Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Ingrediente:

Paine impletita

500g faina
1 pliculet drojdie uscata
240ml lapte caldut
50ml unt topit
1 lingura sare
1 lingurita zahar tos

1 galbenus si 30ml apa pentru uns painica
Susan pentru presarat deasupra

Mod de preparare:
Aluatul pentru paine eu l-am preparat in masina de facut paine. Am pus in cuva ingredientele in urmatoarea ordine: lapte caldut, untul topit in cuptorul cu microunde (insa lasati-l sa ajunga la o temperatura rezonabila, nu il puneti fierbinte), pliculetul de drojdie uscata, zaharul tos, faina si un praf de sare. Am lasat aluatul la framantat si dospit in masina de facut paine 2 ore.
Daca nu aveti masina de facut paine, framantati aluatul cu mana. Puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, drojdia uscata, untul topit, laptele caldut si sarea si incepeti sa framantati 20 – 30 minute aluatul pana obtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana. Acoperiti aluatul obtinut cu un prosopel curat si puneti-l la dospit pentru 2 ore, la loc caldut.

Paine impletita

Dupa 2 ore aluatul crescut frumos, il rasturnam pe suprafata de lucru si il impartim in trei bile egale.

Paine impletita

Paine impletita

Fiecare bila in parte o intindem intr-o foaie dreptunghiulara, pe care mai apoi o rulam pe lung.

Paine impletita

Paine impletita

Cu toate cele 3 bile de aluat procedam la fel, in final rezultand 3 rulouri.

Paine impletita

Aceste 3 rulouri, incepem sa le impletim, le unim la un capat, astfel incat capatul ruloului din mijloc sa vina deasupra celorlalte 2 rulouri (ca in foto de mai jos).

Paine impletita

Dupa ce unim rulourile la un capat, impletim, cat de strans putem, pana la capat. Capetii impletiturii incercam sa ii strangem usor si sa ii bagam dedesubt.

Paine impletita

Paine impletita

Painica impletiita o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o lasam la dospit acoperita cu un prosopel, intr-un loc caldut.

Paine impletita

Dupa 1 ora, painica a crescut foarte frumos.

Paine impletita

Paine impletita

Intre timp, intr-un castronel punem un galbenus crud si 30 ml apa, le batem cu un tel micut sau cu o furculita.

Paine impletita

Paine impletita

Cu aceasta compozitie rezultata vom unge painica dospita, inainte de a o introduce in cuptor.

Paine impletita

Presaram deasupra susan, putem presara si mac sau seminte de in, floarea soarelui, dupa care introducem painica in cuptorul preincalzit si o coacem timp de 30 minute, pana se rumeneste frumos.

Paine impletita

Paine impletita

Dupa ce o scoatem din cuptor o lasam in tava 5 minute, dupa care o scoatem pe un grilaj sau pe un tocator si o lasam la racit.

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

Paine impletita

, , , ,
Articolul precedent
Pizza la tigaie
Articolul următor
Paine Floarea Soarelui

Retete diverse

12 comentarii. Leave new

  • Iulia, am facut franzela dupa reteta ta si ….a iesit extraordinara .De multe ori ma inspir de aici atunci cand nu stiu ce sa mai gatesc.Te pup si iti urez o zi frumoasa !

    Răspunde
  • Am încercat această rețetă de sărbători și a ieșit o pâine delicioasă. Vă mulțumesc și vă urez LA MULȚI ANI!

    Răspunde
  • Va rog sa-mi spuneti cate paini ies din aceasta compozitie?!Multumesc frumos!

    Răspunde
  • Buna Iulia ! Painea arata foarte bine la fel ca si cozonacii ,am sa incerc sa fac si paine dar partea proasta este ca nu-mi prea place sa framant asa de mult dar am sa fac un efort cand nu am ce face (adica din plistiseala si curiozitate). Ma intereseaza si alte retete postate de tine .Unde le pot gasi?
    In viitorul apropiat am sa revin cu rezultatul de la paine.Multumesc frumos!
    Si inca ceva .imi place cum iti prezinti munca si rezultatele ei.BRAVO!

    Răspunde
  • adevarul e ca am facut aceasta paine acum cateva luni. a iesit f buna. azi o repet… inca un.. bravo

    Răspunde
  • mi se pare timpul foarte lung. eu pun faina si restul ingredientelor in robotul meu philips si amestec max 1 minut, se vede cum se omogenizeaza. apoi pun in tava teflonata sau de silicon si pun pe un fund de lemn pe caloriferul caldut la crescut acoperita cu u servet. in max 30 min e gata crescuta, se vede cum ridica servetul si o coc in cuptorul preincalzit cca 25 min cu foc mai mare apoi redus inca 10 min. cand o scot din cuptor o invelesc in servet umed, o acopar cu o fata de masa si o las sa se raceasca acoperita.

    Răspunde
  • buna. m-am uitat prin retete, dar la nici una nu scrie la ce temperatura bagi la cuptor… pls ;;)

    Răspunde
  • eu coc pe 5 1/2 25 min , apoi pe 5 cuptor de gaz

    Răspunde
  • maria belcota
    21 februarie 2012 9:12

    :-bd :-bd

    Răspunde
  • Buna! am facut gogoasele si au iesit foarte bune. Acum am incercat si reteta de paine de casa, dar, din pacate, aluatul nu a crescut f tare.. acum l-am pus in tava si l-am acoperit, sper sa creasca bine!
    Frumos site-ul.

    Răspunde
  • eu am drojdie la pliculet, care scrie ca tre dizolvata in 50 ml de apa si o ling de zahar. cum procedez, ca sa imi iasa painea? ca am mai incercat-o si nu am dizolvat pliculetul de drojdie si nu mi-a crescut. ce sa fac? va rooog un pik de ajutor. imi este tare dor de o paine romaneasca, sunt de 2 ani plecata de acasa si vreau sa fac o painica in casa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu