Dafinul este un arbust mereu verde cu frunze uşor ondulate pe margini, care se usucă şi se folosesc pe post de condiment, în diferite retete. Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor, la prepararea mâncărurilor. Aceste frunze sunt un ingredient „obligatoriu” la prepararea bulionului. De asemenea, sunt un component esenţtial pentru multe sosuri, cum ar fi: béchamel, sosul de pâine sau pasta de tomate. Dafinul este folosit în întreaga lume, în bucătăriile clasice sau contemporane. Este folosit pentru a aroma orezul, mâncărurile pe bază de legume. Poate fi adăugat în supe şi soté-uri sau în borcanele cu murături.
Frunzele de dafin sunt folosite chiar şi la prepararea unor dulciuri, în special, la creme, însă doar pentru a da aromă, fiind îndepărtate înainte de consumare. Deoarece este amar la gust, dafinul se dozează cu grijă. La mâncărurile fierte, nu se lasă mai mult de 15 – 20 de minute, la murături se pun 1 – 2 frunze de borcan.