Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Ingrediente:

Moussaka greceasca de vinete

4 vinete mari
1kg cotlet de porc (carne tocata)
2 cepe mari
200ml vin alb sec
6 rosii medii
Sare si piper dupa gust
Ulei pentru prajit

Pentru sosul besamel:
6 linguri rase faina
3 lingur rase margarina
250ml lapte
1 ou
1 lingura rasa zahar tos
1 lingurita sare

Cascaval ras pentru presarat deasupra

Mod de preparare:
Punem intr-o cratita apa si o punem pe foc sa dea in clocot, cand a dat in clocot introducem rosiile in apa clocotita si le lasam pana incepe sa crape pielita pe ele.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Apoi, scoatem rosiile pe o farfurie si le decojim de pielita.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Taiem rosiile cubulete.

Moussaka greceasca de vinete

Tocam cotletul de porc.

Moussaka greceasca de vinete

Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.

Moussaka greceasca de vinete

Intr-o tigaie punem ulei si adaugam ceapa pentru a se cali.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Cand ceapa devine sticloasa, adaugam carnea toccata si o lasam la prajit impreuna cu ceapa pentru 15 minute.

Moussaka greceasca de vinete

Dupa 15 minute, adaugam vinul si rosiile decojite si taiate cubulete.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Condimentam cu sare si piper si lasam totul pe foc, la fiert pana scade.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Spalam vinetele, le indepartam coditele si le taiem in lung in felii de 0,5cm grosime.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Le punem intr-un castron, in straturi si le dam un praf de sare peste fiecare strat. Le lasam in sare 30 minute, pana se inmoaie putin.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Dupa jumatate de ora, spalam feliile de vinete sub un jet de apa si le punem la scurs intr-un strecurator.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Dupa ce s-au scur vinetele, luam o tigaie punem putin ulei la incins si prajim fiecare felie de vanata pe o parte sip e cealalta. Dupa ce le scoatem din tigaie lle punem intr-un strecurator pentru a se scurge surplusul de ulei.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Dupa ce avem toate ingredientele pregatite, incepem sa montam musacaua.
Luam un vas termorezistent, fara sa-l ungem, asezam un prim strat felii de vinete, adaugam un strat de carne si condimentam cu piper(atentie, cantitatea de carne o impartim in trei parti egale, pentru ca vom avea nevoie de trei straturi de carne).

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Peste stratul de carne, adezam din nou, un strat de felii de vinete, apoi carne si piperam.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Urmreza un alt strat de vinete, carne si piper.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Deasupra, urmeaza un ultim strat de vinete.

Moussaka greceasca de vinete

Dupa ce am asamblat musacaua, pregatim sosul béchamel pe care il vom turna deasupra.
Intr-o cratita punem 3 lingur rase de margarina, dup ace margarina se topeste, adaugam 6 linguri rase faina, amestecam si lasam faina sa se rumeneasca putin.

Moussaka greceasca de vinete

Adaugam apoi 250ml lapte si lasam sosul sa fiarba pana incepe sa se ingroase putin.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Adaugam si 1 lingura rasa zahar tos si 1 lingurita sare.

Moussaka greceasca de vinete

Daca s-au format cocoloase, puteti utiliza mixerul vertical, astfel ve-ti obtine un sos foarte fin.

Moussaka greceasca de vinete

Batem un ou intreg intr-un castron si il adaugam in sosul béchamel, lasat putin la racit in prealabil.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Dupa ce am terminat de facut sosul, il adaugam peste musaka, pe intrega suprafata.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Dam cascavalul pe razatoarea mica si il presaram deasupra musakalei pe toata suprafata.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Dam musakaua la cuptor pentru 20-30 minute, pana musakaua se rumeneste la suprafata.

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

Moussaka greceasca de vinete

, , , , ,
Articolul precedent
Pui cu sos de gutui
Articolul următor
Tocanita de maruntaie de miel

Retete diverse

20 de comentarii. Leave new

Exact asa fac si eu musacaua, dar pentru extra consistenta primul strat (cam 1 cm) in pun de cartofi fierti taiati rondele. Asa le place alor mei. O idee pt cei grabiti: puteti folosi si rosii decojite intregi din conserva din comert!

Răspunde

Anuta, ma bucur ca ne-ai spus si modul tau de a face Mousaaka. Te pup si te mai astept in vizita. O saptamana frumoasa iti doresc!! 🙂

Răspunde

Am facut si eu, din pacate am gafat la prajitul vinetelor. Le-am pus in strecurator, insa am avut neplacuta surpriza sa constat ca tot am avut un surplus de ulei, asa ca trebuie sa acordati o foarte mare atentie acestui aspect. Aviz celor neexperimentati ca mine. Noroc cu trupa de intervenitie: mama+soacra ca au salvat Moussaka-ua de la inec 😳

Răspunde

Draga Laura S, intr-adevar, vinetele de obicei absorb o mare cantitate de ulei, sper insa ca in final reteta sa iti fi reusit. Te pup si te mai astept in vizita!! 🙂

Răspunde

    doamne ce noroc pe mine ca te-am descoperit pe-aici! tocmai am puiul cu bacon la cuptor, bineinteles reteta ta, acum citesc reteta de mousaka. esti fantastica. pt mn, gatitul este un cosmar ce sper sa se termine aici, la site-ul tau. imi place f mult cum prezinti retetele. ce sa mai zic….. imi place, imi place, imi place. asta da model de altruism. sa inveti pe altii, fara a avea un beneficiu material. te pup

    Răspunde

da, reteta a reusit, gustul este desavarsit. M-a convins sotul cand a spus ca abia asteapta sa ii mai prepar Moussaka 😉

Răspunde

Ma bucur, Laura!! Te pup!! 😉

Răspunde

se pot inlocui vinetele cu cartofi?multumesc

Răspunde

Sanda, sigur ca poti inlocui vinetele cu cartofi!! Spor la gatit! O spatamana frumoasa iti doresc!! 😉

Răspunde

cartofii ar trebui sa fie fierti sau ii pot pune si cruzi? Multumesc

Răspunde

arata foarte bine si sunt convinsa ca e si foarte buna,cu ajutorul lui Dumnezeu o voi prepara si eu maine,sper sa-mi reuseasca.

Răspunde

Nu am descoperit de f mult timp site-ul asta…asa ca sunt noua pe aici, dar gospodina “veche”
Cand prajiti chiftele, snitzele, vinete, dovlecei, cartofi rondele …si altele, le scoateti repsectivele pe un servetel (prosop de hartie), in felul asta se trage tot uleiul,la fiecare rand mai puneti un sevetel…si tot asa, incercati si nu o sa mai aveti surplusuri de grasime.
Interesant site-ul! 😐

Răspunde

mi-e drag sa intru si sa vad ce ai mai facut ,mi-e drag sa gatesc dupa retetele tale, imi place prezentarea pe care o faci ..cum iti asezi tu ingredientele …esti ff priceputa esti o gospodina desavvarsita!si mereu ma inspir de aici!

Răspunde

Si eu fac musaka si e tare apreciata de familie.. e foarte buna… pe langa vinetele prajite adaug si cartofi fierti rondele si dovlecei taiati in lung si prajiti si le pun toate in straturi. Cascavalul razuit il pun si intre straturile de legume si deasupra. Luati-o doar ca o sugestie, ca reteta e super si doar cu vinete 🙂 (cartofii trebuie fierti sau prajiti inainte, altfel raman cruzi… doar ca prajiti sunt putin mai grei la stomac.. eu aleg sa-i fierb) 🙂

Răspunde

Numai ce am incercat si eu reteta, dar am facut varianta vegetariana (cu granule de soia). Sotul meu, carnivor din fire, a zis “Vai draga, dar tu cum ai sa mananci cand ai pus atata carne.” (si nu si-a dat seama ca nu era nici dupa ce a mancat). A iesit perfecta! Multumesc 🙂

Răspunde

eu am plecat de acasa cand eram copil si m-am invatat singur sa-mi fac de mancare dupa ce mi-am rupt stomacul cu toate prajeli. acum o saptamana am vazut la mama in romania ca facea musaka si am zis sa incerc si eu dupa retata asta, fratilor, nu am reusit sa mai salvez ceva, de la masa au mancat finladezi.l. tot buna reteta :-bd :-bd

Răspunde

ok iar fac musuka de asta dar nu arata ca in pozele tale muschi mei sai fac la rosii sa le pot taia cuburi am incercat sunt prea moi sau nefierte eu fierb cum ai spus dar se pare ca prea mult daca le mai fierb un pic deja sunt pasta de tomate <:-P

Răspunde

imi cer scuze daca deranjez pe cineva, dar vreau sa spun.. unde m-am mutat, sunt toti astia mai vegetarieni, mai tot e standard. adica carne tocata si semi preparate la magazin si, frate, mai au si carnati.. cine stie cati idioti si-au spalat mainele acolo.. plastic de acoperire. si anul trecut am fost in romania, am cumparat un pork 200kg cu frate-miu, l-am facut cum ne-a invatat tata sau mama sau bunici.. alcool mult, usturoi si ceapa. am facut din tot carnati cum noi stim, fratilor, baga condindimente la greu [iubesc in carnati cimbru] si mate de la porc si beti si am facut carnati si am spus: asta nu va iesi. frate-miu si mama mi-au spus sa il las la uscat. si cum bate vantul aici, in finlanda, i-am pus pe balcon. nu a trecut nimeni pragul usii, fara sa duca doar sa guste din carnati aia. nevasta-mea e doctor ortoped la turku si femeia, ca eee.. a inceput sa prajeasca cu margarina.. am facut cu untura si au fost mai buni.

Răspunde

Minunata reteta!!! Ca de altfel, cam tot ce e pe aici, e minunat! Tot ce am preluat de aici in bucataria mea, a iesit un deliciu! 😀 Iar in weekendul asta, am facut musakaua si pate de ficat de pui si bineinteles, au iesit bune rau de tot! Musaka cu vinete, pt mine a fost prima data cand am mancat, dar e fff buna! 😀 😀 😀 Multumesc, Iulia! Nu o sa ma opresc din a te lauda, si pe aici, si pe acasa, si pe la alte gospodine, ca buna mancare mai gatesti!!! Si sanatoasa, si aspectuasa! Bravo, inca o data!

Răspunde

Salut!! Pt ca vinetele sa nu absoarba mult ulei, puneti-le intr-un vas si acoperiti-le cu apa, lasati-le timp de 30 de min, dupa aceea continuati reteta.. vinetele nu vor mai absorbi ulei deloc.
😉

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu