Ingrediente:
Pentru aluat:
650g faina
250g mascarpone
25g zahar tos
1 pliculet si fumatate drojdie uscata
300ml lapte caldut
½ lingurita sare
50g unt topit
Pentru uns:
1 ou
30-50ml lapte
Mac sau susan pentru presarat deasupra
Mod de preparare:
Aluatul l-am pus la framantat si dospit in masina de facut paine, pentru ca este mult mai simplu. Am pus in cuva ingredientele pentru aluat in urmatoarea ordine: laptele incalzit putin (nu fierbinte), untul topit in prealabil(eu l-am topit in cuptorul cu microunde), zaharul tos, branza mascarpone, drojdie uscata, faina si un praf de sare. Am lasat aluatul la framantat si dospit aproximativ 1ora si jumatate.
Daca nu aveti masina de facut paine, puteti foarte bine sa framantati aluatul si cu mana. Puneti faina intr-un castron, faceti o gaura in mijlocul ei si adaugati, drojdia, zaharul tos, branza mascarpone, untul topit, laptele caldut si un praf de sare, dupa care framantati bine timp de 20-30 de minute, apoi lasati aluatul la dospit timp de 1 ora, acoperit cu un servet curat, la loc caldut.
Dupa ce aluatul a dospit, infainam usor suprafata de lucru si rasturnam aluatul din cuva.
Il intindem cu palma intr-un dreptunghi, apoi il rulam.
Din ruloul obtinut taiem cu un cutit rondele de aproximativ 40g fiecare. Mie mi-au rezultat 30 bucati.
Luam fiecare rondea in parte si formam din ea o bila.
Punem chiflele intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu o pensula inmuiata in lapte si le lasam la dospit 30 de minute.
Dupa 30 de minute, ungem chiflele cu ou (pe care l-am batut, in prealabil), presaram deasupra lor susan sau mac si le introducem in cuptorul preincalzit pentru 10-15 minute, la foc mediu.
Dupa ce chiflele s-au copt, le scoatem din cuptor si le putem servi atat calde cat si reci, simple sau putem sa le transformam in mini sandwich-uri. Sunt minunate servite si langa o cana de lapte sau unse cu gem. Pofta buna!!