Denunirea „Krapfen” semnifica un grup de produse de patiserie prăjite, din aluat (pentru gogosi).
Ingrediente:
500g faina
1 pliculet drojdie uscata Dr. Qetker
1 ou
60g unt
35g zahar
250 ml apa calduta
1 pliculet zahar vanilinat
Coaja rasa de la 1 portocala
7g sare
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru pudrat gogosile
Mod de preparare:
Punem faina intr-un castron si o amestecam cu pliculetul de drojdie uscata, dupa care lasam acest amestec sa se odihneasca 15 minute.
Punem faina amestecata cu drojdie intr-un castron mai mare, turnam peste faina 125ml apa (din cantiatea totala de apa necesare care este de 250ml ), adaugam untul taiat bucatele, zaharul tos, pliculetul de zahar vanilinat, oul, coaja rasa de portocala, si darea, dupa care amestecam pana aluatul prinde consistenta.
Peste aluatul format, turnam celalta cantitate de apa necesara, 125ml, si incepem sa framantam bine de tot aluatul pana il aducem din nou la o forma consistenta.
Daca aluatul este prea lipicios, mai adaugati faina (eu am mai adaugat 75g faina) si framantati pana obtineti un aluat consistent, insa nu foarte vartos, tare. dup ace aluatul este bine framantat (mie mi-a luat cam 20-25 minute procesul de framantare cu mana), acoperiti aluatul cu un prosopel si lasatil la odihnit 30 minute intr-un loc caldut.
Dupa 30 minute aluatul a crescut.
Infanam bine suprafata de lucru, turnam aluatul pe ea si il intindem intr-o foaie cu grosimea de 1,5cm.
Dupa ce am intins foaia de aluat, cu afutorul unei forme rotunde cu diametrul de cca 8cm (poate fi o cana, un pahar), taiem cerculete. Aluatul din jurul cerculetelor, il adunam, il strangem intr-o bila pe care o framanam putin, cat sa devina omogena si intindem din nou o foaie din care putem decupa alte cateva gogosi.
Lasam gogosile la dospit 2 ore penru a-si dubla volumul..
Dupa 2 ore, gogosile si-au dublat volumul si sunt gata sa le prajim.
Intr-o tigaie adanca, sau intr-o cratita punem ulei la incins.
Cand uleiul este suficient de incins, luam cu ajutorul unei spatule (nu cu mana, pentru ca ar fi bine ca suprafata gogosilor sa ramana neatinsa, neteda) cate o gogoasa si o punem la prajit in cratita.
Daca gogoasa ramane la suprafata si nu se lasa la fund, atunci gogosile sunt gata de prajit, daca nu, trebuie sa le mai lasam la dospit.
Dupa ce gogosile devin aurii, le intoarcem pe cealalta parte, folosindu-ne de o furculita.
Cand sunt suficient de rumenite pe ambele parti (atentie ca se rumenesc foarte repede, san u le ardeti, iar flacara sa nu fie la maxim), le scoatem pe servetele absorbante pentru a se mai scurge surplusul de ulei, dupa care le pudram cu zahar pudra si le servim. Sunt absolute superbe. Gogosile sunt foarte pufoase, se topesc in gura.