Ingrediente:
Pielea de la 1 pui cu aripi si pulpe inferioare (al meu a cantariit tot 2,145 kg)
Pentru uns puiul:
70g unt
1 lingurita cu varf piper
1 lingurita cu varf boia dulce de ardei
1 lingura vegeta (nu este obligatoriu sa folositi vegeta, iar in cazul in care nu o folositi, adaugati sare, eu sare nu am mai pus pentru ca vegeta mea a fost destul de sarata)
Pentru umplutura:
Carcasa puiului (toata carnita, cu exceptia pulpelor inferioare, a aripilor si a pielii, pe care le folosim ca “husa” 🙂
500g ciuperci
1 lingurita vegeta
Piper si sare, dupa gust
1 ceapa
200g branza topita
Patrunjel verde
Ulei pentru calit
Pentru clatite:
1/2 pliculet praf de copt
2 oua
375g faina
Un praf de sare
375ml lapte
375ml apa minerala
50g unt
Ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Intr-o cratita incapatoare (oala, bol sau ce folositi pentru a prepara compozitia pentru clatite) puneti 2 oua, adaugati laptele, apa minerala, un praf de sare, untul topit si racit (neaparat racit), dupa care mixam bine pana la omogenizare.
Adaugam apoi faina, praful de copt, mixam din nou bine de tot, sa nu fie cocoloase, dupa care lasam compozitia la odihnit 15-20 minute.
Luam o tigaie, punem o lingura de ulei in ea si o lasam la incins (eu pentru clatitele clasice folosesc tigaia veche si de demult, nu stiu daca va aduceti aminte de tigaia mamei sau a bunicii voastre … ). Cand este incinsa tigaia, punem un polonic din compozitia de clatite in tigaie, o imprastiem uniform in toata tigaia, o lasam sa se prajeasca pe o parte, apoi o intoarcem pe cealalta parte, dupa care o punem pe o farfurie intinsa.
Spalam bine ciupercile, le taiem cubulete.
Curatam ceapa. O spalam si o taiem cubulete marunte.
Patrunjelul verde il tocam marunt.
Spalam bine puiul.
Punem puiul pe un tocator cu pieptul in sus si incepem sa separam pielea de carnita, cu atentie, folosindu-ne si de un cutitas, dar fara a strapunge pielea si a o rupe.
Atentie, pulpele inferioare si aripioarele intregi, le pastrati, nu le scoateti din piele. Tehnica de indepartare a pielii nu este una anume, lucrati cum puteti dumneavoastra mai bine, insa cum am mai spus cu mare atentie ca in final sa nu avem o bucata de piele toata ciuruita.
Aici avem intr-o parte pielea cu pulpele inferioare si aripioarele intregi, iar alaturi carcasa de pui.
Carcasa de pui de pe care am indepartat pielea, o spalam bine, o taiem in mai multe bucatele, dupa care o punem la fiert intr-o oala cu apa cat sa acopere carnea, in care adaugam si o lingura de vegeta pentru a da carnitei un gust mai bun, daca nu folositi vegeta, adaugati doar sare.
Dupa ce carnita este bine fiarta, o scoatem intr-o strecuratoare si o lasam la racit.
Dupa ce carnita s-a racit, o scoatem de pe oase.
Punem carnita de pui dezosata in robotul de bucatarie, adaugam si patrunjelul verde tocat si marinam carnita (daca nu aveti robot, tocati carnea cu masina de tocat carne).
Intr-o cratita punem ulei, adaugam ceapa toccata si o lasam la calit.
Dupa ce ceapa s-a calit, adaugam ciupercutele taiate marunt, lasam la calit, condimentam cu 1 lingurita de vegeta pentru gust (nu este obligatoriu sa folositi vegeta, o puteti exclude), piper si sare dupa gust si amestecam.
Adaugam carnita fiarta si tocata peste ceapa si ciupercile calite, amestecam si mai lasam pe foc 2 minute.
Piperam si saram dupa gust.
Adaugam branzica topita, amestecam pana la omogenizare si umplutura este gata.
Intr-un bol pregatim compozitia cu care vom unge puiul. Punem untul moale (la temperatura camerei), boiaua dulce de ardei, vegeta, piper si amestecam pana obtinem o pasta omogena.
Luam pielea puiului, pe care intre timp o mai spala si o mai curatam inca o data daca este nevoie, o punem intr-un catron, adaugam peste aceasta, pasta preparata in prealabil si ungem uniform.
Luam fiecare clatita in parte (eu am folosit 12 clatite) si o ungem din belsug pe toata suprafata, cu umplutura pregatita in prealabil, dupa care o rulam.
Cand avem totul pregatit, intindem pielea de pui pe o suprafata intinsa, pozitionati puiul astfel incat sa vina cu pieptul in sus.
Si incepem sa introducem clatitele umplute in pui. Eu am introdus 3 tstraturi de clatite, primul de jos de 5 clatite, urmatorul de 4 clatite si ultimul de 3 clatite (acum numarul clatitelor necesar pentru umplere poate varia in functie de marimea puiului). Oricate clatite ar intra in pui, aveti grija ca in final sa obtineti un pui frumos proportionat, care sa arate asa cum arata inainte de a scoate pielea de pe carne.
Dupa ce puiul este umplut, incepem sa coasem pielea peste tot pe unde este rupta pentru ai da o forma cat mai compacta.
Tapetam o tava cu hartie de copt, ungem hartia cu cateva picaturi de ulei si asezam puiul in centrul tavii, cum ar veni cu pieptul in sus. Puteti lega picioarele ci o ata, pentru a se coace intr-o forma frumoasa.
Lasam puiul la copt 50 minute -1 ora, la foc mediu, timpul de coacere depinde si de cat de mare este puiul, oricum supraveghiati puiul si il scoateti cand credeti de cuviinta ca este bine facuta carnita de pe pulpe si aripi.
ATENTIE, nu prindeti puiul copt nici de aripi nici de pulpe, riscati sa le rupeti si nu va mai arata atat de bine preparatul final. Cand mutati puiul din tava, folositi-va de hartia de copt pentru al pune pe platou, pur si simplu prindeti de marginile hartiei de copt, inclinati putin hartia sa se scurga in tava eventualul surplus de ulei lasat de pui, dupa care aduceti hartia de copt cu puiul peste platoul in care doriti sa il puneti, lasati hartia pe platou si apoi incercati sa o trageti de sub pui usor fara al avaria.
Este o reteta delicioasa pe care o puteti servi atat calda cat si rece, iar pe langa bunatatea gustului, arata nemaipomenit, reusind astfel sa va surprindeti placut atat famialia cat si oaspetii..