Reteta e preluata de pe gatestecumaria.ro

Paine pufoasa

Paine pufoasa

Ingrediente:

350g faina + 4 linguri
210ml lapte
55g unt
60ml apa
1 lingura zahar tos
1 lingurita sare
1 plic drojdie uscata Dr. Qetker
1 ou pentru uns
Susan si mac pentru presarat deasupra painii

Mod de preparare:

Preparam maiaua. Punem intr-un bol 100ml lapte, 1 lingura de zahar, pliculetul de drojdie uscata si 2 linguri de faina, din cantitatea de faina pentru framantat. Amestecam totul, dam un praf de faina peste maiaua si lasam la dospit timp de 5 – 10 minute.

Intr-un castron mai mare, punem restul de faina, sarea, apa, laptele ramas, untul – care, in prealabil, eu l-am pus cateva secunde in cuptorul cu microunde, cat sa se topeasca putin, atentie nu se fierbe – si maiaua care a fm lasat-o la crescut. Se amesteca totul si se framanta un aluat elastic.

Luam aluatul si il intindem cu sucitorul pe masa – pudrata in prealabil cu faina. Apoi il rulam si din ruloul rezultat formam 9 bile dintre care una mai mare pentru mijloc. Le asezam intr-o tava rotunda – tapetata cu faina in prealabil – in asa fel incat se rezulte o floricica.

Lasam aluatul la dospit 40 minute.

Intre timp, batem un ou, iar cand aluatul s-a dospit, inainte de a-l introduce la cuptor, ungem cu ou aluatul si presaram deasupra mac si susan.

Introducem tava in cuptorul gata incins si lasam la copt 40 – 50 minute, la foc mic. Inainte cu 5 minute de a scoate painea din cuptor o mai putem unge cu ou inca o data si dam cuptorul putin mai tare, atat cat coaja sa prinda o culoare galben aurie.
Daca nu suntem siguri ca painea e destul de coapta in interior, putem face testul cu scobitoarea.

Paine pufoasa

Paine pufoasa

, , , ,
Articolul precedent
Tort Alba – Neagra
Articolul următor
Varza cu carnaciori si ceafa afumata

Retete diverse

30 de comentarii. Leave new

Felicitari, faci poze foarte frumoase si gatesti delicios.
Ce dulci sunt vacutele :wub:

Răspunde

Getut, iti multumesc mult pentru aprecieri, te mai astept in vizita pe site!! 🙂

Răspunde

Am framantat cu mixerul in 5 min aluatul era gata. Reteta ta este super.
Nota 10 pentru ajutorul acordat

Răspunde

Anna, ma bucur ca ai incercat reteta!! Felicitari pentru reusita!! Spor la gatit si te mai astept in vizita!! 😉

Răspunde

Arataaaaaaaa senzational paineaaaa asta ! Tocmai acum ma pregatesc sa o incerc si eu :D. multumim de reteteeeele extraordinare! puuupici 😀

Răspunde

Spune-mi te rog ce inseamna “foc mic”?multumesc

Răspunde

Roxana, ma bucur mult ca iti place painica sper ca a iesit pe gustul tau. Pupici!!

Răspunde

Dana, eu nu am aragaz nou, cu gradatie, ca atare reglez focul dupa ochi, fara sa stiu exact cate grade sunt, ma gandesc ca fiecare isi cunoaste aragazul si coace in functie de acest principiu… eu iti recomand totusi sa o coci la 160 – 180 grade (poti creste treptat gradatia). O zi buna iti doresc!!

Răspunde
steluta petre
16 martie 2011 12:16

o putem framanta si la aparatul de facut paine? arata senzational, iti multumesc pentru toate retetele tale

Răspunde

Steluta, sigur ca poti framanta aluatul si la masina de facut paine, eu in general cam toate aluaturile le framant la masina de facut paine. Ingredientele acestei retete le-am pus in ordinea urmatoare: laptele caldut, apa calduta, untul(topit si racit in prealabil), zaharul, drojdia, faina si sarea. Spor la gatit si ma bucur mult ca iti plac retetele de pe site! 😉

Răspunde

O painica exceptionala de mult ma incerc sa reusesc sa-mi iasa o painca asa de pufoasa si gustoasa multumesc pentru reteta 😉

Răspunde

O painica exceptionala de mult incerc sa reusesc o painica asa de pufoasa si gustoasa mutumesc pentru reteta.. Am scris inca odata, pentru ca gresisem in primul comentariu.

Răspunde

Multumesc foarte mult pt reteta. 😀
Sunt extrem de incintata de rezultat si ca drept dovada asi posta chiar o fotografie pt ca rezultatul a meritat imortalizat.
Numai de bine!

Răspunde

Excelenta reteta de paine floarea soarelui. Am incercat-o, este foarte buna. :-bd

Răspunde

foarte buna painea.Sunt f incantata ca intradevar am gasit retete bune… am incercat si de pe alte situri …….. dezastru.Am sa incerc si unele din celelalte retete <:-P

Răspunde

nu inteleg o parte a retetei, spui ca terbuie un ou ptr uns, dar se vede din poze ca ai pus un galbenus sau doua si in aluat. pana la urma, cum e?

Răspunde

Valentina, ma bucur mult pentru reusita ta, spor in tot ceea ce gatesti si te mai astept sa incerci si alte retete. Pupici!! >:D<

Răspunde

Florentina, ma bucur ca ti-a reusit reteta. Felicitari si spor la gatit!! 😉

Răspunde

Flory, in reteta am folosit un singur ou, pentru uns, asa cum am si spus. Ceea ce vezi tu acolo galben in bolul acela este untul topit si racit(sau poti folosi margarina). Incearca reteta cu incredere pentru ca rezulta o painica minunata. Pupici si te mai astept pe site! 😉

Răspunde

Simona, ma bucur ca esti incantata de reteta, felicitari pentru reusita. Daca vrei sa trimiti o fotografie cu rezultatul o poti face la adresa de mail gourmandine@gourmandine.ro, iar noi o vom posta la categoria “Retete incercate de voi”. 😉

Răspunde

Multumim pentru reteta. E prima oara cand fac paine si cautam ceva de genu adica simplu si bun. Sarumana mult de tot

Răspunde

gata! foarte buna – am facut cantitate dubla 🙂

Răspunde

Salivez… nu am avut curaj sa fac paine, dar acum vreau sa incerc. Cate gr are plicul de drojdie in Romania? Blogul tau este SUPERB

Răspunde

cam ce diametru a avut vasul in care s-a copt painea?

Răspunde

Intr-adevar, painica are un gust grozav, abia am scos tava din cuptor si nu am rezistat sa nu pap o petala din floricica…. 😀 .. multumim pt reteta :* :*

Răspunde

A fost pufoasa si delicioasa, exact asa cum ai descris-o! Multumesc mult pentru reteta!!

Răspunde

o bunatate de paine.. cum nu am mai mancat, asa pufoasa si aratoasa. de ieri, coc non stop ptr toata lumea, sa le arat ce gospodina sunt, datorita retetei… multumesc 😛 :-bd

Răspunde

am o intrebare… am vazut ca la majoritatea aluaturilor tale, painici si tot ce contine aluat, pui zahar tos… chiar daca e o paine sarata de ex… ce rol are? si, in loc de zahar tos, merge zahar pudra? niciodata n-am stiut diferenta dintre cele 2, recunosc …

Răspunde

Eu am doar drojdie proaspata. cata sa pun?

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu