Ghee (unt clarefiat)

Ghee (unt clarefiat)

Ghee (unt clarefiat)

Cuvantul Ghee vine din sanscrita si inseamna unt clarefiat. Ghee este un ulei de unt, folosit in special in bucataria indiana. Se obtine prin indepartarea – prin procesul de fierbere – apei, componentelor solide si a laptelui din unt.

In bucataria indiana se foloseste foarte mult la prajit si la prepararea diferitelor mancari. Preparatele la care se foloseste Ghee sunt mult mai gustoase. Ca forma de conservare, Ghee poate fi pastrat in recipiente inchise, in locuri racoroase, pentru mai multe luni de zile. Nu se pastreaza la frigider.

Conform Ayurveda, Ghee este considerat drept un elixir al vietii si mijloc de intretinere. Ghee este usor digerabil, ajuta la reducerea acidului din stomac si la refacerea mucusului gastric. O alta proprietate benefica a Ghee este ca contribuie la reducerea colesterolului. Ghee la fel ca aloe, are un efect cicatrizant, ca atare se poate folosi ca unguent, in tratarea unor leziuni ale pielii.

Din punct de vedere religios, Ghee se foloseste ca ulei in ritualurile religioase inchinate zeilor, la casatorii si inmormantari. Exista si un imn al Gheei.

Ingrediente:
Unt nesarat (cantitatea este la alegerea fiecaruia).

Ghee (unt clarefiat)

Mod de preparare:
Taiem untul in bucatele si il punem intr-o cratita pe foc, la flacara mica.

Ghee (unt clarefiat)

Untul incepe sa se topeasca, atentie nu amestecam deloc in el, nu trebuie sa tulburam straturile care se formeaza.

Ghee (unt clarefiat)

Dupa cateva minute de fierbere la foc mic, incepe sa apara spuma la suprafata.

Ghee (unt clarefiat)

Spuma o inlaturam cu o spumiera fara a tulbura, prin amestecare straturile.

Ghee (unt clarefiat)

Se lasa la fiert aproximativ 15 minute, pana uleiul incepe sa se clarefieze si incep sa se distinga doua straturi separate, stratul de ulei si un strat solid ce se depune pe fundul cratitei.

Ghee (unt clarefiat)

Ghee (unt clarefiat)

Dupa ce untul s-a clarefiat, stingem focul si il lasam 2 minute sa se odihneasca, apoi il strecuram printr-o strecuratoare, in care punem si un tifon in mai multe straturi. Turnam ghee intr-un borcanel, curat si uscat, pe care il inchidem ulterior cu un capac si il depozitam intr-un loc racoros (nu in frigider). Il folosim la prajit, sau in prepararea anumitor mancaruri. In cateva ore de la clarefiere, Ghee se solidifica.

Ghee (unt clarefiat)

Ghee (unt clarefiat)

Ghee (unt clarefiat)

, , ,
Articolul precedent
Cartofi deliciosi la cuptor
Articolul următor
Pui in sos de portocale cu garnitura de orez si legume

Retete diverse

11 comentarii. Leave new

Woww, ce misto !!! O sa am o singura problema, urasc mirosul de unt pe foc…ai mai pomenit asa ceva???? O sa-mi pun o masca chirurgicala si tot il fac. Foarte interesanta istoria ghee-ului, omul cat traieste invata, imi place asta. Te pup !!!

Răspunde

:))) M-ai facut sa rad Ginuca, e bine si cu masca, numai sa-l incerci!! Puppp!!!!

Răspunde

am o intrebare untul din comert e bun? caci eu am incercat sa fac dupa reteta descrisa si am adunatt spuma dar nu a ramas nici un strat solidificat era doar lichid…desi se vedeau doua straturi separate dar mentionez k nu sa depus nimik solid pe fundul tigaii…oare nu era de caliatate untul sau e normal…raspundeti va rog.poop

Răspunde

Da, e o idee buna pentru cine vrea sa gateasca si sa manance mai sanatos.Multumim pentru imagini si reteta.Am o intrebare:Daca se solidifica, in momentul in care vrem sa-l folosim (in ideea ca il pastram intr-o sticla ), trebuie sa-l incalzim? ca sa obtiem fluidizarea lui?

Răspunde

Ada, eu unt din comert am folosit si vreau sa spun ca nu cumpar unturi scumpe, la nu stiu ce preturi, in mod normal ar fi trebuit sa se delimiteze cele 2 straturi, poate mai incerci si in final o sa iti iasa!! Nu stiu care ar putea fi problema… Pupp si un week-end frumos iti doresc!

Răspunde

Mona, daca se solidifica il incalzesti pana devine fluid. Cel mai bine ar fi sa-l pastrezi intr-un borcanel(nu asa cum l-am pus eu in sticla), astfel cand vei avea nevoie, vei putea lua cu lingura din el si vei fluidiza doar cantitatea necesara. Pupp! 😉

Răspunde

Stratul solid poatea avea si doar un milimetru sau doi, depinde de cata “mizerie” au pus in unt, sau altfel zis depinde de cata grasime are untul respectiv.
Tocmai am topit 6 pachete de unt 80% grasime, mi-a rezultat o pojghitza relativ subtire pe fundul cratitei.
Normal ca daca untul are sub 60% grasime rezulta peste 40% apa si alte impuritati care se delimiteaza in 2 straturi bine definite.
Va recomand deci unt cu cat mai multa grasime pt Ghee, nu are rost sa cumparati unt ieftin ca sa aruncati jumate din el in procesul clarefieri 😉

Răspunde

Am incercat si eu si mea iesit, si miroase nemaipomenit 😛

Răspunde

strecuram deci doar partea lichida? cu restul de solid nu facem nimic?

Răspunde

hmm… mie mi-a iesit un lichid maro. nu e deloc galben-auriu ca in pozele de pe acest site… am folosit un pachet de unt dorna 80% si unt cam in aceeasi proportie cumparat din piata de la tarani. l-am tinut la foc mic, am adunat spuma si l-am tinut pana cand n-a mai “sfarait” nimic. atunci m-am gandit ca s-a evaporat toata apa si ca am terminat… de e o fi maro, asta nu inteleg… l-oi fi ars? nu miroase a ars.

Răspunde

acum am facut din 2 pachete de dorna si a iesit galben auriu! 🙂 😀 felicitari

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu