Hribi – Pitoance – Manatarci

Hribi

Hribi

Hribi

Hribi sau Pitoance, Manatarci cum sunt cunoscute in unele zone, sunt ciuperci comestibile, care cresc salbatic prin padurile de fag si gorun, au palarioara de culoarea maro inchis sau bejuliu si piciorusul alb, unele exemplare ating marimi foarte mari.

Hribi

Hribi

Hribi

Le intalnim si in supermarket-uri, insa foarte rar, cel mai des le gasim in piata la tarani. Am inteles ca sunt un soi de ciupercute care sunt adunate de tarani si predate la centre speciale de colectare, ca apoi sa fie exportate pe bani frumusei in Franta, Italia.
Aceste ciupercute le-am descoperit de curand, nu am mai mancat pana acum, insa pot spune ca champignon-ul din supermarket-urile noastre nu se compara nici pe departe cu gustul hribilor. Preparati sunt atat de moi, ti se topesc in gura, au un gust minunat.

Hribi

Hribi

Hribi

, , , , , ,
Articolul precedent
Plantute simpatice – Nertera (Nertera granadensis)

Retete diverse

10 comentarii. Leave new

  • Ce dragute sunt pozele, Iulia! Tare frumos le-ai aranjat 🙂

    Răspunde
  • Multumesc mult, Edith! Am vrut sa iese un fel de poienita. 🙂

    Răspunde
  • asa este,aceste ciupercute sunt minunate!cand eram copil le culegeam cu mare placere prin padure la bunici,dar cele mai bune sunt cele mai mici.imi placea mult cum le face mama cu branza si ou,ca un fel de omleta! 😛

    Răspunde
  • Gataarad, suna interesant si varianta ta de reteta, gen omleta!! Pupp!

    Răspunde
  • aceste ciuperci sunt o delicatesa in italia;intr-adevar sunt importate(o parte) din romania shi costa -cand e sezonul- in jur de 20- 25 euro la kil,apropo sa incerci risotto cu aceste ciuperci.apropo felicitari pt vasta cunoshtintza culinara,de acum o sa itzi ”fur” retele

    Răspunde
  • Florica Stukey
    25 iulie 2011 3:24

    Buna Iulia,
    Iti multumesc pentru aceste retete minunate. Desi primesc regulat noi retete pe adresa mea de email, nu prea am gatit aceste minunate feluri de mancare atat de usoare dar atat de bune. Astazi mi-a sarit in ochi reteta de Placinta de ciuperci si dovlecei. Totul a fost atit de simplu iar placinta delicioasa.

    Hribii sunt numiti in Italia Funghi Porcini si costa intr-adevar intre 15 si 25 de euro Kg. Cu aceste minuni de ciuperci italienii pregatesc : Tagliatelle ai funghi Porcini, Rizotto cit si alte multe sosuri, garnituri, umpluturi etc.. Aceste doua feluri de mancare sunt atat de bune ca nu te saturi sa le mancand. Chiar si Italienii sunt innebuniti dupa Funghi Porcini ( Hribi ), nu are importanta cu ce-i pregatesti pentru ca orice va deveni in prezenta hribilor, o delicatesa! Eu nu stiam cum se numesc in limba Romana dar am recunoscut Porcini din fotografiile tale.
    Pentru ca vad cat de talentata esti, ma gandeam ” de ce nu scrii tu niste Carti ilustrate de bucate ?? Ai putea scrie o serie intreaga de volume: Gustari, aperitive; Carne cu mai multe capitole( porc, vita, pui, iepure, peste etc.. ) , Pasta, Ciuperci, Aluaturi, Torturi etc… Eu personal, cred ca esti de neintrecut !
    Multumesc de mii de ori si-ti doresc mare succes in viitor
    Flori Stukey

    Răspunde
  • acesti “hribi” numiti de voi, ii culegeam si eu cand am fost mai mica, intradevar au o savoare extraordinara, in maramures ele se numesc hribe, avem si vestiti galbiori, creasta cocosului, bureti(de culoare alba), ghebe… etc. sunt extraordinari, aveti dreptate/ sunt recoltati si dusi in italia, franta… in maramures oamenii strang si pun pe iarna hribe, in congelator, in saramura, la morat, sau uscati…. ce dor imi este de o portie de hribe cu smantana..

    Răspunde
  • da, minunate sunt si uscate, tot de la tarani le gasiti!

    Răspunde
  • din pacate sunt foarte greu de gasit din cauza exportului masiv (si din acelasi motiv foarte scumpe). eu unul merg in fiecare vara cate 2-3 saptamani la cules. astea sunt ciupercile care ar trebui sa defineasca gustul de “ciuperca” in orice reteta (garnitura, ciulama sau oricare alta). ma bucur ca cineva mentioneaza despre ele pe un site culinar. Bravo Iulia !

    Răspunde
  • Hribii adevăraţi sunt cu coada groasa la bază, pălăria mai mică şi curbată în interior spre coadă, iar sub pălărie lamelele sunt albe. Cei cu lamelele de altă culoare sunt ceea ce se denumeşte în popor hribi porceşti . Adevărat că sunt la fel de buni ca şi ceilalţi, dar cei albi sunt mai aromaţi şi au şi codiţa mai pufoasă ( mă refer la gătit ). Îmi place site-ul tău şi am incercat multe reţete de aperitive. Chiar acum am o ocazie specială şi voi face din nou coşuleţele din cartofi cu ciuperci care au fost apreciate în mod deosebit de colegii mei. Baftă în continuare
    😀

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu