Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

In fiecare an pe data de 9 martie se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. Acestei sarbatori i se mai spune si “Ziua celor fara nume”, a tuturor celor care nu-si au prenumele dintre sfinti sau Ziua barbatilor. In aceasta zi se rememoreaza uciderea celor 40 de mucenici care traiau pe vremea imparatului Licinius si care au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la Crestinism.

Tot pe data de 9 martie incepe si Anul Nou Agrar, din aceasta zi se poate incepe aratul, lucratul pamantului.
In ziua de Mucenici, conform traditiei, barbatii trebuie sa bea 40 de pahare cu vin rosu, vin ce reprezinta jertfa celor 40 de Mucenici, cei ce nu pot bea cele 40 de pahare, trebuie macar sa guste sau sa fie stropiti cu vin, pentru a avea sanatate si putere de munca peste an.

In ziua de 9 martie, femeile pregatesc 40 de mucenici. In unele zone mucenicii sunt facuti din aluat care se coace in forma cifrei 8 si se unge apoi cu miere si se presara cu nuca nacinata. Mucenicii pot lua mai multe forme nu doar forma cifrei 8, se mai fac si in forma de porumbel, forma de om sau albina.

In alte zone mucenicii se fac dintr-un aluat tot in forma cifrei 8, care se fierbe intr-o zeama dulce in care se pune miere, zahar, nuca macinata, scortisoara si diferite esente.

Mucenicii sunt foarte gustosi sub orice forma se prepara, se obisnuieste sa fie dati spre pomenirea mortilor.
De la o zona la alta a tarii, mucenicilor li se schimba denumirea: in Bucovina sunt numiti sfintisori, in Moldova sfinti sau sfintisori, in Muntenia macenici sau macinici iar in Tara Romaneasca brandusi sau brandusei.

In continuare, am postat reteta de mucenici pe care am facut-o eu, va recomand cu toata placerea sa o incercati, iasa niste mucenici foarte gustosi si pufosi, o minunatie.

Mucenicii se pregatesc in ziua de 9 martie, eu i-am facut mai devreme pentru a posta reteta, in caz ca cineva doreste sa faca si este interesat. Din aceste ingrediente ies 20 mucenici, pentru 40, dublati ingredientele. Daca ii pregatiti in perioada de post (si doriti) puteti sa inlocuiti ingredinetele de dulce cu alternativele precizate in reteta, in lista de ingrediente (precizez insa ca micenicii pe care i-am postat eu pe site sunt cu ingredinete de dulce, nu am incercat inca cu ingrediente de post).

Ingrediente:

Mucenici

Pentru aluat:
550g faina
1 plic drojdie uscata
125ml lapte caldut (pentru varianta de post inlocuiti laptele cu apa)
125ml apa calduta
150g zahar tos
1 ou (pentru varianta de post excludeti oul din reteta)
80g unt (pentru varianta de post inlocuiti untul cu ulei)
1 lingurita rasa sare

Pentru uns mucenicii inainte de a-i introduce la cuptor:
50ml lapte
1galbenus crud
(pentru varianta de post ungeti mucenicii cu pensula inmuiata in putina apa in care ati dizolvat un pliculet de zahar vanilinat)

Pentru sirop:
300ml apa
150g zahar tos
1 plic zahar vanilinat
1 esenta de rom
Coaja rasa de la o lamiae

Pentru uns deasupra:
Miere

Pentru presarat deasupra:
Miez de nuca macinat

Mod de preparare:

Incepem prin a pregati compozitia pentru uns mucenicii inainte de ai pune in cuptor. Punem intr-un castronel un galbenus crud, adaugam 50ml lapte si amestecam pana la omogenizare.

Mucenici

Mucenici

Urmeaza sa macinam samburii de nuca, ii dati prin masina de macinat nuca.

Mucenici

Dam pe razatoarea mica coaja de la o lamaie.

Mucenici

Intr-o craticioara punem 300ml apa, adaugam 150g zahar tos, un pliculet de zahar vanilinat, 1 esenta de rom si lasam sa fiarma totul pana obtinem un sirop.

Mucenici

Siropul obtinut, il punem intr-un bol, il lasam putin la racit, si cand ajunge la o temperatura calaie, adaugam in el coaja rasa de la o lamaie.

Mucenici

Mucenici

Avand pregatite toate acestea, incepem sa preparam aluatul.
La masina de paine, puneti ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine, laptele, apa, untul (pe care il topim in prealabil in cuptorul cu microunde), oul, zaharul tos, pliculetul de drojdie uscata, paina si lingurita de sare. Setam masina de paine pe programul de framantat si dospit si lasam masina de paine sa-si faca treaba. La masina mea de paine ciclul a durat 1ora si 30 minute.
Daca framantati aluatul cu mana, atunci, puneti intr-un castron incapator faina, faceti cu mana in mijlocul fainii o gropita, adaugati pliculketul de drojdie uscata, zaharul tos, sarea, oul, untul, laptele si apa si incepeti sa framantati, cam 25 – 30 minute (ca sa obtineti un rezultat foarte bun trebuie sa framantati aluatul foarte bine), pana obtineti un aluat elastic, care sa nu se lipeasca de mana. Lasam aluatul in castronul in care l-am framantat, il acoperim cu un prosopel curat si il punem la dospit intr-un loc caldut. Il lasam la dospit timp de 1 ora. In cazul in care aluatul vi se pare lipicios mai puteti adauga 1-2 linguri de faina.

Mucenici

Mucenici

Dupa 1 ora si 30 minute, aluatul a dospit frumos. Arata nemaipomenit.

Mucenici

Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru pe care o infainam in prealabil si incepem sa formam 20 bilute de marimi aproximativ egale. Va recomand sa cantariti aluatul rezultat sis a impartiti cantitatea rezultata la 20, cam atatia mucenici mi-au iesit mie. Eu am facut bilute de 55-58 g. aproximativ.

Mucenici

Mucenici

Suprafata pe care formam mucenicii, nu trebuie sa fie neaparat infainata (aluatul mie mi-a iesit foarte bine, nu a fost lipicios, ca atare l-am putut lucra cu foarte mare usurinta.). Luam fiecare bucatica de aluat in parte, il rulam intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou lung (50cm) si subtire.

Mucenici

Indoim ruloul in doua, tinem cu un deget de capatul unde este indoitura, si incepem sa inpletim.

Mucenici

Mucenici

Dupa ce am obtinut inpletitura, formam un cerc, unind capetele impletiturii.

Mucenici

Dupa ce am obtinut cercul, il incolacim in forma de opt si punem mucenicii astfel obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Mucenici

Lasam mucenicii la crescut inca o ora, la loc caldut.

Mucenici

Mucenici

Mucenicii dospiti.

Mucenici

Mucenici

Dupa ce au dospi, ungem mucenicii cu o pensula, cu com,pozitia obtinuta din lapte si galbenus si ii punem in cuptor pentru 20 minute, pana se rumenesc usor.

Mucenici

Dupa ce sunt indeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor.

Mucenici

Insiropam bine mucenicii cu siropul preparat mai sus, eu i-am pensulat bile cu o pensula inmuiata in siropul respective, daca doriti, puteti chiar sa ii scufundati in sirop.

Mucenici

Dupa ce ii insiropam, ii ungem cu miere.

Mucenici

Apoi presaram peste ei nuca macinata. Sunt un deliciu, se pot servi atat calzi cat si reci. Se pastreaza foarte bine daca ii puneti intr-o farfurie peste care trageti o punga de plastic.
Nu va pot spune cat de frumos miroase in casa, cand sunt mucenicii in cuptor si incep sa se coaca, mmm… o minunatie de mireasma. O sa urmeze si reteta de mucenici fierti. Pofta buna !!

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

Mucenici

146 de comentarii. Leave new

Multumesc mult, Ina!! puppp!! 🙂

Răspunde

Sunteti guru-ul meu in ale gatitului, eu fiind incepatatoare 🙂 Super reteta, ca la mama acasa. Ma bucur extrem de mult ca ati publicat reteta aceasta. O voi pune in practica sambata. Sper sa imi iasa macar pe jumatate. Va fi prima mea experienta cu sfintisorii.

Răspunde

Draga Simona, iti multumesc mult pentru aprecieri si ma bucur sa iti pot fi de ajutor. Te pup si te astept sa-mi spui cum ti-au reusit Mucenicii!! Spor la treaba!! 🙂

Răspunde

Iuliaaa, ce ne faci?? Superbi ti-au iesit. Imi plac mult mucenicii astia moldovenesti, insa o sa ma multumesc doar cu privitul 🙂

Răspunde

Multumesc mult, Edith!! Incearca-i, sunt minunati. Puuppp! 🙂

Răspunde

Am reusit sa pun reteta in practica si mi-au iesit deliciosi ! Asta pentru ca am urmat indicatiile Dvs pas cu pas. Am facut si noduletele si sunt super. multumesc pentru reteta si va voi vizita blogul zilnic sa ma mai inspir:) . La multi ani pentru ziua de astazi!Va pup

Răspunde

Draga Iulia,

LA MULTI ANI pentru azi si pentru fiecare zi! Nu sunt novice nici in ale bucatariei nici in ale internetului cai. Ai reusit sa ma faci sa ma opresc cu drag si admiratie. Si meritzi sa si stii asta.
Ganduri bune si pupici, daca ma lasi!

Răspunde

Draga mea Simona, ma bucur tare mult ca ti-au reusit retetele. La multi ani!!  iti urez si eu, sa ai parte de multa dragoste si fericire. Te pup si te mai astept in vizita!!

Răspunde

Draga Misha, iti multumesc mult pentru urare, vizita si pentru toate aceste cuvinte minunate care ma bucura mult. Pupici si te astept cu mult drag oricand in vizita. O duminica frumoasa!! 🙂

Răspunde

Draga Iulia am facut si eu acesti mucenici si au iesit extraordinari de buni.De mult nu am mai mancat ceva asa bun…Pupici si..La multi ani de 8 Martie!

Răspunde

Ma bucur mult draga Alexandra ca ti-au reusit mucenicii. La multi ani, sa ai parte de un 8 Martie plin de dragoste si bucurii! Te pup!!

Răspunde

copiat reteta , ma apuc sa fac ………spun impresii …..sper sa iasa !

Răspunde

Dani, spor la treaba!! 🙂 Te astept cu impresii, sper ca de bine!!

Răspunde

scos aluat din masina ….. aluat f moale , am mai pus faina ….. 🙁 crosetat mucenicii ….acu astept sa creasca . se pare ca nu-i de mine … oare am gresit eu undeva ? inca nu disper ..

Răspunde

Dani, vreau si eu sa fac mucenicii astia care par deliciosi, insa nu prea am inteles din reteta cat de cald trebuie sa fie cuptorul. Pe aragaz sunt maestra, dar cand bag ceva in cuptor…. daca nu stiu exact cat de cald trebuie sa fie, ori usuc ori ard mancarea . Poti te rog sa-mi spui cam cat de tare trebuie sa fie cuptorul? Mercic mult si La multi ani pt ieri 🙂

Răspunde

Draga Dani, nu este un capat de lume ca aluatul ti-a iesit foarte moale, sunt aluaturi care mai cer faina. Mai adaugi faina (intotdeauna putin cate putin, nu mult de la inceput), framanti si totul este ok. Un aluat depinde mult de calitatea fainii pe care o folosesti. In reteta de fata, trebuiau folosite doar 500g faina, mie nu mi-a fost suficient, tot din acelasi motiv imi parea ca este cam moale (lipicios), am mai adaugat 50g faina si finalul a iesit minunat. Sper sa-ti reuseasca totusi aceasta reteta.

Răspunde

La multi ani!! draga Larisa si din partea mea. Daca pe mine vroiai sa ma intrebi problema cu temperatura, eu sunt Iulia 🙂 (sau nu stiu, poate te cunosti cu Dani…) oricum, eu nu am aragaz care sa-mi afiseze gradele, e din acela simplu si de demult, asa ca imi pare sincer rau dar in problema asta chiar nu te pot ajuta 🙁 sfatul meu este ca la inceput, cand bagi un aluat in cuptor, focul trebuie sa fie foarte aproape de minim, si mentinut astfel primele 10 minute de coacere, din motivul ca aluatul trebuie sa se coaca mai intai in interior si apoi la foc mediu spre marisor sa ia culoare rumenie. eu verific mereu (prin fereastra cuptorului) starea de coacere a aluatului si imi reglez temperatura dupa cum consider ca este necesar, ma adaptez fiecarei situatii. Nu stiu cat de mult ti-am fost de ajutor, dar oricum sper sa-ti reuseasca reteta daca o incerci. Te pup si te mai astept!! 🙂

Răspunde

Am citit eu gresit id-ul, intr-adevar tie iti era adresat mesajul. Am sa incerc tot posibilul sa nu-i usuc sau sa-i ard.

Răspunde

am uitat, Iulia, sa-ti multumesc 🙂

Răspunde

au iesit 12 mucenici imensiiiiiiiiii ……buniiiii ……..rau ! MULTZAMMM !!
Ce imi mai recomanzi sa fac la masina de paine ? dar vreau asa : punct lovit> punct ochit !

pupici si o zi frumo !
D

Răspunde

Larisa sper sa-ti fi iesit bine reteta in final. Te pup si te mai astept!! 🙂

Răspunde

Dani, daca spui ca ti-au placut mucenicii, ma bucur mult. Retetele de la categoriile aluaturi dulci si sarate sunt minunate toate. Fiaminga, Cornetti, Gogosi, Pizzette…toate sunt delicioase in felul lor.  Pupici si spor la treaba daca mai incerci ceva!! 🙂 

Răspunde
Ana Ilisiu
22 mai 2009 15:17

Acum fac a doua oara mucenicii. Prima data au iesit excelenti. 😆

Răspunde

Ana, ma bucur mult ca iti plac mucenicii si ca ii repeti. Spor la treaba si pofta mare sa aveti. Te pup si te mai astept!!! 😀 😉

Răspunde

Buna,
retetele sunt grozave.
Ce masina de paine ma sfatuiesti sa cumpar.
O zi buna, Nico

Răspunde

Nico, iti multumesc mult pentru aprecieri! Eu am un Moulinex Ow 5000 si sunt foarte multumita de ea. Daca iti achizitionezi o masina de facut paine iti urez la cat mai multe retete delicioase facute cu ea. O saptamana frumoasa iti doresc!! 🙂

Răspunde

Intradevar ffff buni mucenicii….Mi-am permis sa “fur” si eu reteta ….au iesit super,divini de fragezi …Am facut ieri asa de proba si au disparut nici intr-o jumatate de ora 😆 ,iar astazi a trebuit sa framant din nou , la cerere :mrgreen:
Multumesc tare mult pentru reteta….
P.S blogul este super….felicitari!

Răspunde

Draga mea, am facut mucenicii dupa reteta ta si au iesit deliciosi si foarte pufosi
I-am impartit pe la rude cum e obiceiul si toti au fost incantati 🙂
Multumesc pentru reteta si te invit la o portie la mine pe blog 🙂

Răspunde

Pot sa spun ca e super reteta,nu pot decat sa iti multumesc au ensit superrr gustosi.

Răspunde

Pentru toate cele care s-au oprit la aceasta reteta: dublati sau triplati cantitatile din pornire, pentru ca sant atat de buni incat se mananca pe nerasuflate si nu mai raman pentru ziua de Mucenici. BRAVO pentru asa reteta!!! Iar mucenicii muntenesti au iesit super deasemeni.

Răspunde

arata intr`un mare fel 🙂 … o sa incerc.sh eu astazi.. sa ii prepar pana vine mama de la serviciu… ei ii ies super buni.. numai ca nu ii stiu reteta dupa care ii prepara.. asa ca multam fain..d reteta voastra 🙂 .. numai bine

Răspunde

Multumesc mult pentru reteta! Am facut si eu azi , tin sa precizez ca a fost prima oara cand am facut mucenici, si au iesit extraordinari. Exact ca in poze si foarte foarte deliciosi. Multumesc tare mult. 😉 🙂 🙂

Răspunde

dupa ce m-am chinuit toata dimineata sa printez reteta(no experta pc) , am reusit in sfarsit sa o pun in practica . sfintisorii mei sunt inca la crescut . sper sa -mi iasa pentru ca reteta mi se pare super. prima oara si pt mine .am o moulinex xxl. aluatul era cam elastic , dar am reusit sa-i modelez. revin cu noutati. multumesc pt reteta . 😐 ❓

Răspunde

wow. ce bunatate . nu am cuvinte . foarte foarte buni…astept prietenii sa-i mancam impreuna . inca o data multumesc pt reteta . :lol 😛 : 😉

Răspunde

Foarte tare reteta,super gustosi a trebuit sa fac si a doua oara pt.ca a vrut si mama mae si soacra si toti prietenii,binenteles am triplat compozitia,felicitari. 😛 😛 🙄

Răspunde

Foarte buna reteta! Au iesit super.
Imi place mult ca ai multe imagini, explicatiile sunt bune si ai inclusiv o varianta pentru masina de paine.
Pentru toate acestea consider ca ai cea mai buna reteta de mucenici! Pe blogul meu nu am rezistat si ti-am acordat 5 stele.

Răspunde

i-am facut, mi-au iesit grozavi. aluatul este foarte bun

Răspunde

Micki, ma bucur ca ai incercat reteta si ca ti-a reusit, felicitari!! Multumesc pentru aprecieri! Pupp si te mai astept in vizita! 😉

Răspunde

Bunica, cat ma bucur ca esti incantata de rezultatul retetei!! Te pup si te mai astept in vizita, cu siguranta am sa vin la tine pe blog sa vad ce bunatati ai postat!!

Răspunde

Andreea, ma bucur mult ca ti-au placut Mucenicii!! Un week-end frumos iti doresc!

Răspunde

Draga Ruxandra, ma bucur ca ai incercat ambele retete de Mucenici!! Felicitari pentru reusita!! Si eu pregatesc aceasta reteta de Mucenici moldovenesti foarte des, chiar daca nu suntem in preajma datii de 9 martie. Puppp!!

Răspunde

Bogdan, sper sa-ti fi reusit reteta!! Un week-end frumos iti doresc!! 😉

Răspunde

Diana, felicitari draga mea pentru reusita retetei!! Pupp si te mai astept in vizita!

Răspunde

Larisa 2, felicitarile mele pentru reusita retetei, cu siguranta si prietenilor tai le-au placut Mucenicii gatiti de tine!! Pupp si te mai astept in vizita!

Răspunde

Andreea, ma bucur ca ai incercat reteta!! Felicitari si tie pentru reusita retetei!! Pup si te mai astept in vizita! 😉

Răspunde

Sinsdesign, iti multumesc mult pentru aprecieri, cu sigurnta am sa trec pe la tine pe blog sa vad ce noutati ai mai postat!! Un week-end frumos iti doresc!!

Răspunde

Felicitari, Iustina, ma bucur ca ti-au reusit Mucenicii!!! Pupp si te mai astept in vizita! 😉 😉

Răspunde
CRISTI esp
31 mai 2010 22:06

Ca la bunica acasa
bravo nota 10

Răspunde

Buna,

Sunt o bucatareasa incepatoare si vreau sa spun ca asta e prima reteta care mi-a depasit asteptarile. Am modificat-o putin ce-i drept, pt ca nu e timpul mucenicilor, asa ca am adaugat umplutura de cacao cu nuca (tot de pe site, de la cozonac). O minunatie!!!
Multumesc mult pt reteta.

Adela

Răspunde
georgiana rusu
6 martie 2011 19:36

Ma bucur ca ai postat aceasta reteta si vreau sa iti spun ca abia astept sa scot acesti mucenici din cuptor. Sper sa -mi iasa

Răspunde

Maine vreau sa incerc sa fac si eu reteta dumneavoastra. As vrea sa stiu daca pot inlocui drojdia uscata cu cea proaspata si in acest caz ce cantitate ar trebui sa folosesc? Multumesc.

Răspunde

delicioasa si de mare smultumim pt postare
succes aceasta reteta 😉

Răspunde

Adela, ma bucur mult ca esti incantata de cum ti-a reusit reteta! Felicitari!! 😉

Răspunde

Georgiana, sper si eu din tot sufletul sa-ti reuseasca reteta si sa fie pe gustul tau!! Spor la gatit si te astept sa-mi spui cum au fost!! 😉

Răspunde

Crisstina, poti inlocui intotdeauna drojdia uscata cu cea proaspata si invers, 1pliculet drojdie uscata (7g) este echivalentul unui cubulet de drojdie proaspata (25g). Spor la gatit si astept sa-mi spui cum ti-au iesit mucenicii!! 😉

Răspunde

Eu sunt din Constanta si in toti anii acestia am mancat mucenici cu zeama.Anul acesta vreau sa incerc reteta dumneavoastra fiind departe de tara.Sper ca fetita mea de un anisor sa ma lase sa fac mucenicii.Daca imi ies va trimit si dumneavoastra.Cu drag.

Răspunde

Monica, ma bucur ca iti place reteta, sper sa o si incerci!! Pupici si te mai astept pe site!! 😉

Răspunde

Elena, iti multumesc ca vrei sa incerci reteta, spor la treaba si astept vesti de la tine despre rezultat… sper sa ii placa mucenicii si micutei tale. Pupici pentru amandoua si … La multi ani pentru 8 Martie!! 😉 😉

Răspunde

In primul rand doresc sa urez un mare si calduros La Multi Ani! tuturor femeilor si mamicilor.
In al 2 lea rand…am o mica nelamurire la ingrediente unde scrie asa:
“125ml lapte caldut (pentru varianta de post inlocuiti laptele cu apa)
125ml apa calduta”
Adica daca fac cu 125ml de lapte, trebuie sa pun si 125ml de apa? Respectiv, daca fac de post trebuie sa pun 250ml de apa calduta?
O sa fie a doua oara cand fac mucenici (iar reteta asta + pozele au iesit castigatoare anul asta) si nu as vrea sa se repete ce s-a intamplat anul trecut, cand ne-am rupt dintii in mucenicii facuti de mine 😳

Răspunde

Multumesc Andreea pentru urari. La multi ani si tie si o seara frumoasa iti doresc!! Deci… pentru varianta de post folosesti 250ml apa, pentru varianta normala folosesti 125ml lapte si 125ml apa. Sper ca ti-am fost de ajutor, daca mai ai si alte intrebari nu ezita sa mi le adresezi. Spor la gatit si te astept cu opinii despre rezultatul retetei. 😉

Răspunde

draga iulia am executat mucenicii, eu cred ca mi-au iesit bine te invit pe blogul meu sa vezi
pupicei

Răspunde

LA MULTI ANI tuturor femeilor si mamicilor, in primul rand. Am mai facut mucenici la cuptor, :mrgreen: dar parca nu mi-au iesit asa de crescuti si de buni ca ai tai, Iulia, astazi vreau sa spun ca am facut dupa reteta ta si mi-au iesit superbi, fetitei mele i-au placut la nebunie. Felicitarile mele, ai nota 10 din partea mea, tine-o tot asa 😉 😉 :wink:.

Răspunde

am facut si eu sfintisori dupa reteta ta (prima data).. nici nu m-am asteptat sa-mi iasa, dar rezultatul a fost unul foarte buuuuuuun!!!! bravo, foarte buna reteta! 🙂

Răspunde

Iulia, multumesc din suflet! Am facut mucenici pas cu pas dupa reteta ta, iar sotul meu – cel pentru care i-am produs – a fost foarte incantat. A mancat patru imediat de i-am scos din cuptor 🙂

Răspunde

Doamna Iulia, va felicit pentru acuratetea retetei dvs de mucenici moldovenesti, reteta pe care am respectat-o pas cu pas iar mucenicii au fost minunati si mult apreciati de catre cei ce i-au savurat! Am cules laude de la toti de acasa dar si de la servici. Si cum meritul va apartine m-am gandit sa va multumesc ! Ieri seara tarziu m-am hotarat sa fac pentru prima oara mucenici moldovenesti si dintre toate retele cautate pe a dvs am ales-o pentru ca aluatul era facut de masina de paine1Si bine am facut!!! Deci va multumesc mult!

Răspunde

deci e prima data cand m-am hotarat sa fac si eu (locuiesc in alta tara)…nu sunt experta la bucatarit deloc dar au iesit super deliciosi, nici cand eram mica la mama acasa nu am mancat asa buni..:) si stiti cum m-am hotarat sa fac si eu? de vreo 3 zile imi aparea pe wall , pe facebook reteta si mai aveam un pic si cadeam jos de pofta :)) multumesc mult pt reteta 🙂

Răspunde

Acum am terminat mucenicii. Sunt moldoveanca iar acum stau in Bucuresti. N-am reusit sa ma impac cu mucenicii muntenesti in acesti 11 ani si din pacate nu stiam reteta de mucenici moldovenesti.Ador acesti mucenici si mereu ii asteptam cand ii prepara mama sau bunica.Am avut o incercare acum 3 ani dar a fost esec total. Din pacate mama nu mai are cum sa ma ajute sa fac si neaparat am vrut anul asta mucenici facuti de mine. Am intrat la tine pe blog si mi-au placut foarte mult cum aratau. Exact ca la mama acasa. Azi m-am apucat si am facut. Au iesit DELICIOSI . Iti multumesc si cred ca am sa mai fac si maine ca se bat pe ei 🙂 Iti multumesc mult!!!!! Sigur o sa mai incerc si alte retete de la tine. Pupici 🙂

Răspunde
angelica serban
9 martie 2011 15:56

este o reteta foarte tare. 😛 😀

Răspunde

Si eu tot pentru prima data i-am facut. Au iesit deliciosi. Reteta este intr-adevar foarte exacta, din cantitatile date iese un numar rezonabil de sfintisori, iar framantatul nu este deloc un chin. Multumesc!

Răspunde

Miami… am incercat si au iesit EXCEPTIONALI!!! 😉 ❗ ❗

Răspunde

Am facut mucenicii si spre surprinderea mea au iesit exact ca in pozele de pe site si foarte gustosi, va multumesc pentru reteta.

Răspunde

acum i-am scos din cuptor. Sunt foarte buni! multumesc pentru reteta! 😉

Răspunde

Dupa nelamuriri revin cu impresii. Mi-au iesit buni, buni, buni de tot! Iar prietenul meu, care a vrut mucenici ca la mama lui (eu fiind munteanca, deci crescuta cu “ciorba de mucenici”), a dat verdictul: sunt buni ca la mama acasa. Multumesc, deci, pentru reteta prestata, reteta pe care o voi nota in carnetelul meu si care va ramane reteta dupa cere voi face mucenici de acum incolo in fiecare an 🙂

Răspunde

au fost super…..sunt moldoveanca si ma aflu in Spania iar prietenii mau pus sa fac mucenici(aici nu prea mai tinem toate traditiile;mia imi place cand am timp).am triplat cantitatile si miau ajuns pentru toti.datorita tie sunt o “vedeta”mersi si o sati mai probam retete

Răspunde

Au iesit super buni! Ne-am adunat cativa prieteni si fiecare a contribuit cu ceva. Unul citea reteta, unul punea ingredientele in aparatul defacut paine, unul i-a modelat, unul i-a uns cu de toate si a pregatit siropul si toti am mancat fara sa respiram 😛
Multumim!

Răspunde

Foarte buniiii……… aseara sotul i-a facut de la cap la coada (cu toate ca abia curata un cartof)…. s-a ambitionat ca eu nu vroiam sa fac si a zis “GATA!! II FAC EU!!!!” 😀 … iar de aseara pana acum am dat reteta la toti prietenii! Felicitari pentru reteta!

Răspunde

Saru-mana pentru reteta, au iesit ceva de vis! Nu am mai facut pana acum si nici macar nu am mancat, eu sunt munteanca stabilita in Ardeal, asa ca pe 9 martie am facut macinici muntenesti, dar am salivat cand am vazut pozele tale si m-am hotarat sa incerc si eu, chiar daca a trecut sarbatoarea. Macinicii muntenesti i-am mancat numai eu, pe-astia moldovenesti cred ca va trebui sa ii impart cu restul familiei…
Ai un super blog, l-am bagat la favorite ca merita din plin! Tine-o tot asa si vei avea o multime de fani recunoscatori, pe langa cei pe care sigur ii ai acum! Pupici!

Răspunde

ffffffffffff buni mucenicii. i-am facut si au iesit minunati. si am pus pe unii si nuca de cocos. deliciosi. multumesc de reteta

Răspunde

au iesit foarte buni.. doar ca nu erau dulci si am pus mai multa miere si au fost deliciosi.. sotul meu a spus sa-i fac in fiecare saptamana dar nu am timp.. multumesc :*

Răspunde

Au iesit foarte buni mucenicii, i-am facut mai mari.Trebuie mentionat ca in cuptor au crescut f mult :))) Am facut unele schimbari pe ici pe colo…dupa gustul meu la sirop:am dublat cantitatea, dar nu si cea de drojdie, in loc de o esenta de rom am pus numai jumatate 😛 si am pus mai multa miere. Dar sunt divini.Am facut prima incercare acum 2 zile, ieri a trebuit sa fac din nou.:))) Sunt deliciosi…o perioada nu mai fac…trebuie sa am grija la silueta 😀

Răspunde

Draga Iulia, as incerca ptr prima data in viata mea sa fac mucenici dupa reteta scrisa mai sus. Nu sunt lamurita insa cate grame are pachetul de drojdie uscata – traiesc in alta tara si aici gasesc pliculete mici, nu ca cel din imagine. Multumesc ptr ajutor. Astept raspunsul dvs.

Răspunde

Si a doua intrebare. Cati mucenici se pot face, folosind cantitatile din reteta? – aproximativ.

Răspunde

O reteta foarte clar explicata. Zici ca este un manual !
In martie acuma, voi face pentru prima data mucenici moldovenesti, si am sa folosesc reteta ta. Data fiind claritatea, nu cred ca este posibil sa gresesc.
Sper sa nu te deranjeze ca intentionez sa postez pe blogul meu pisica-my-love.blogspot.com, un link spre reteta ta????
Cu multumiri!

Răspunde

Buna Iulia,
O sa incerc si eu reteta !Sper sa-mi iasa..mi-e un pic frica pentru ca este prima oara cand fac…Te anunt cum mi-au iesit!

Multumesc ;;)

Răspunde

Draga mea Iulia, iti doresc sa fii o femeie fericita tinand cont ca maine este 8 martie, iti multumesc ca existi, de cand te-am descoperit, pot spune ca am devenit COMPLEXA in bucatarie – nu stiam sa fac aluat, mi-am cumparat masina de facut paine si acum cu retetele tale sunt MARE, am facut si gogosi, am gasit si o reteta de paine minunata, acum fac si mucenici. Deci inca odata, LA MULTI ANI si sa fii sanatoasa 😛

Răspunde

buna iulia,am cumparat deja ingredientele,abia astept sa fac mucenicii…revin cu impresii dupa….la multi ani si multa sanatate pentru 8 martie.

Răspunde

La Multi Ani cu ocazia zilei de 8 Martie!
Asa cum am zis si anul trecut, aceasta va fi reteta anuala de mucenici. Chiar acum sunt pe masa la “umflat” si in curand va intra prima tura la cuptor 😀 Anul asta am dublat ingredientele… e cererea mare. Chiar si mama a comandat cativa, dupa ce anul trecut cu greu am convins-o ca sunt facuti de mine si nu cumparati de la patiserie :))

Răspunde

Multumesc pentru aceasta reteta minunata! Prima data i-am incercat anul trecut si acum i-am facut iar. Sunt excelenti! Felicitari Iulia! Iti doresc din toata inima multa sanatate si fericire ! La multi ani pentru ziua de azi!

Răspunde

acum am scos prima tava din cuptor…deliciosi…multumesc pentru toate retetele…la multi ani si o zi minunata

Răspunde

o reteta minunata si, as indrazni sa spun, si usoara de facut, mai ales ca tu explici pas cu pas si pe deasupra mai sunt si imagini (ceva de genul mura-n gura), ii incerc acum aluatul meu este la crescut, revin sa iti spun cum mi-au iesit 🙂 . singurul lucru de care ma tem putin e sa nu-i tin prea mult la cuptor si sa-i ard :S

Răspunde

se poate folosi si drojdie prospata in loc de uscata?…

Răspunde

    Daniela, poti inlocui intotdeauna drojdia uscata cu cea proaspata si invers, 1pliculet drojdie uscata (7g) este echivalentul unui cubulet de drojdie proaspata (25g). Spor la gatit si astept sa-mi spui cum ti-au iesit mucenicii!! 😉

    Răspunde

Buna. Am si eu o intrebare. Cati mucenici ies, folosind cantitatile din reteta?

Răspunde

Imi cer scuze, am vazut tarziu ca ies 20 🙂

Răspunde

buna dimi 🙂

azi am fost gospodina dis de dimi si deja sunt cu minunatiile astea gata 🙂 O super reteta !!! (ca mai toate de aici incercate, — astia si cu puiul umplut cu clatite sunt trecuti in caietul pe care fii-mea il va primii cand va fi la casa ei hehehe asa ne este intelegerea )

O zi buna tuturor !

Răspunde

iti multumesc din suflet pentru reteta! ii fac pentru prima data, dar mi-au iesit superbi!!!

Răspunde

Buna. Cine imi zice si mie daca se pot coace mucenicii si la cuptorul cu microunde?

Răspunde

Draga Iulia,

Reteta este extraordinara, ceva atat de delicios n-am gatit niciodata 🙂 Incantarea e cu atat mai mare cu cat eu gatesc destul de rar, si la inceput am fost sceptica, m-am gandit ca imaginile pe care le-ai prezentat cu mucenicii sunt prea avansate pentru nivelul meu de pricepere 🙂 Felicitari si tie, si mie, si tuturor celor care ne mai ajuta cu idei noi, si retete atat de bune.

