Ingrediente:
1 cutie foi pentru lasagna
2 linguri ulei pentru adaugat in apa in care fierbem foile de lasagna
200g parmesan
Pentru sosul Bolognese:
550g carne tocata vita
550g carne toccata amestec porc cu vita
200g unt
2 cepe medii
2 morcovi medii
275g telina
3 ardei grasi colorati mici – medii
5 catei de usturoi
270g sunca
2 linguri boia dulce de ardei
1 lingura piper
Sare dupa gust
1 lingura condiment pentru carne tocata de la Kamis (sau de care aveti)
250g pasta de rosii
100g smantana
500ml apa
Pentru sosul béchamel:
100g unt
150g faina
1litru si 100ml lapte
Sare dupa gust
1 lingura smantana
2 oua
Mod de preparare:
Taiem sunca cubulete marunte.
Curatam cateii de usturoi si ii dam pe razatoarea mica.
Punem carnea tocata intr-un bol incapator, condimentam cu boia, amestec de condimente Kamis pentru carne tocata, sare si piper, dupa care amestecam bine carnea cu condimentele, pana se omogenizeaza complet, va recomand sa amestecati cu mana foarte foarte bine.
Curatam morcovii si telina, le spalam si le dam pe razatoarea mare.
Spalam ardeii grasi, le indepartam cotoarele si semintele si ii taiem cubulete mici.
Ceapa o curatam si o taiem marunt.
Dupa ce avem totul pregatit, incepem sa pregatim sosul Bolognese. Intr-o cratita incapatoare punem 200g unt, adaugam ceapa si lasam la calit pana ceapa devine sticloasa.
Dupa ce ceapa s-a calit, adaugam morcovul si telina date pe razatoare, amestecam si lasam pe foc la calit 5 minute, pana ce zarzavaturile isi schimba usor culoarea.
Cand zarzavaturile s-au calit, adaugam usturoiul dat pe razatoare, ardeiul tocat cubulete, amestecam si lasam totul la calit alte 5 minute.
Adaugam apoi sunca taiata cubulete, amestecam si inca 5 minute v-a sta preparatul pe foc.
Urmeaza sa adaugam carnea tocat, amestecam si o lasam la calit pana isi schimba culoarea (cam tot 5 minute), in tot acest timp amestecam in cratita cu o lingura de lemn.
Adaugam apoi peste carne, pasta de rosii, apa si amestecam.
Acoperim cratita cu un capac si lasam la fiert pana ce carnita se inmoaie, cam 35 minute. Dupa acest timp, ridicam capacul si mai lasam la fiert pana scade zeama de pe carnita, atentie nu trebuie sa scada de tot atat cat sa nu balteasca.
Cand zeama s-a redus, adaugam smantana si mai lasam pe foc inca 5-10 minute, dupa care luam cratita de pe foc si lasam sosul la racit, pana ajunge la o temperatura acceptabila.
Dupa ce am terminat primul sos trecem la sosul Bechamel.
Intr-o cratita punem la topit untul. Cand s-a topit untul adaugam faina si amestecam intruna pana ce faina se rumeneste putin. Adaugam apoi laptele si amestecam energic. Pentru a iesi un sos fin si fara cocoloase putem mixa sosul cu blenderul vertical.
Adaugam apoi o lingura de smantana si condimentam cu sare dupa gust, dupa care lasam sosul pe foc amestecand intruna pana incepe sa se ingroase.
Dupa ce avem preaparat sic el de al doilea sos, trcem la fierberea foilor de lasagna, punem apa intr-o cratita mai larg, adaugam putin ulei, pentru a nu se lipi foile intre ele in timpul fierberii, aducem apa la temperatura de fierbere si adaugam foile de lasagna. Atentie ca aceste foi sunt foarte “pacatoase” se lucreaza greu cu ele pentru ca se lipesc foarte repede una de cealalta.
Eu am procedat astfel: avand nevoie de 24 foi in total, 6 pentru fiecare strat, le-am pus la fiert in grupuri de cate 6, le lasati la fiert doar pana incep sa se inmoaie usor, adica atat cat sa nu mai fie rigide. Dupa ce s-au inmuiat, le scoateti in strecuratoare, tot asa, avand grija sa nu se lipeasca intre ele, eu am folosit 2 strecuratori.
Incepem sa asamblam Lasagna. Ungem cu unt un vas de Jena, o tava sau orice alt vas termorezistent, atentie, va iesi o Lasagna inalta si destul de generoasa asa ca va trebui ca vasul pe care il folositi sa fie destul de inalt. Vasul meu de jena are l=23cm, L=34cm si H=5.5cm.
Punem in vas primul strat de foi de lasagna, mie mi-au fost necesare 6 foi pentru fiecare strat, atentie incarcati sa aranjati foile in tava astfel incat sa se suprapuna macar putin intre ele, pentru a forma un strat compact, care sa nu permita scurgeri ale umpluturii. Peste foi intidem un strat de sos Bolognese, urmeaza apoi un strat de sos béchamel dupa care presaram parmesan pe intraga suprafata.
Urmeaza al doilea strat de foi de lasagna, sos Bolognese, sos béchamel si din nou parmesan.
Al treilea strat de foi, stratul sos Bolognese, sos béchamel si parmesan presarat.
Inainte de al patrulea strat de foi de lasagna, in sosul béchamel care a mai ramas, adaugam 2 oua si amestecam cu telul pana se incorporeaza complet.
Reluam operatia de asamblare, continuam cu ultimul strat de foi de lasagna, peste care turnam sosul béchamel care a mai ramas si in care am adaugat cele 2 oua, apoi presaram din abundenta cu parmesan.
Asa arata lasagna inainte de a o introduce in cuptor. Eu am pus vasul cu fundul in tava de cuptor, pentru a ma asigura ca in cazul in care da pe dinafara sa nu crag direct in cuptor.
Introduceti lasagna in cuptorul preincalzit si lasati-o la copt timp de 35 – 40 minute, timpul de coacere este variabil de la un cuptor la altul, asa ca lasati lasagna in cuptor pana este bine facuta si se rumeneste frumos la suprafata.
116 comentarii. Leave new
superba,extraordinara,foarte explicita.singurul fel de mancare despre care nu spun niciodata nimic rau,care provine din italia.foarte bune poze!bravo! 😆
Multumesc mult, domnule Samoila!! 🙂
Mie imi place mult cum arata ceea ce ai gatit tu si, citind reteta, pot spune ca seamana izbitor de mult cu tot ce am gasit pe site-urile spaniole in materie de retete de lasagna (recunosc, ignoranta fiind, n-am intrat pe cele italiene…mea culpa!) Deci, lasagna-nelasagna, chiar….no me importa! Nu cred ca exagerez, dar se simte in poze ca e facuta cu drag si pricepere, zic eu, si nu ma deranjeaza deloc faptul ca mai exista mii de retete, mai mult sau mai putin asemanatoare, toate purtand denumirea celebului preparat italian. Cu siguranta si in mama-Italie sunt controverse aprige legate de originea si originalitatea produsului.
Ma voi inspira din ea azi, la prima incercare din viata mea de a face lasagna (niciodata nu e prea tarziu, nu?!)
Deci, din punctul meu de vedere, Doamne-ajuta ca mai sunt oameni ca tine care au darnicia de a imparti rezultatele lor din bucatarie si cu restul lumii, nu doar cu familia si prietenii care au privilegiul sa le si guste. Pe mine ma ajuta foarte mult, novice fiind, si prefer sa incerc solutii si retete gasite pe net, in favoarea celor din reviste, care uneori sunt cam…..ciudate, ca sa nu fiu rautacioasa si sa le numesc ”din burta” si scrise doar ca umple niste pagini). Cele de aici, in marea lor majoritate, au fost incercate de cineva si nu sunt doar o insiruire de ingrediente si operatiuni al caror rezultat poate fi o surpriza nu totdeuna placuta.
Asa ca, iti multumesc anticipat si sper sa-mi iasa si mie suficient de gustoasa si de aspectuoasa incat sa recidivez cu rezultate si mai bune data viitoare!
TOATE CELE BUNE! 😉
Draga Iulia, sambata trecuta am incercat si eu reteta ta, si pot sa spun ca am fost mai mult decat incantata de ceea ce a iesit!!! E drept ca foile mi-au dat putina durere de cap, dar, in final, am rezolvat si i-am rasfatat pe toti din familie cu lasagna!!! Te felicit din tot sufletul pentru aceasta reteta minunata pe care ai binevoit sa ne-o impartasesti si noua!!
Can you site be viewed in ENGLISH??
Ceea ce ai facut tu aici nu se numeste lasagne, ci un talmes-balmes.
In primul rand, nu cred ca ar fi normal sa ii spui lasagne, deoarece nu e lasagne. Cel mai bine ar fi sa il numesti fel de mancare a la “numele tau” pt. a nu degrada specificul si autenticitatea felului de mangare.
In al doilea rand,de atatia ani de cand stau in It. eu nu am vazut ca foile de lasagne sa se puna in apa. Si petru lasagne se foloseste sos ragu, nu ce ai facut tu acolo. Iar, intre stratul de foi dupa ce ai pus sos ragu se poate pune: mazare, mozzarelle, mortadella, oua taiate felii etc.
Cred ca ar fi mai bine sa va documentati inainte sa postati o reteta din specificul international, nu dupa ureche.
Imi pare rau dar e perfecta aceasta reteta de lasagnia. Nu stiu unde ai fost tu in Italia…. poate in vis!
Raloo, spui numai tampenii. Daca chiar stiai cum se face Lasagna, stiai ca foile pentru Lasagna Barilla (cele mai renumite in Italia) – stiai ca si pe ele scrie ca se fierb in apa. 😀 🙂 Dar tu, probabil esti una din acele persoane “de la noi, din Italia” care, desi nu stiu cum se face ceva, vrea sa se bage in seama doar pentru a specifica ca a fost in Italia. Sa sti ca am vazut si eu destui fraieri prin Italia care se dadeau mari, ca tine. Si, chiar daca erau de peste 15 ani acolo, erau prosti de bubuiau si stiau doar sa cheltuie banii prin restaurant, caci din mana lor totul iesea aiurea. Parerea mea este sa te pui la somn si sa nu-ti mai dai cu parerea, caci ai capul aburit de prafuri < 😛 :-bd
Buna, reteta suna foarte bine… si arata delicios… Astazi incerc sa o pun in practica!
B Latuso, you can try to translate the site with http://translate.google.com Greetings from Romania!!
Draga Raloo, din comentariul tau inteleg ca esti o persoana foarte priceputa in domeniul bucatariei, ba chiar mai mult esti o persoana citita, culta, locuiesti in Italia, felicitarile mele, ma bucur mult pentru tine!
Eu insa ma multumesc cu talmes-balmes-ul meu, pe care il numesc Lasagna, care este delicios si apreciat de o multime de persoane.
Imi pare sincer rau ca te-a enervat atat de mult aceasta postare si ca acest fapt te-a determinat sa iti rapesti cateva minute pretioase din existenta ta, pentru ati etala vastul bagaj de cunostinte in privinta retetei de Lasagna. Draga Raloo, in final si la urma urmei, vizitarea paginilor acestui site nu este obligatorie pentru nimeni, ca atare poti foarte simplu sa inchizi pagina.
Eu aleg sa ma opresc aici cu raspunsul la comentariul tau.
Un week-end frumos si linistit iti doresc!!
frumos raspuns. eu te apreciez foarte mult iar aceasta lasagna arata superb.si sa glumim putin, de o luna caut kamis fit up si nu am gasit. nici macar la real. unde sa mai incerc?
Nico, multumesc mult, ma bucur ca iti place Lasagna mea, ce sa fac gusturile sunt impartite si nu pot fi pe placul tuturor.
Cat despre condimentul Kamis fit up, in general in hipermarket-uri ai putea sa-l gasesti pentru ca au o oferta mai variata.
Daca esti din Romania poti sa-mi trimiti adresa ta pe gourmandine@gourmandine.ro si daca il gasesc ti-l trimit cu mare placere.
Eventual o sa ma uit din ce amestec de ierburi aromate este facut si astfel ai putea sa ti-l prepari singura. Te pup si te mai astept in vizita!! O saptamana frumoasa iti dorec!! 😉 😉 😉
Esti o draguta, multumesc mult. Astazi am reusit sa le gasesc. Eu sunt din Romania.Tu unde locuesti? Si eu te pup si iti doresc o saptamana frumoasa.
Si eu tot din Romania… Deva, mai exact. Puppp!
Eu sunt din Bucuresti. Daca nu te superi imi poti lasa numarul de telefon pe adresa de mail elmiradaa@yahoo.com. Ar fi mai usor daca as avea o nelamurire. Daca se poate. Si eu te pup.
Nicoleta, o sa-ti trimit numarul. Puppp!!
Iulia, te rog sa nu uiti. Astept nr. de telefon. Mersi. Te pup si weekend placut iti doresc.
Nico, pana acum nu am mai avut timp de net si gatit, am avut cateva probleme de rezolvat, dar sper sa intre totul in normal, nu uit de tine, iti trimit numarul…!! Pup!!
e super. si eu stau in italia si chiar la napoli unde sint cele mai bune paste italiene pe cuvint,dar ce a scris acel tăran mai sus cred ca se maninca in moldova la el,da,mai mergea si un pic de sos RAGU pt paste,dar e bun si asta si nu exista paste cu mazare,oricum ala care a scris e un MOLDOVEAN PROST,MULTIMIM PT MINUNATA LASANIE
de ce ai presupus tu ca e moldovean? si prost! asta dovedeste cat de destept esti tu! sa-ti fie rusine ca jignesti o intreaga regiune romaneasca prin aluziile tale si daca tot te intereseaza atat de mult moldovenii incat pari sa suferi de mania persecutiei afla ca printre moldoveni sunt oameni deosebiti care nu merita dispretul unor “izmeniti” care se cred oraseni. Nu cred ca prin comentariul tau te-ai dovedit mai presus de needucatul care a criticat lasagna dnei, si care e extraordinara, a primit laude in toate cele trei ocazii cand am pregatit-o, dupa reteta dnei, bineinteles. Felicitari dna Iulia sunteti de admirat! :-bd
pt raloo> http://en.wikipedia.org/wiki/Lasagna/ ai aici reteta de lasagna inclusiv cea pt sosul ragu , se vede ce-ti mai place sa gatesti daca nici nu swtii ce continje un sos ragu, sau tu il cumperi doar la borcan ? inca ceva…urasc oamenii care cred ca daca stau intr-o tara straina sunt experti in gastronomia respectiva…daca nu esti chef sau macar sous chef nu ai ce comenta, si chiar nu inteleg de ce intrii pe site-uri romanesti doar esti in italia draga…sau nu stii sa citesti in italiana numai romaneste vorbesti cu accent italian cum fac majoritatea ? esti un taran/taranca vorba d-nei de mai sus si daca ai macar un pic de bun simt vei lasa un comment cu scuzele de rigoare . ps am fost ion concediu in italia si am mancat lasagna si era chiar asa cum o face iulia asa ca …ciocu mic
pt iulia- iti urmaresc blogul de mult timp dar nu ti-am mai lasat comment-uri decat unul si ala tot pt a “certa” un vizitator care nu isi vede lungul nasului . am facut ieri prajitura desteapta si mi-a iesit grozav! chiar ai un site super bine prezentat si mancaruri pe gustul meu . te pup si numai bine
scuze pentru greseli dar tastam ca nebuna si nu am mai verificat ortografia la ce nervi mi-a facut raloo 🙂
Daniel, iti multumesc mult pentru cuvintele de sustinere! Un week-end frumos iti doresc si te mai astept in vizita! 😉
Cri, iti multumesc mult pentru vizita si sustinere!! Sti cum este… nu pot multumi pe toata lumea, vor exista mereu persoane ca Raloo, carora nu le va fi pe plac nimic din ceea ce postez eu aici.
Ma bucur mult, insa, ca sunt multe persoane carora le este de folos acest site si se inspira constant de aici pentru asi alcatui propriul meniu.
Felicitari pentru reusita prajiturii!! Te pup si un week-end frumos iti doresc! 😉
si eu am luat foi de lasagne de la supermarket si era pe verso reteta. era exact ca aceasta pe care ai postat-o tu! deci, nu cred ca raloo are dreptate!
felicitari pt reteta! 😉
Draga mea Karina, iti multumesc mult pentru sustinere! Pupici si un week-end frumos iti doresc! 😉 😉
Buna, azi incerc si eu sa fac reteta cu cateva mici modificari :).
Am vb cu un coleg care a venit din Italia cu o bursa si l-am rugat sa-mi spuna si mie reteta fix cum o face mama lui (apropo de talmes- balmes). Si vine cam asa : punem ceapa la calit, adaugam morcovi taiati cubulete, apoi carnea pe care o lasam pana isi schimba culoarea, apoi rosiile sau sucul de rosii, usturoi si lasam la fiert 15-20 de minute. Pe o tava punem foile de lasagne (fierte), un strat de sos cu carne, felii de mozzarela, parmezan, apoi alt strat de foi de lasagne si tot asa pana la ultimul strat de foi peste care presaram parmezan. Mi-a atras atentia ca trebuie folosite foi de lasagne din grau dur ca altfel se lipesc, si mozzarela din lapte de bivolita… eh! si noi cu ce avem.
Alta prietena mi-a dat reteta pentru foi de lasagne : 500 g faina + 3 oua + apa rezulta o coca pe care o tinem la frigider pana facem sosul, apoi o scoatem si o intindem cat trebuie. La asta tb adaugat un pic de apa cand bagam la cuptor ca sa se inmoaie aluatul.
Fug la bucatarie! Doamne ajuta! 🙂
Andreea, multumesc pentru delicioasele retete, cu siguranta le voi incerca! Pupp!!
Deci sunt terminata de pofta deja. Asta o sa fac in weekend. Iulia felicitari pt poze si descrierea retetei!
Super buna! Insa eu am eliminat sunca (noi incercam sa evitam mezelurile)si am inlocuit parmezanul cu mozzarela (asta de lenea razuitului si de altfel mozzarela aveam in casa la momentul respectiv).Oricum delicioasa.Felicitari!
Vipergirl, ma bucur ca te-ai hotarat sa incerci reteta, sper sa fi fost pe gustul tau!! O saptamana frumoasa iti doresc!!
Ela, ma bucur ca ai incercat reteta, cat despre mezeluri, asa este, ar cam trebui evitate… Pupp si o saptamana frumoasa iti doresc!!
😳 super
Ma uitam si eu asa pe internet, mai mult ca sa-mi verific reteta de lasagna pe care o stiu de la o matusa din Austria. Si eu o fac tot cam asa, numai ca nu folosesc mezeluri in mancare, si in lasagna nu pun morcovi sau telina.(asta e in functie de gustul fiecaruia). M-am hotarat sa scriu si eu pentru ca m-au deranjat doua comentarii: cel al lui raloo, caruia nu-i dau deloc dreptate si cel al lui daniel.Domnule Daniel, desi locuiesc de ceva vreme in Ardeal, m-am nascut, am crescut si m-am educat in Moldova.Sunt asadar moldoveanca, si sunt mandra de asta. Sa stiti ca si in Moldova sunt retete foarte bune, si sa stiti ca fiecare padure are uscaturile ei. V-o spune un om, pentru ca sa stiti si moldovenii sunt oameni, care a trait cam tot atat si in moldova si in ardeal.
A, si doresc sa mai fac o completare:imi place sa pun cateva ciuperci in sosul de carne si sa fierb carnea cu putin vin. Deci dupa ce calesc ceapa, adaug ciupercile, si le las sa fiarba pana scade apa lor.Apoi pun carnita si dupa ce-si schimba culoarea, adaug o cana de vin si o las sa fiarba pana scade lichidul din sos. Va asigur ca vinul ii da un gust deosebit. Dupa aceea continui ca si in reteta postata de iulia.
ms mult de tot pentru reteta :* am incercat si eu si a iesit sooper buna.
@daniel…am aflat si eu acum cum vb alti romani despre moldoveni..foarte aiurea 🙁 eu sunt moldoveanca si sincer n.am spus niciodata ardelean sau oltean sau bucurestean prost. pacat 🙁
acuma e in cuptor. problema e ca am,,”stricat” unpic sosu bechamel. nu am mai facut niciodata si am vrut sa-mi iasa si mie faina cum ti-a iesit tie in poza…..si cred ca am lasat-o unpic cam mult, acuma sa vedem cum o sa iasa :-ss.
extraordinare retetele tale. e a nu stiu cata pe care am incercato din retete si sunt extrem de multumita si recunoscatoare. lasagna asta mi s-a parut ca a durat foarte mult de preparat. eu am mai facut o data acum vreo 2 ani si am pus direct foile nefierte si carnea doar unpic calita in ceapa si ulei. a iesit buna doar marginile unpic tari dar le-am taiat si am pierdut 1 cm din lasagna.
oricum, asta dupa cat am muncit la ea, trebuie sa fie excelenta.
app, si eu sunt din Hunedoara
Bine te-am gasit!
Cuvintul potrivit:excelent!
Am intrat de pe google, sa vad o reteta,eu am facut-o acum ceva vreme (2 ani) aproximativ asa… numai cuvinte de lauda la ce vad eu aici!
Acum fac si eu!
Voi reveni cu voia ta!
Felicitari… 😛
In sfarsit o explicatie ca la carte!!!
Va multumesc din suflet,acum stiu si eu sa fac lasagne!
Acum am scos de la cuptor…Delicioasa!!!Si un mic comentariu pentru amicul nostru din Italia:Dragul meu exista lasagna cu legume…la fel cum exista si pizza cu carne sau branza…Te rog spre fericirea ta scapa de complexe…fii relaxat, constructiv, adauga nu risipi,daruieste nu tine pentru tine,fii marinimos!!!Personal gasesc aceasta reteta completa,detaliata,frumoasa!!!Bucura-te cu cei dragi de aceasta gateala,incearca si apoi critica constructiv.Invita-ti prietenii cand gatesti.Cat mai multi…si cine stie poate o sa te indragostesti din cauza asta!!!Poate o sa apara si “ea”!
Salutarile mele bucatarului!(recomand a se prepara pe ritmuri de Creedence Clearwater Revival,Rolling Stones si a se servi pe sub lumanari parfumate Pink Floyd,The Doors vin alb demidulce si prieteni,de restul va descurcati ca sunteti mari)
AM FACUT SI EU RETETA SI A FOST FOARTE BUNA EU STAU TOT IN HD DAR ORASUL BRAD
as vrea sa-mi spun si eu parerea:reteta e foarte buna insa eu stiu ca se pune si cate un strat de mozzarella intre foi(taiata cubulete).am facut-o si eu de multe ori…e delicioasa si inca ceva:nu folosesc mezeluri.
e doar parerea mea.
Lasagna arata delicios!
Doamne cum arata!!! Divin! O incerc diseara. 🙂 Eu am foi Barilla si am impresia ca nu trebuie fierte. Sper ca e asa, ca mi-e teama sa nu le lipesc.
sembra molto bello e molto gustoso, ma scusa, non e lasagna. Buon appetito. 😕
Nu demult am scos-o din cuptor… si e extraordinara. Foarte gustoasa!!!! Mersi pt reteta!!! 😉
Sunt in Londra si imi e pofta in seara asta de o lasagna, asa ca trebuie sa imi gatesc singur , din moment ce nu mai am Maestra Universului, si anume : bunica mea, la indemana :)) hehe, reteta asta este superba.Abia astept sa o incerc. Felicitari
Arata super deliciosa o sa incerc sa o fac duminica la pranz, sper sa-mi iasa… toate retetele tale sunt delicioase… am numai cuv de lauda.. te poop si sanatate multa 😉 😛
foarte frumoasa prezentarea.bravo.un singur lucru am de zis…cred ca trebuia sa folosesti smantana dulce;).defapt la lasagna se face si un sos.pui o portie de lasagna in ceva de lut torni peste smantana dulce si sos de rosii,sare piper si cascaval razuit deasupra iar apoi intra in cuptor.cam asa este lasagna;)
Excelenta… azi am facut si eu dupa reteta ta si e foarte foarte buna 😉
salutari! dupa jumate de an, in seara asta m-ia venit pofta de lasagne, si imi aduc aminte perfect aceasta reteta (am si printed, fara poze). oricum, o buna tare a iesit, si acum vreau sa incerc din nou. forte documentata reteta, cum se face pas by pas. felicitari gospodinei. am cautat special pe reteta asta prin suta de retete din internet.
Ma numesc Ioana si tocmai am mancat LASAGNA facuta de mama ,dupa reteta dumneavoastra. A iesit minunata. Pana si lui tati i-a placut. El nu mananca paste de obicei!
😉 😉 😉
Buna! Vroiam sa te intreb foile de lasagna… de la ce firma le’ai cumparat? Care firma e cea mai buna? Ca ma gandesc ca in reteta conteaza si asta. Eu am incercat sa caut in supermarket foi de lasagna ca ale tale.. dupa poza 😉 dar nu am gasit. Spune’mi te rog, care sunt cele mai bune firme de foi de lasagna?
Multumesc!
Highly recommended! I used Google Chrome to translate this page from Italiano to English, great translation and love this recipe!!!
am descoperit cel mai util website! eu sunt o incepatoare in ale bucatariei. felicitari!
Hi julia,
Azi am descoperit site-ul tau, cautand o reteta autentica de lasagna.
Locuiesc in UK si englezii nu prea au idee cum se fac preparatele italiene.
Unde stau eu, doar 2 restaurante italiene au si bucatar italian si poti manca acolo mancaruri italiene bine facute.
in fine, FELICITARI pentru site-ul tau. Bine facut…iar tetetele sunt bine explicate cu etape si foto la fiecare etapa…EXCELENT!
Si eu am un site de consultatii de naturopatie (homeopatie, Bach Flower Therapy) si in plus, sunt pasionata de bucatarie. De aceea, am un dublu interes sa gasesc retete cat mai ,,naturale,,, cu o ,,chimie,, logica, dar si gustoase si daca se poate hipocalorice.
Ca sa revin la lasagna, am preparat-o si a iesit SUPER! Si aspect si gust..!
Multumesc!
Sambata mergem la niste prieteni la ceai (cina) si vreau sa ii dau gata cu prajitura ta ,,desteapta,,.
Mai vorbim…
Ma bucur ca am dat de tine si site-ul tau,
Dana
Este o reteta delicioasa, insa pentru tava mea cantitatile pt sosul Bolognese sunt cam mari. Precizez ca am folosit o tava de dimensiunea tavii de cuptor clasice, doar ca a mea era putin mai inalta. Sunca presata eu am inlocuit-o cu ciuperci. Foile de lasagna nu le-am fiert, le-am pus direct din pachet ( pe pachetul meu de paste preciza ca nu necesita fierbere). La sosul Bolognese am mai adaugat rozmarin.
buna , este o reteta delicioasa , din punctul meu de vedere , dar o lasagna sa fie dulce exista ? adik nu din carne ci din ciocolata =))) 🙂
Felicitari pentru reteta si postare! Foarte frumos lucrat. A mea acum e in cuptor… Asa cum preciza cineva mai sus, a durat cam mult… poate de ce am facut-o prima data, si, cum am vrut sa iasa totul la carte, am mers doar cu viteza I. 😛 Sper sa fie grozava, la cat timp am stat cu ea. 😉
Pe mine nu ma prea tenta acest fel de mancare, dar m-a zapacit personajul de desene animate GARFIELD, care e innebunit dupa LASAGNA. Asa ca am zis… trebuie sa o incercam si noi 😆 😆 😆
CIOC! CIOC!
Sunt romanca, momentan locuiesc in Spania, e vreo suparare (RALOO) daca eu cumpar foile pentru (LASANIA, ca de asa i se spune aici) fara sa necesite fierbere?
Mai si glumim….. asta cand nu doare rautatea (sau lipsa de educatie) de care dau unii oameni dovada…. Si eu prepar aceasta reteta!
Eu am 19 ani si nu stiu sa fac decat omleta dar m-am gandit sa-mi incerc talentul facand o lasagna…. grea alegere nu??? noroc ca am gasit reteta ta explicata ”mura-n gura”… bravo!!! apreciez ca ai facut poze la fiecare amanunt si ordonat!!
Buna,
Eu am doar 13 ani si imi place sa incerc tot felul de retete. Vreu sa va multumesc pentru explicatiile date. Am incercat clatitele si toata familia m-a laudat…
da, deci… no comment
am terminat-o si eu mai devreme… vreau sa spun ca am mancat 2 portii, asa de buna e… 2 lucruri nu le-am facut bine
1. am uitat sa pun parmezan deasupra
2. cred ca am facut sosu bechamel cam gros, nu puteam sa-l intind prea bine
chestia e ca e a 4-a oara cand fac lasagna, iar sosu bechamel imi da dureri de cap, cat de gros/subtire trebuie sa fie? ca sa ma lamuresc si eu
god bless you for this recipe
Nu am facut lasagna cu sos bechamel ci una cu sos de rosii.Nu stiu cat e de “originala”,dar putin imi pasa, atata timp cat e delicoasa. Si ce vad eu aici arata delicios!Felicitari!Am sa o incerc negresit.M-am tot uitat dupa vreun postcomentariu de-a lui “Raloo”, cel putin unul de scuze, dar n-am vazut.Auzi, gasco cu aere de lebada, ai cam uitat de unde ai plecat, se pare….Si-apoi, inainte de a da cu bata-n balta, mai bine ai fi facut sa incerci sa faci si reteta asta, poate iti mai venea oleaca, mintea la cal.Cred ca iti lipsesc niscaiva “ingrediente” de genul acesta la… cap.Oricum, neesential.Cred ca esti incurabila!Toate cele bune, oriunde ai fi!Sa fi-ti iubiti si POFTA BUNA, tuturor!!!!
Scuze pt. greselile facute, ortografie-lipsa cateva virgulite, si de scriere-eram un pic “aprinsa” de nervi.Voiam sa spun “…sa-ti vina mintea la cap”, dar sigur ati inteles voi…-poate raloo,nu, dar tot nu-mi pasa-
Buna Iulia, azi ti-am vizitat pentru prima data site-ul in cautare de o reteta de lasagna… doamne, cand am vazut pozele mi s-a facut o foame….
In fine, acum am scos-o din cuptor si astept sa se raceasca sa pot gusta. Sincer iti spun ca mi-a ramas sos bolognese (pentru ca nu am avut rabdare sa-l las sa scada bine) , dar nu-i asta o problema, il pot folosi la spaghetti. Sosul Bechamel nu l-am gresit (Slava domnului!!!) si sunt mandra de mine :P.
Foile le-am pus toate odata la fiert si nu s-au lipit deloc (Monte Banato). Oricum in caz ca se lipeau, mai aveam o cutie de rezerva 😀
La prima vedere arata exact ca in poze…sper sa-i fi pus destula sare, pentru ca nu am gustat decat sosul bolognese (care era foooarte iute 🙂 .
Oricum, voiam sa te felicit pentru stilul in care iti prezinti munca (si vizual si… explicativ – sa priceapa tot natangu) si iti doresc numai impliniri.
Apropo de site-ul tau, zilele trecute vazusem un film, “La masa cu Giulia ***” pe HBO, in care o tipa isi facuse blog si incerca toate retetele unei anumite Giulia. Mare asemanare! 🙂
Super, super reteta, bravo!
Arata foarte bine! Esti o bucatareasa excelenta, tare mult mi-ar placea sa gust o data o mancarica de a ta, toate arata delicios 🙂
Buna Iulia. Iti urmaresc demult retetele si in cele din urma am incercat lasagna facuta de tine: a fost de vis !! Multumiri pentru modul in care scrii retetele, imi par cele mai complete pe care le-am gasit pana acum. Imi propun sa incerc fiecare dintre retetele scrise de tine, so keep up the great work !!
cris
Draga noastra Iulia, iti multumim pentru tot ce faci si mai ales pentru cat de multe avem de invatat de la tine, mai ales cele ca mine…. care ne incadram la “incepatori” 🙂 in ale gatitului… Am incercat aceasta reteta, a iesit o lasagna delicioasa. Am incercat de asemenea si reteta tortului tiramisu, mi-a mers la suflet. Multumim pentru modul in care ne scrii retetele! Te mai asteptam cu noutati 😀
Felicitari pentru modul de prezentare. Am sa incerc si eu.
Buna…in primul rand vreau sa te felicit pt modul de prezentare…foarte explicit si tatul pare foarte simplu…astazi voi face si eu pt prima data lasagna si am ales reteta ta. Sper din tot sufletul sa-mi iasa si sa-i multumesc pe cei ce vor gusta din preparat. Te voi tine la curent cu rezultatul final 🙂
Am citit cu placere intotdeauna blogul tau, apreciez mult pasiunea si estetica ta in bucatarie, claritatea retetelor si diversitatea lor. Asta pana acum, cand am citit ce a scris Raloo (normal ar fi atunci cand nu-ti place ceva, te retragi elegant) dar cel mai tare m-a scarbit comentariul lui Daniel care a aratat cat de inteligent este. Si eu sunt tentata sa te apar in fata comentariilor rautacioase dar nu in felul acesta. In fine, cu toate ca mi-a disparut entuziasmul vreau sa spun ca eu fac lasagna exact dupa reteta de pe cutie si care este aproape identica cu reteta ta si iese foarte buna. Iti multumesc.
iulia, imi place foarte mult si iti recomand :-bd
Apreciez nu numai reteta in sine dar si modul de prezentare, atentia acordata detaliilor cat si etapelor procesului de preparare a mancarii.
Mai putin mi-a placut, adica deloc, faptul ca cineva, mai sus, din lipsa de cuvinte in dotare a gasit drept calificativ pentru cel ce va criticase, notiunea de moldovean. Probabil voia sa spuna neinspirat, neinformat, rau intentionat etc.
Bineinteles ca sunt moldoveanca, dar oricum as fi considerat atitudinea ca fiind descriminatorie.
Dar ce mai conteaza … Felicitari inca o data pentru reteta!
Subscriu si eu la cele scrise de Iuliana. Nu numai ca reteta este foarte buna, dar detaliile si precizia cu care d-na prezinta etapele procesului de preparare garanteaza reusita mancarii. Cat priveste interventia d-lui Daniel, probabil a avut mai la indemana cuvantul ,,moldovean prost” decat ,,neinspirat, neinformat, rau intentionat, etc” referitor la Raloo… Chestie de vocabular. Chiar daca n-as fi moldoveanca, probabil tot m-ar deranja discriminarea unora… Astia suntem noi, romanii, din pacate. Important este ca reteta este grozava. Felicitari!
Every weekend i used to visit this website, as i wish for enjoyment, since this this web page conations actually fastidious funny stuff too.
senzationala reteta. :X iami 😛
Foarte buna reteta, lasagna a iesit grozav de buna. Am avut intr-adevar bataie de cap cu foile insa nu atunci cand le-am fiert, ci dupa, au inceput sa se lipeasca. La cat mai multe retete reusite!
stiti ce imi place foarte mult la acest sait, pe langa diversitatea de retete, este modul de prezentare a fiecarui pas si modul cat de frumos sunt aranjate pentru poza si cat de bine este explicat. FELICITARI, am incercat si eu reteta de la voi si a iesit extraordinar de buna, ca a trebuit sa fac un bis la aceea mancare. BRAVO.
hi! scuze! nu am citit toate comentariile, nu am rabdare, unele bune altele idioate (al meu nu stiu?) sunt multe idei bune. apreciez ingeniozitatea! dar eu caut, de fapt, reteta foii de lassagna. cea originala. multumesc! hey, nu uita ca sunt si carcotasi.
:-bd
@ghita Reteta foii de lasagna e foate simpla La un ou ,100g de faina si foarte putin ulei .multiplici ingredientele de cite ori vrei tu.e important sa pui putin ulei de masline care face foaia mai poroasa.
Draga Mariloco, ai uitat sa pui patrunjelul in cateva poze. :(. In rest super buna reteta.
la sosul bechamel ai scris si ceva de 2 oua.. care au disparut pe parcurs din modul de preparare… unde si cum le punem?
scuze daca iti raspund eu, eu ouale le punem in ultima portie de sos bechamel, care ramane. trebuie sa te uiti cu atentie ca si eu nu le vedeam la inceput.
am facut si eu lasagna dupa tine, cu cateva mici modificari. Super buna, pentru prima data cand incerc felul asa de mancare
Din toamna tot folosesc retetele de pe acest site! Briose bicolore, prajituri cu mere (3,4 retete) prajitura desteapta, negrese cu banane (preferatele mele si ale copiilor mei) si nu mai stiu care!!!!!! Sunt extraordinare !!!!! Este foarte bine explicata fiecare reteta si ajuta foarte mult pozele (care sunt superbe!) Eu mi-am pus semn de carte la site! Maine voi incerca aceasta reteta. Sunt ferm cunvinsa ca o sa fie o bunatate!!! Iti multumesc pentru site! Imi este de un real ajutor cand nu stiu ce sa mai gatesc!!!! :-bd
O reteta de lasagne originala si, sunt convinsa ,foarte gustoasa(aspectul e de nota 10).Am citit comentariile si as vrea sa precizez ca in Italia reteta de lasagne difera mult in functie de zona.In nordul Italiei ,se maninca “light”si reteta e cu sos bechamel,in sud reteta e cu suc de rosii,mozzarella si sunca.Dar multe retete vin schimbate in functie de gustul si necesitatile oricaruia dintre noi si asa in timp au aparut multe retete de lasagna care nu au nimic in comun cu clasica lasagna.fiecare e liber sa aleaga reteta care ii place mai mult. Eu personal fac lasagna cu legume si sos bechamel,pentru ca sotul meu nu poate minca nici carne tocata si nici sunca,iar sosul bechamel il prepar cu ulei in loc de unt. Comentariile lui Raloo,Daniel nu demonstreaza decit lipsa de cultura si respect fata de semenii lor.Cit despre site doar cuvinte de lauda, retete foarte bune.
Ghici, ghici, ce am eu acuma in cuptor? mmmm abia astept sa fie gata :X . Iulia, iti multumesc foarte mult pentru toate retetele tale, sunt nemaipomenite; daca nu as fi maritata si cu copil mai ca m-as muta la tine sau macar sa fiu vecina de langa, care bate la usa cand faci ceva bun =P~ . aceasta reteta este una din nenumaratele retete pe care le-am facut de cand am descoperit blogul tau. FELICITARI pentru site!! te pup dulce ;;)
Nu ma consider o bucatareasa desavarsita…dar am anumite preferinte culinare pe care incerc sa le perfectionez. Asa am ajuns pe acest blog care mi-a captat atentia de la bun inceput prin faptul ca totul este foarte explicit si foarte bine punctat, (ce sa mai zic de poze!?!) De fapt cautam reteta pentru besamel…si am sfarsit prin a saliva…Sunt convinsa ca reteta ta este delicioasa. Ce nu ma poate cuceri prin miros, ma cucereste prin aspect, iar lasagna ta arata perfect. Am fost si eu in Italia si voi corecta putin comentariile rautacioase lui Raloo, prin a spune ca exista “n” retete de lasagna la ei si fiecare italian spune despre a lui ca este cea originala. Nici nu se mai stie care este aia, pentru ca fiecare si-a adaptat gusturile si preferintele. Exista cate o reteta pentru fiecare zona, sau mai bine zis, cate o reteta pentru fiecare familie. Fiecare are ceva propriu in reteta lui. Eu am invatat reteta de la mama mea care lucreaza intr-un restaurant acolo de vreo 10 ani. La ei se gaseste besamelul gata preparat si ambalat in cutii de carton ca frisca lichida. Noi nu avem asa ceva din cate stiu… Apoi, foile de lasagna le fierbe in apa cu sare si putin ulei cam 2 minute, apoi le scoate si imediat le pune intr-o alta cratita cu apa rece, si apoi, dupa alte 2 minute le scoate si le lasa la scurs. O fi asta secretul ca foile sa nu se lipesca? Habar n-am. Am gustat lasagna si cu mazare, si cu sos de rosii, si cu foile fierte in prealabil, sau puse “crude” direct din pachet. Cert e ca fiecare are alt gust, dar mi-au placut toate. Urmatoarea data voi incerca reteta ta!!!! Felicitari pentru blog! Intr-adevar ai ce invata!
Dincolo de toate aceste comentarii, tot ce pot adauga este faptul ca am facut aceasta reteta si a iesit o…. minunatie de lasagna. In familia mea nu toti membri sunt atat de “deschisi” la mancaruri ne-traditionale romanesti, dar aceasta reteta a fost un succes deplin!!!! Multumesc si felicitari pentru rabdarea si pasiunea de care dati dovada in a explica si prezenta retele.
Am facut si eu astazi aceasta reteta si mi-a iesit super, insa foile de lasagna pe care le-am cumparat nu necesitau sa fie fierte, cel putin asa scria pe pachet si oricum erau moi. Iti vizitez site-ul de cateva luni si cu ajutorul tau am invatat sa gatesc, asa ca-ti multumesc:) Primii mei cozonaci i-am facut dupa reteta ta si mi-au iesit super. Un weekend placut!
as vrea sa multumesc pt chestia asta pe care ai facut-o, sa descrii in detaliu fiecare pas plus poza, pt mine care nu gatesc asa des, pot spune ca e un f mare ajutor. tine-o tot asa si celor care nu le convine sa inchida pagina. ms inca odata :X
ce poze dragutze, si lasagna ce gustoasa ti-a iesit.. da la toate pozele ai pus frunza de partunjel.. e, da bine in poza, felicitari din cluj, :-bd simona
Felicitari pentru impartasirea acestei retete minunate, am sa urmez intocmai cum ai zis sper sa imi iasa macar 75% din care ai facut. RESPECT
buna draga IULIA. momentan sunt la munca si, gandindu-ma ce sa mai gatesc, ti-am gasit reteta, cand am vazut pozele, am pus mana pe un pix si m-am dat la scris, maine am sa incerc si eu reteta. sper sa imi iasa ca e o nebunie ce ai facut tu. se vede ca esti o gospodina de nota 11 🙂 . multi pupici
Draga Iulia, frumoasa reteta si pot sa spun ca a iesit exact ca in poze… astept sa se raceasca, sa vad si la gust cum ii.. Multumesc pt. reteta, ii de pus la caiet.
Blogul este excelent absolut! Mai ales pentru incepatori in ale gatitului… Este de vis. Multumim!
Arata superb. Tocmai am notat-o pentru a o prepara intr-un restaurant belgian deschis recent. Nu lua in seama rautatile. Romanul stie de toate politica, fotbal, e si poet dar doar la un pahar (nu generalizez). Cel care a jignit moldovenii a dorit sa traga de urechi pe cineva si a gafat jignind mai multi romani. Asta e. Trecem peste toate atunci cand din cuptor scoate o asemenea minunatie explicata de tine mai sus. Sa auzim de bine si multe multumiri pentru ce faci aici. :-bd
Draga Iulia,
Ce s-a intamplat cu tine? Esti bine? Am observat ca nu ai mai postat nimic si, de asemenea, nu ai mai raspuns nici la comentariile noastre….
Trebuie sa stii ca ne lipsesti si ca asteptam cu drag si nerabdare retetele tale… Mie imi place foarte mult sa gatesc, ma relaxeaza, iar retetele tale au fost de un real ajutor…Astfel incat, te asteptam cu drag inapoi….
Livia 😉
buna. astazi am facut reteta ta de lazania. copilul meu a gasit reteta.. vreau sa ti multumesc.. a iesit f buna.. ps. noi nu am folosit porc.. si totusi a iesit super.. ;;)
Si eu vreau sa-ti multumesc. Am preparat Lasagna dupa imagini. M-au ajutat foarte mult.
Retata minunata – preparatul si mai si… am facut astazi si a iesit perfect (a fost apreciata de toata familia si de vecinii, la care am mai impartit). Multumim pentru ca ne impartasesti retetele tale. O seara frumoasa! Maria – Bucuresti
Excelenta reteta. Am incercat-o azi cu foi de lazagna care nu au nevoie sa fie fierte in prealabil, si a iesit super. E adevarat ca m-am temut ca foile ar putea sa ramana tari, motiv pentru care le-am udat inainte si am pus putina apa pe ele. Au iesit al-dente. Foarte bun. Felicitari pentru retata care a fost atat de explicita.
frumoase poze si buna mancarea. si sorei mele, mamei si tatalui meu ii plac foarte mult, dar naspa ca vine postul. merci mult :X :-bd
Buna!! Am si eu la cuptor mancarica, doar ca eu nu eram pregatita sufleteste pt lasagna, ci pt mousaka 😛 (cautand reteta de bechamel am dat peste reteta ta), asa ca, foile le-am inlocuit cu cartofi. Dar sosul Bolognese este demential!!! mi-au mai ramas 2 linguri pe care le-am ras in 2 timpi si 3 miscari 😀
Draga Julia,
Retea e perfecta dar, daca nu supar pe careva, am si o mica completare sau varianta, verificata de mine. Am pus primul strat de foi NEFIERTE pentru ca perioada de stat la cuptor (35-40 min) este suficienta pentru acestea sa se fiarba in sosul Bolognese, si a iesit super. Am facut astfel, pentru ca primul strat ar fi fost fiert practic de doua ori (stiind ca aceasta mancare lasa zeama destula) si riscam la servire sa se destrame. Spor la treaba!
fac ce fac, si tot peste retetele tale dau 😀
Astazi am facut lasagne cum am citit aici pe sait si a iesit cum sunt pozele. astept sa vad ce zice sotul cand o manca, dar nu cred ca o sa se planga. Multumesc pentru reteta, e prima data cand fac felul asta de mancare.
azi ma duc sa cumpar de la Penny foi de lasagna, ca sunt la oferta, sper sa fie si foarte bune si maine ma pun sa le fac. multumim, Iulia, pentru reteta si multi pupici din partea familiei mele
foarte, foarte buna
sa va spun sincer, dragute bucatarese, aceasta reteta este foarte delicoasa si foarte bine organizata…. e a doua oara, cand fac reteta asta si sunt foarte multumita de ea, in comparatie de altele de pe net, care nu au nici macar un continut de ingrediente tocmai necesar pt o reteta de LASAGNA!!! felicitarile mele pentru reteta, intr-adevar e reusita si imi pare rau pentru unele persoane care nu isi au rostu pe pagina aceasta comentand tot felul de nemultumiri si de experiente de prin occident…! inca o data felicitari! ;;) <:-P
Multumim pt bunavointa de a ne impartasi in detaliu aceasta reteta atat d reusita!
De fiecare data când fac lasagna este dupa aceasta minunata reteta. Pentru noi este delicioasa, ca multe alte retete de pe acest site. Mulțumim pt răbdarea ta prin care explici atât de detaliat si frumos ilustrat prin poze. Multă sănătate si la mai multe Rețete