Ingrediente:
Pielea de la 1 pui cu aripi si pulpe inferioare (al meu a cantariit tot 2,145kg)
Pentru uns puiul:
70g unt
1 lingurita cu varf piper
1 lingurita cu varf boia dulce de ardei
1 lingura vegeta (nu este obligatoriu sa folositi vegeta, iar in cazul in care nu o folositi, adaugati sare, eu sare nu am mai pus pentru ca vegeta mea a fost destul de sarata)
Pentru umplutura:
Carcasa puiului (toata carnita, cu exceptia pulpelor inferioare, a aripilor si a pielii, pe care le folosim ca “husa” 🙂
500g ciuperci
1 lingurita vegeta
Piper si sare dupa gust
1 ceapa
200g branza topita
Patrunjel verde
Ulei pentru calit
Pentru clatite:
1/2 pliculet praf de copt
2 oua
375g faina
Un praf de sare
375ml lapte
375ml apa minerala
50g unt
Ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Intr-o cratita incapatoare (oala, bol sau ce folositi pentru a prepara compozitia pentru clatite) puneti 2 oua, adaugati laptele, apa minerala, un praf de sare, untul topit si racit (neaparat racit), dupa care mixam bine pana la omogenizare.
Adaugam apoi faina, praful de copt, mixam din nou bine de tot, sa nu fie cocoloase, dupa care lasam compozitia la odihnit 15-20 minute.
Luam o tigaie, punem o lingura de ulei in ea si o lasam la incins (eu pentru clatitele clasice folosesc tigaia veche si de demult, nu stiu daca va aduceti aminte de tigaia mamei sau a bunicii voastre … ). Cand este incinsa tigaia, punem un polonic din compozitia de clatite in tigaie, o imprastiem uniform in toata tigaia, o lasam sa se prajeasca pe o parte, apoi o intoarcem pe cealalta parte, dupa care o punem pe o farfurie intinsa.
Spalam bine ciupercile, le taiem cubulete.
Curatam ceapa. O spalam si o taiem cubulete marunte.
Patrunjelul verde il tocam marunt.
Spalam bine puiul.
Punem puiul pe un tocator cu pieptul in sus si incepem sa separam pielea de carnita, cu atentie, folosindu-ne si de un cutitas, dar fara a strapunge pielea si a o rupe.
Atentie, pulpele inferioare si aripioarele intregi, le pastrati, nu le scoateti din piele. Tehnica de indepartare a pielii nu este una anume, lucrati cum puteti dumneavoastra mai bine, insa cum am mai spus cu mare atentie ca in final sa nu avem o bucata de piele toata ciuruita.
Aici avem intr-o parte pielea cu pulpele inferioare si aripioarele intregi, iar alaturi carcasa de pui.
Carcasa de pui de pe care am indepartat pielea, o spalam bine, o taiem in mai multe bucatele, dupa care o punem la fiert intr-o oala cu apa cat sa acopere carnea, in care adaugam si o lingura de vegeta pentru a da carnitei un gust mai bun, daca nu folositi vegeta, adaugati doar sare.
Dupa ce carnita este bine fiarta, o scoatem intr-o strecuratoare si o lasam la racit.
Dupa ce carnita s-a racit, o scoatem de pe oase.
Punem carnita de pui dezosata in robotul de bucatarie, adaugam si patrunjelul verde tocat si marinam carnita (daca nu aveti robot, tocati carnea cu masina de tocat carne).
Intr-o cratita punem ulei, adaugam ceapa toccata si o lasam la calit.
Dupa ce ceapa s-a calit, adaugam ciupercutele taiate marunt, lasam la calit, condimentam cu 1 lingurita de vegeta pentru gust (nu este obligatoriu sa folositi vegeta, o puteti exclude), piper si sare dupa gust si amestecam.
Adaugam carnita fiarta si tocata peste ceapa si ciupercile calite, amestecam si mai lasam pe foc 2 minute.
Piperam si saram dupa gust.
Adaugam branzica topita, amestecam pana la omogenizare si umplutura este gata.
Intr-un bol pregatim compozitia cu care vom unge puiul. Punem untul moale (la temperatura camerei), boiaua dulce de ardei, vegeta, piper si amestecam pana obtinem o pasta omogena.
Luam pielea puiului, pe care intre timp o mai spala si o mai curatam inca o data daca este nevoie, o punem intr-un catron, adaugam peste aceasta, pasta preparata in prealabil si ungem uniform.
Luam fiecare clatita in parte (eu am folosit 12 clatite) si o ungem din belsug pe toata suprafata, cu umplutura pregatita in prealabil, dupa care o rulam.
Cand avem totul pregatit, intindem pielea de pui pe o suprafata intinsa, pozitionati puiul astfel incat sa vina cu pieptul in sus.
Si incepem sa introducem clatitele umplute in pui. Eu am introdus 3 tstraturi de clatite, primul de jos de 5 clatite, urmatorul de 4 clatite si ultimul de 3 clatite (acum numarul clatitelor necesar pentru umplere poate varia in functie de marimea puiului). Oricate clatite ar intra in pui, aveti grija ca in final sa obtineti un pui frumos proportionat, care sa arate asa cum arata inainte de a scoate pielea de pe carne.
Dupa ce puiul este umplut, incepem sa coasem pielea peste tot pe unde este rupta pentru ai da o forma cat mai compacta.
Tapetam o tava cu hartie de copt, ungem hartia cu cateva picaturi de ulei si asezam puiul in centrul tavii, cum ar veni cu pieptul in sus. Puteti lega picioarele ci o ata, pentru a se coace intr-o forma frumoasa.
Lasam puiul la copt 50 minute -1 ora, la foc mediu, timpul de coacere depinde si de cat de mare este puiul, oricum supraveghiati puiul si il scoateti cand credeti de cuviinta ca este bine facuta carnita de pe pulpe si aripi.
ATENTIE, nu prindeti puiul copt nici de aripi nici de pulpe, riscati sa le rupeti si nu va mai arata atat de bine preparatul final. Cand mutati puiul din tava, folositi-va de hartia de copt pentru al pune pe platou, pur si simplu prindeti de marginile hartiei de copt, inclinati putin hartia sa se scurga in tava eventualul surplus de ulei lasat de pui, dupa care aduceti hartia de copt cu puiul peste platoul in care doriti sa il puneti, lasati hartia pe platou si apoi incercati sa o trageti de sub pui usor fara al avaria.
Este o reteta delicioasa pe care o puteti servi atat calda cat si rece, iar pe langa bunatatea gustului, arata nemaipomenit, reusind astfel sa va surprindeti placut atat famialia cat si oaspetii..
55 de comentarii. Leave new
Iulia, m-ai dat gata! O reala capodopera! Felicitari 🙂
mama mia…draguto esti minunata,e extraordinar,si cu siguranta foarte delicios.multe felicitari!!!!!!
Multumesc mult Silvia!! Am pregatit reteta pentru cativa musafiri, au fost placut surprinsi de puiul meu 😆 si de gustul delicios!!
Cristina, multumesc mult! Este delicios!! Pup!!
Dar stiu ca ai muncit nu gluma. Arata minunat.Sarbatori fericite!
Wow. Nu am auzit sau vazut niciodata asa ceva 🙂 Dar stiu ca arata de milioane, iar la gust trebuie sa fi fost extraordinar. Multa munca dar merita!
Parca ar fi Thanksgiving la tine! F frumos puiul tau. Nu cred sa fi vazut asa pui perfect. Bravo!
P.S. De ce ai disparut de pe Flickr? 🙁
Doamne Iulia ce minunatie si cata rabdare ai avut…felicitari din tot sufletul.Deasemenea vreau sa iti urez acum in prag de sarbatori sa ai parte de un Craciun fericit alaturi de cei dragi tie, un an nou cu sanatate si bucurii si plin de bunatati pe blog.La multi ani!
Wowwww,cum arata!!!!
Sarbatori fercite!
Sarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Sa va gaseasca Mosul cu masa bogata si sufletul curat! La multi ani !
Sarbatori fericite!
Sarbatori fericite !
Iti urez un Craciun Fericit alaturi de familia ta si de cei dragi tie si un An Nou plin de impliniri si sanatate!! La Multi Ani draga mea!!
MarcelaS, multumesc mult! Sarbatori fericite si numai bucurii!!
Poppy, ma bucur ca iti place. Sarbatori fericite si multa liniste iti doresc!!
Ina, chiar ca pare a fi Thanksgiving la mine, in ultima perioada “am luat puiul in brate” 😀 Ma bucur ca iti place cum a iesit! Cat despre Flickr, ma intorc eu si pe acolo cat de curand… in ultimile doua saptamani am avut gripa si sincer nu am avut chef de absolut nimic, apoi a mai fost si perioada asta agitata dinaintea sarbatorilor… nici de postat nu am timp, e prea scurta ziua 😀 Te pup, Ina!! Sarbatori fericite iti doresc, cu multa liniste si bucurii alaturi de cei dragi!!
Cristina, multumesc mult pentru urari si aprecieri!! Te pup si iti doersc si eu sa ai parte de un Craciun fericit si linistit alaturi de cei dragi!!
Multumesc, Maya!! Sarbatori fericite, cu multa liniste si bucurii!!
Ala, multumesc mult pentru urari!! Craciun fericit si imbelsugat, liniste in suflet si mult noroc in casa!! Pup!!
Lissa, multumesc pentru urare!! Sarbatori fericite si multe bucurii!!
Multumesc, Nicolina!! Craciun fericit si imbelsugat, liniste si bucurii!!
Laura, multumesc din suflet pentru frumoasele urari!! Craciun fericit si imbelsugat, multa liniste in suflet si noroc in casa, La Multi Ani si sa va aduca anul ce vine tot ce va doriti!! Pup!!
nemaipomenit, cata munca e aici nu stiu daca mi-ajunje vreodata rabdare , bravo, foarte frumos si gustos !
iulia, i-ti multumesc mult pentru felicitare si i-ti doresc din tot sufletul anul care vine sa-ti aduca numai impliniri si sanatate si multa inspiratie in ceea ce faci !!!!!!!!!!!!
Mamma mia, cita munca, cita rabdare si ce frumusete si bunatate ai realizat… Esti de admirat…
Iti doresc Craciun fericit si un an nou cu bucurii, alaturi de cei dragi ! La multi ani !
Felicitari pentru munca depusa in acest an! Iti doresc tie si familiei tale un Craciun linistit cu pace in suflet si multa sanatate! Cu drag Cami
Anastasia, iti multumesc mult pentru aprecieri si urare!! Sarbatori fericite!!
Daniela, multumesc mult pentru urare!! Ma bucur ca iti place puiul meu!! Te pup si iti doresc Sarbatori fericite si imbelsugate!!
Iti multumesc mult, draga Cami, pentru urari!! Te pup si iti doresc Sarbatori fericite si imbelsugate!!
Am venit sa-ti urez sarbatori fericite si un an nou care sa-ti aduca sanatate, bunastare, dragoste intelegere si ce iti doresti mai mult !
Cu drag, Narnia.
un très joli blog avec des photos bien illustrées sur ce je te souhaite un joyeux noël
à bientôt
Wow Iulia, cata migala! Superb ti-a iesit 🙂
Sarbatori fericite!
Narnia, multumesc mult pentru urari!! La multi ani!! Un an nou plin de sanatate, bucurii si impliniri pe toate planurile!! 😉 😉
Fimere, thanks so much for appreciation and best wishes! Happy New Year!!!
Edith, Multumesc mult!! La multi ani!!
chef d’oeuvre ! ce sa mai zic !nebunie curata !
😀 Pansy, ma bucur ca iti place cum arata!! Puppp!
sint uimita de asa o lucrare…putine gospodine sint capabile la asa ceva.bravo…as vrea si eu sa incerc,dar nu stiu cum sa dezbrac gaina de piele,daca-ti putea sa-mi explicati,v-as fi recunoscatoare… 🙄
Draga mea Naty, m-as bucura mult daca ai incerca reteta. Nu este o tehnica anume prin care sa indepartezi pielea de pe carcasa de pui.
Eu am inceput cu pielea de pe piept, apoi am intors puiul pe toate partile si am scos pielea de pe unde era mai simplu si usor. Am continuat apoi prin a taia din incheieturi pulpele si aripile astfel incat sa ramana legate de piele insa nu si de piept si spate… cam asta este, practic este ceva de munca dar crede-ma ca rezultatul este atat foarte aspectuaos cat si delicios. Te pup si un Paste fericit iti doresc!!
