dar,asociez loboda cu stevie,patrunjel verde si pun si oua.Nu am masina si-mi fac singura foile pe care ,dupa ce au crescut,inainte de a pune umplutura,le ung cu iaurt ( nu pun iaurt in coca ).Felicitari,succes mai departe ! :-bd

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu