Ingrediente:
Pentru crema
600 ml smantana dulce
2 pliculete zahar vanilinat Dr. Qetker
1 plic si jumatate gelatina Dr. Qetker
300g zahar pudra (de adaugat in crema)
400g zmeura
200g zahar tos (de adaugat in zmeura)
Pentru piure
300g capsuni
150g zmeura
200g zahar pudra
Suc de lamaie (dupa preferinte)
Mod de preparare:
Crema:
Spalam zmeura, o scurgem, o punem intr-un bol si adaugam peste ea 200g zahar tos. Lasam jumatate de ora pentru a se topii zaharul si pentru a lasa sirop.
Intr-un castronel punem 100 ml apa si adaugam plicul de gelatina pentru a se inmuia.
Intr-o cratita punem intreaga cantitate de smantana dulce, adaugam pliiculetele de zahar vanilinat, zaharul pudra si amestecam pana se topeste zaharul si da in clocot. Cand a dat in clocot o tragem intr-o parte, adaugam gelatina dizolvata si amestecam repede si incontinu pana se incorporeaza bine. (atentie, gelatina trebuie sa fie lichida in momentul adaugarii sa nu se fi intarit intre timp, daca s-a intarit adaugati inca putina apa pentru a o fluidiza). Lasam crema obtinuta putin la racit, eventual pentru a grabi procesul de racire punem cratita in care am preparat-o cu fundul in chiuveta si lasam apa rece sa curga pe langa cratita – avem grija sa nu intre apa in compozitie.
Intre timp trecem interorul formelor in care dorim sa punem crema pe sub un jet de apa, punem in fiecare forma cate 1-2 linguri din zmeura cu zahar pe care am pregatit-o in prealabil, peste care adaugam cu polonicul crema preparata si racita mai inainte. Dam totul la frigider pentru minim 5 ore, ideal ar fi sa fie servite a doua zi.
Piureul:
Intr-un bol punem zmeura si capsunile, adaugam 2 linguri de zeama de lamaie(nu este obligatoriu), zaharul si mixam cu blenderul vertical pana obtinem un piure.
La servire, vom pune intr-o farfurie un polonic de piure de zmeura si capsuni, 4 linguri de smantana dulce – din care am preparat si crema, iar peste acestea vom rasturna panacota din recipientul in care am pus-o. La fel de bine se poate servi insa si direct din micutele recipiente in care le-am pus.