O zi frumoasa tuturor!

Răspunde

Sunt super incantata, am facut aceasta reteta si au iesit niste mucenici extraordinari, desi eu am folosit cantitatile la jumatate si i am framantat la mana. Am stat putin pe ganduri initial daca sa ti scriu ceva sau nu, dar ar fi fost pacat, meriti toata aprecierea din partea mea si mie imi place feedback ul persoanelor care au fost incantate de o reteta de a mea si de ce nu si criticile sunt binevenite, atata timp cat noi le valorificam, le facem a fi constructive. Ai toate felicitarile din partea mea!!!!!

Răspunde

UUU ce bine arata =P~ deci jur ca imi lasa cura apa… pacat ca nu a putut mama sa faca, dar lasa ca ma apuc eu si ii fac 😛 impreuna cu iubita mea speram sa ne iasa :P. Am totusi o intrebare: Are ceva daca folosesc in loc de drojdie la pliculet, sa pun un cubulet de drojdie??… intreb deoarece nu am gasit deloc “drojdie praf” ca sa zic asa.
Astept raspuns!!

Multumesc Anticipat!! Super reteta 😛 exact cum face bunica mea:P

Răspunde

am facut si eu Mucenicii si au iesit extraordinari, felicitari pentru reteta. merita incercata :-bd

Răspunde

mi-au iesit f bine mucenicii moldovenesti. Este reteta perfecta! Am si eu cuptor de paine Moulinex si am pus pe programul de cozonac. A iesit coca cu basici 🙂 > Multumim!

Răspunde

Am facut shi eu aceasta reteta de Mucenici… au ieshit EXCELENTI!! felicitari ptr blog, Iulia, eshti o gospodina desavirshita!! am facut mai multe retete de pe blog-ul tau, shi mi-au ieshit fffff bn! numai bn iti doresc :-bd

Răspunde

sunt super incantata de cum mi-au iesit <:-P , drept urmare am mai framantat o compozitie, ca sa ne saturam…. asa ca, in noaptea asta fac mucenici 😀

Răspunde

Mi-au iesit niste Mucenici SUPERRRRR!!!!!!

Multumesc!

Răspunde

Am incercat si eu reteta ieri, prima data in viata mea cand fac mucenici… Si mi-au iesit deliciosi, nici nu ma asteptam mie sa-mi iasa atat de buni, crescuti si de gustosi. Multumesc pt reteta si cu siguranta voi incerca mai multe retete de aici. Felicitari Iulia!

Răspunde
Doina Iavorschi
10 martie 2012 15:13

O reteta formidabila. Am folosit-o. Mucenicii au iesit f. bine. Mucenicii au crescut f. bine, s-au copt f. bine si au fost f. buni. Deci totul a fost la superlativ. Multumesc pt. aceasta reteta si felicitari.

Răspunde

Am facut si eu mucenicii dupa reteta ta! Mi-au oesit super, gustosi, aromati..am primit numai laude! Multumesc Iulia!!

Răspunde

Cele mai bune retete aici sunt!!! Felicitari si sper sa ne bucuri si cu alte retete minunate pe viitor!

Răspunde

Sper ca nu te superi ca ti-am furat o poza cu mucenicii, vreau sa traduc reteta in japoneza si sa o postez pe un site. Am sa pun si un link catre site-ul tau.Toate cele bune.

Răspunde

Eu am framantat aluatul si nu au iesit bine, n-au crescut deloc… deci reteta e mai mult pentru masina de paine… 😥 😥

Răspunde
florina tudor
20 decembrie 2012 12:06

Am facut si eu anul asta si vreau sa va spun ca au iesit super deliciosi!!!!!!!!!
Poti sa-mi recomanzi cateva retete de prajituri care ar merge de Craciun? Am ochit cateva retete si nu stiu pe care sa le fac, care s-ar potrivi ………Multumesc

Răspunde

Buna, ai putea sa imi spui, mucenicii la cuptor, la cate grade sa ii pun? Retele tale sunt nemaipomenite, am facut multe retete de pe site-ul tau si mi-au iesit excelente. Felicitari!

Răspunde

Retera este fantastica.. ;;) dar as vrea sa te intreb si la ce temperatura ai pus mucenici la cuptor. multumesc 😉 Felicitari pt. site-ul tau, este fantastic, :-bd

Răspunde

buna iulia. imi poti spune, te rog, si mie, la cate grade trebuie lasati mucenicii? maine incerc si eu reteta ta

Răspunde

    anky, eu am incercat, avand cuptorul preincalzit la 180 de grade, aproximativ. si mi-au iesit. vezi asa.

    Răspunde

Deci… n-am mancat in viatza mea, ceva mai bun si pufossssssssss. Ieri am dat peste reteta dumneavoastra si, cum era cam singura care ma imbia, am decis sa o fac astazi. Eu sunt o buna pasticera, insa moldovenesti nu incercasem niciodata deoarece in zona mea se mananca cei cu zeama. Cum sotul meu italian nu vrea sa auda de cei cu zeama, anul asta mi-am propus sa ii incerc pe acestia. Va multumesc din suflettttttttttttttt. cred ca am sa-i fac tot timpul anului =P~

Răspunde

Buna. Am framantat aluatul, la mana, asa cum ai spus tu, dar, in loc de drojdie uscata, am pus proaspata un cubulet si nu a crescut deloc, mai are rost să-i pun la cuptor mai pot sa refac ceva? va rog sa îmi raspundeti, ca nu știu unde am greșit! de ce nu a crescut?

