Leche frita (sau literalmente „lapte prăjit”) este un desert tipic, din nordul Spaniei. Se face din făina cu lapte și zahăr, până se îngroașă, până la un aluat ferm, care este apoi porționat, prăjit și servit cu o glazură de zahăr și praf de scorțișoară.
Ingrediene:
1 l lapte
150g amidon alimentar
300g zahar
Coaja de lamaie sau portocala
2 oua
3 linguri faina
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare:
Intr-o cratita punem la fiert 900 ml lapte (din cantitatea totala de lapte necesar)
Adaugam in lapte si zaharul tos, iar pentru aroma putem adauga o bucatica de coaja de lamaie sau portocala si un baton de scortisoara (eu nu l-am adaugat pentru ca nu imi place atat de mult scortisoara). Lasam totul pe foc pana incepe sa dea in clocot.
Intre timp, intr-un castron punem lapte ramas din cantitatea totala, 100ml, peste adaugam amidonul si amestecam, pana se omogenizeaza.
Turnam compozitia obtinuta peste laptele cu zahar pus la fiert, si amestecam incontinu, pana compozitia incepe sa se ingroasa.
Turnam compozitia rezultata intr-un vas (eu am folosit un vas de jena dreptunghiular, puteti folosi si o tava) si lasam la racit.
Cand compozitia s-a racit si remarcam ca incepe sa se desprinda de pe vas, punem un tocator deasupra si o rasturnam cu fundul in sus.
Taiem compzitia in patrate, marimea o decideti dumneavoastra, pot fi orice forme.
Luam 2 farfurii, intr-una spargem ouale si le batem si in alta punem faina.
Luam patratel cu patratel, il dam prin faina si pe o parte si pe alta, apoi il dam prin ou, tot asa, pe o parte si pe alta.
Intr-o tigaie punem ulei, il incingem bine si punem patratlele de lapte la prajit. Le frigem pe ambele parti dupa care le scoatem pe un servetel de hartie absorbent pentru a absoarbe surplusul de ulei.
Dupa ce patratelele de lapte fript s-au scurs si s-au racit, le pudram cu zahar pudra. Se pot servi ca atare sau langa o salatica de fructe sau cu sirop sau gem peste.