O idee geniala,nu m-as fi gandit la asa ceva!Produsul finit,,,,,de milioane!Mii de felicitari,le meritati din plin!Cred ca am sa-l incerc si eu! 😉 😉
L-am facut si eu! Nu mi-a iesit perfect ca al tau, dar m-am straduit…merci de reteta!
Un Craciun ca-n povesti iti doresc!
nu sunt noua pe site-ul tau iulia,l-am vizitat de multe ori si chiar am gatit din retetele tale…care mi-au iesit minunat (mai ales checurile aperitiv)…dar cu reteta asta chiar m-ai dat gata…cred ca ne trebuie ceve experienta ca sa ajungem sa dezosam un pui in acest fel.FELICITARI pentru retetele minuuunateee!!!
Salut. Vreau sa spun ca am pregatit si eu puiul de Anul Nou, i-am cucerit pe toti ! Acum socrii mei nu ma primesc in ospetie daca nu merg cu puiul la ei 😀 , ce-i drept il coacem la ei, caci e mult mai gustos cald. Pina a prepara eu singura receta, am mai mincat de 2 ori pui cu clatite la retaurant, insa pot spune sigur ca al meu a fost mult mai bun 😉 Va spun un merçi enorm pt receta :-bd :-bd :-bd Fetelor incercati caci merita !!!
adevarata opera de arta ! abia astept sa il incerc si eu . felicitari!
salut, as dori sa te intreb, clatitele trebuie sa fie mai groase, eu – de obicei – cand fac clatite, caci le fac des, le fac subtiri, dar spune-mi te rog in reteta aceasta cum merg mai bine, si de cuptor la cate grade sa il pun, 180 e bine sau mai putin. ASTEPT UN RASPUNS SI ITI MULTUMESC MULT PENTRU RECETELE TALE PE CARE LE INPARTASESTI CU NOI. TE PUP!!!
Irina, clatitele pot fi oricum, eu nu am tinut cont de grosimea clatitei iar temperatura cuptocului la 160 -180 grade eu cred ca este ok(in ceea ce priveste temperatura cuptorului nu pot sa iti raspund cu exactitate pentru ca folosesc un cuptor clasic care nu imi arata gradatia). Spor la gatit! Puppp! 😉
Mai rar asa delicatesa, felicitari, Iulia! :-bd
As dori niste retete pe baza de dovlecei, multumesc! ;;)
Ce idee grozava! Merita incercata. Ma intreb cum se serveste, cum il portionezi?
Felicitari ptr reteta, o sa incerc si eu, am emotii la dezosat puiul..
Am facut acest pui cu clatite si a fost delicios :-bd , sotul a fost incantat. Am mai facut si alte retete au fost delicioase ;;) am incercat si Prajitura Desteapta, dar nu mi-a iesit din pacate am aruncat-o 🙁 . eu sunt tanara, departe de mama 😥 dar, cu acest site, am reusit sa fac retete delicioase. datorita voua MLTUMESC!!!! :-bd <:-P :X
Draga mea esti extraordinara! N-am vazut in viata mea ceva mai spectaculos si mai apetisant, si crede-ma, am vazut destule.
Felicitari din toata inima, esti o adevarata incantare! :X
Cum se numesc ciupercile?
Buna si iti multumesc pentru aceasta reteta, am facut acest pui pentru examenul de la scoala de bucatari, au fost impresionati si au spus ca nu au mai auzit de pui umplut cu clatite acum, a fost ceva nou 🙂 , am mai facut si alte preparate de la tine, dar trebuie sa spun ca aceasta mi-a ramas la suflet si am sa o fac cel mai des! 😀
Ce s-a întâmplat cu imaginile?
Le-a revendicat careva?
Dacă respecți pasii, puiul va ieși exact asa ca în imaginile care nu mai sunt.
Voi încerca să fac rețeta și sa refac pozele. Sper ca îmi va da acces dl admin.
bun gasit. imaginile exista. incercam sa le transferam de pe photobucket, pe serverul nostru.