Răspunde

Maine, pe 9, ma apuc sa fac si eu mucenici si sper sa imi iasa, asa cum ii facea bunica mea… tare buni mai erau…

Răspunde

:-bd chiar m-ati invatat foarte mult. va multumesc! :X

Răspunde

Ma straduiesc sa pregatesc mucenici moldovenesti dupa aceasta reteta ….. Chiar daca traim departe de Romania. Sper sa imi iasa, ptr.prima data in cariera mea de gospodina….. Intrebare: voi in Romania, cand spuneti un pliculet cu drojdie uscata, cate grame inseamna?… De cate ori ma uit ptr. vreo reteta, aceeasi intrebAre o am. Sunt amanunte care de multe ori sunt baza unei retete… Multumesc !

Răspunde

I-am facut si eu, acum am terminat, sunt superrrrrrrrrrrrr pufosi, chiar imi place, doar ca mie mi-a intrat in jurul la 1 kg de faina, in rest, nimic de comentat. Bestiali, multumesc de reteta, am salvat-o la preferate 😛 .

Răspunde

pot sa va raspund eu la intrebarea cu temperatura – cu sigurnata, nu la 250 de grade 🙁 – bine macar ca nu i-am pus pe toti deodata. pe la 150 ar trebui sa fie bine

Răspunde

Fetelor, se pot face sfintisori si cu praf de copt?

Răspunde

Multumesc! Am facut Sfinti, dupa aceasta reteta si au iesit super! XX

Răspunde

Excelenta reteta! Am facut 2 portii si mi-au iesit 33 de sfintisori pufosi si crescuti! Multumesc pentru reteta si cu siguranta o voi repeta si la anul 🙂
Eu i-am copt la 150 grade si pt rumenire 5-6 minute la final dadeam la 180 grade.

Răspunde
iulia_sntl
12 martie 2013 8:33

Cu greu pot fi intrecuti… Absolut divini!

Răspunde

i-am facut la masina de facut paine si au iesit super pufosi si fff buni. foarte buna reteta. multam

Răspunde

Adorabiliiii… multumim de reteta…

Răspunde

Saptamana trecuta am facut cochiliiile ,cu portocale ,maine am sa fac mucenici,nu am mancat niciodata dar arata dementiali am sa scriu daca i-mi reusesc

Răspunde

Azi am facut mucenicii. Au iesit super frumosi,si super,super buni multumesc pt reteta, maine vreau sa incerc budinca de conopida si brocoli 😉

Răspunde
maria dorina
7 martie 2014 21:18

Maine am sa incerc sa fac si dupa reteta sunt sigura ca sunt fff buni. Va multumesc pt.reteta

Răspunde

Maine dimineata cum este traditia ma voi apuca sa fac aceasta minunata reteta de mucenici. Dupa discutiile de mai sus se pare ca ies foarte buni. Asta voi vedea maine si va voi spune cum au iesit.

Răspunde

Dupa cum am promis m-am apucat de facut mucenicii si va pot spune ca au iesit extraordinar de buni. Sunt pufosi si super deliciosi. Multumesc frumos pt reteta. O voi face in fiecare an. As dori draga Iulia sa te intreb daca nu ai si o reteta la fel de buna de cozonac care se face tot la masina de paine. Multumesc si succes in continuare.

Răspunde

Deoarece sarbatoarea celor 40 de mucenici cade intotdeauna in post, si ca sa nu ne stricam randuiala, am facut reteta in varianta de post, am inlocuit laptele de vaca cu lapte de migdale (asta am avut in casa), iar grasimea a fost o combinatie de margarina si ulei de canola, in plus am adaugat un pic de arome in aluat (vanilie si razatura de coaja de portocala asa cum pun si la cozonaci). Au iesit niste mucenici extraordinari, sunt intr-adevar pufosi si aromati. Incercati fara retineri si varianta de post, ies foarte, foarte buni. Multumim pentru reteta!

Răspunde

Am facut inca o tura de mucenici, tot de post, asa ca sa ma satur, SUNT ATAT DE BUNI!!!!!!!!!!! De data asta nu am avut lapte vegetal, asa ca am pus apa, am folosit margarina, am pus 110 grame, m-am gandit sa compensez putin cu grasimea pe care ar fi trebuit s-o aiba laptele si oul, mie mi-au iesit 18 bucati, sunt extrem de incantata de rezultat. Cat priveste siropul, am vazut si randul trecut ca e cam mult, tura asta am facut sirop din 200 ml apa si tot mi-a mai ramas, cred ca m-as descurca si cu 100 ml sau mai putin, eu nu am scufundat mucenicii in sirop, ci doar i-am uns cu pensula din belsug.

Răspunde
ana ursache
11 martie 2014 15:52

Va salut. Am facut mucenici dupa aceasta reteta si au iesit…. deliciosi! Multumesc! O sa mai incerc si alte retete cu aluat facut la masina de paine.

Răspunde

Deeeeeeliciosi… si acum imi ploua in gura cand ma gandesc la ei 🙂 I-am facut pe 8 martie si deja pe 9 nu mai aveam decat vreo 4 😀 Cu siguranta, voi mai repeta reteta. Multumim :*

Răspunde

Salutari! Va multumesc pentru reteta postata! Am facut mucenicii dupa reteta dumneavoastra si au fost deliciosi! Tare gustosi! 🙂

Răspunde

Draga Iulia,
Am facut reteta de mucenici si au iesit super. Multumesc pentru postare.

Răspunde

Stie careva la cate grade se coc mucenicii?

Răspunde
Dorina Corlan
10 martie 2016 15:18

Am facut mucenicii. Au iesit perfecti, pufosi si foarte, foarte buni. I-am facut pentru prima oara si am avut emotii, mai ales pentru ca am dublat cantitatea. Multumesc pentru reteta si la cat mai multe postari :).

Răspunde

Arata delicios ! 🙂

Răspunde

Eu i-am facut anul trecut si acum doi ani, au iesit super buni. Anul acesta ii incerc la masina de paine. Eu una sunt super incantata de reteta si toti din famile de mucenici.

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu