Jumari

Jumari

Ingrediene:

Jumari

3 kg slanina proaspata de porc
100ml apa
Sare

Mod de preparare:
Luam slaninuta si o taiem cubulete (marimea cubuletelor de slanina este aceeasi cu marimea carnitei pe care o taiati pentru tocanite). In cazul in care aveti slaninuta cu soric, scoateti soricul de pe slaninuta, inainte de a taia slanina cubulete.

Jumari

Jumari

Punem cubuletele de slaninuta intr-o cratita (de preferinta antiaderenta).

Jumari

Adaugam peste slaninuta,100 ml apa si acoperim cu un capac.

Jumari

Lasam la inabusit 5 minute, dupa care luam capacul si lasam slaninuta la prajit.

Jumari

Amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

Jumari

Eu le-am prajit aproximativ 40 de minute, insa timpul de prajire este relativ pentru ca depinde de cantitatea de slaninuta pe care o folositi, de felul slaninutei si de dorinta fiecaruia ca jumarile sa fie mai prajite sau mai moi. In principiu se gusta si se scot atunci cand considerati ca sunt pe placul vostru.

Jumari

Dupa ce sunt prajite scoatem jumerile cu o spumiera intr-o strecuratoare si se lasa la scurs.

Jumari

Jumari

Dupa ce jumarile s-au scurs, le punem intr-un castron si presaram peste ele un praf de sare.

Jumari

Jumarile sunt gata de servit, sunt extraordinare ca aperitiv, alaturi de ceapa, rosii, branza. Jumarile le mai putem folosi si la pagacele, minunatele pogacele cu jumari.
Grasimea lichida, lasata de jumari se strecoara bine si se pune intr-un borcan la solidificat. Se foloseste la prajeli, la pregatirea aluaturilor fragede precum si la orice alte retete care necesita grasime. Untura poate inlocuii excelent uleiul, desi nu este chiar atat de sanatos sa folosim la gatit untura in cantitati mari.
Drept vorbind si jumarile sunt foarte calorice dar odata pe an, mai cu seama in preajma Craciunului, putem face o exceptie.

Jumari

Jumari

Jumari

, , ,
Articolul precedent
Risotto cu leurda – Orez cu legume
Articolul următor
Budinca de paste cu broccoli, conopida si kaizer

Retete diverse

13 comentarii. Leave new

  • Superb,trebuie sa fac si eu cat de curand,mmmmmmm……. ms frumos de reteta 😆 😆 😆

    Răspunde
  • Adryan, ma bucur ca ti-a facut cu ochiul aceasta reteta!! Este destul de calorica dar merita sacrificiul 😆

    Răspunde
  • Doamne, ce pofta mi-ai facut… felicitari, jumarile tale arata minunat!

    Răspunde
  • Adelina, multumesc! Sunt foarte gustoase!! 😉

    Răspunde
  • Nici nu iti poti imagina ce pofta am acuma de niste jumari…. nu mai puneti poze din astea pe aici ca ma ofilesc de pofta

    Răspunde
  • slaninuta, cubulete??? de ce nu si soricel in loc de sorici? si acoperim cu capacel…si le punem intr-un castronel…si punem pe ele niste saricica! Dupa care le servim si facem o minune de burtica! 😈

    Răspunde
  • Dupa ce va plictisiti de jumari, merge sa le dati la belender sau la masina de tocat carne impreuna cu mustar, piper si sare dupa gust. Iese un pate foarte bun, care este delicios alaturi de un ceai dulce. Insa….multe calorii, dar o data de doua ori in an merge. Va pup ! 😉

    Răspunde
  • la cat de grase sunt jumarile nu prea conteaza tipul de cratita de folosit 😆 😆
    se mai poate adauga si lapte cu 5 min inainte de a fi luate de pe foc, pentru gust 😉

    Răspunde
  • Abia astept Craciunul anul asta; mi-ai facut pofta de jumari, sunt asa de apetisante

    Răspunde
  • vaiut, cat de binut ca am vazutel retetuta de jumarele din slaninuta, care se da jos de pe soricut si se pune in caticioara cu aputa duca, care se manancuta cu saruta si ceaputa… vaiut cat de binut, acumut, acumut fac

    Răspunde
  • foarte frumos

    Răspunde
  • Cu 10 min inainte de final, se poate adauga in untura de la jumari o ceapa medie crapata in 4… da un gust deosebit jumarilor si deschide la culoare untura 😀

    Răspunde
  • Eu sunt franceza si as reteta pierduta
    multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns la adelina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu