Pentru aluat:
500g faina
50g unt topit
250ml lapte caldut
1 lingura zahar tos
1 lingurita sare
1 plic drojdie uscata
Pentru umplutura:
2 vinete (ale mele au cantarit 570g)
400g mozzarella
Un praf de sare
Ulei pentru prajit vinetele
Pentru deasupra:
70g parmesan
1 rosie mai marisoara sau cateva mai mici
Oregano dupa gust
Ulei de masline pentru uns tava si pentru stropit foccacia deasupra
Mod de preparare:
Spalam vinetele, le indepartam codita si le taiem felii rotunde. Putem sa le si curatam daca dorim, eu o vanata am curatat-o una nu, oricum nu are importanta.
Luam un castron, si incepem sa cladim vinetele in straturi iar intre fiecare strat presaram sare. Lasam vinetele 30 minute la odihnit pana lasa apa.
Dupa 30 minute, punem vinetele sub jetul de apa si le spalam bine.
Le stoarcem in pumn, fara a le avaria, fara a le rupe si le punem intr-o strecuratoare la scurs.
Dupa ce vinetele s-au zvantat, punem ulei intr-o tigaie, atat cat sa acopere fundul tigaii si punem vinetele la prajit. Prajim vinetele pe ambele parti dupa care le scoatem la scurs intr-o strecuratoare.
Dupa ce se scurg, putem muta vinetele pe un platou.
Taiem mozzarella feliute cu grosimea de aroximativ 0.5cm .
Spalam si taiem rosiile feliute, ca in poza de mai jos.
Dupa ce avem toate acestea pregatite, incepem sa framantam aluatul. Eu am pus aluatul la framantat in masina de facut paine. Am pu in cuva ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut, untul topit in cuptorul cu microunde (si lasat putin la racit atat cat san u opareasca), zaharul tos, pliculetul de drojdie, faina sis area, apoi am lasat totul la framantat pentru 30 minute.
Putem framanta aluatul si cu mana, luam un castron incapator, punem in el faina, adaugam drojdia, zaharul, untul topit, laptele caldut sis area, dupa care incepem sa framantam bine, bine de tot timp de jumatate de ora.
Dupa ce am framantat aluatul, fara al lasa la dospit incepem sa-l lucram. Mie mi-a iesit un aluat foarte frumos si usor de lucrat cu el, nu se lipea deloc.
Impartim aluatul in doua parti egale.
Luam prima bucata de aluat, ii dam forma unei bile, dupa cere incepem sa o aplatizam cu palma si degetele pana formam o foaie de aluat rotunda de marimea tavii (ATENTIE, nu folositi sucitorul deloc). Eu am folosit o tava rotunda, cu peretii detasabili si cu diametru de 26cm. Dupa ce am format foaia de aluat o lasam deoparte, pe un tocator.
Luam cea de a doua bucata de aluat si procedam cu ea exact ca si cu prima bucata, ii dam forma unei biule, apoi o aplatizam cu mana pana formam o foaie rotunda cu diametrul tavii folosite.
Luam tava, turnam in ea putin ulei de masline, atat cat sa acopere cu o pelicula subtire funndul tavii, iar cu o pensula ungem si peretii tavii cu acelasi ulei.
Punem in tava prima foaie de aluat si o aranjam cu mana astfel incat sa se plieze frumos pe fundul tavii.
Peste prima foaie de alut punem vinetele prajite, astfel incat sa nu acoperim 1cm din marginea foii de aluat.
Peste vinete punem feliutele de mozzarella.
Apoi dam un praf de sare, dupa gust.
Acoperim totul cu cea de a doua foaie de aluat, dupa care apasam cu mana atat pe marginea aluatului ca sa faca priza foaia de aluat de deasupra cu cea de jos, cat si pe mijlocul foccaciei pentru aid a in final o forma si o nivelare uniforma.
Dupa ce am aranjat foccacia in tava, apasam cu degetele foaia de aluat de deasupra, pentru a forma gropite. Turnam pe intrega suprafata a aluatului, ulei, atat cat sa umple gropitele formate.
Acoperim tava cu o folie alimentara si lasam foccacia la dospit 1 ora intr-un loc caldut.
Dupa 1 ora, aluatul a crescut foarte bine.
Punem deasupra foccaciei feliutele de rosii.
Mai facem cateva gropite in aluat cu degetele apoi turnam din nou putin ulei de masline cat sa le umple. Presaram pe intrega suprafata parmesan ras.
Si in final presaram deasupra si oregano, apoi punem foccacia in cuptorul preincalzit si o lasam la copt, la foc mediu, pentru 40 minute, pana se rumeneste frumos la suprafata. Daca folositi o tava cu peretii detasabili, pentru a evita scurgerea uleiului direct in cuptor, va recomand sa puneti tava cu foccacia, cu fundul in tava de aragaz.
Dupa ce o scoatem din cuptor, o lasam putin la racit, timp in care o putem acoperii cu un prosop umezit cu apa, acest lucru va inmuia usor coaja foccaciei (nu este insa obligatoriu sa o acoperiti cu prosopul).
2 comentarii. Leave new
Super rețetă!!!!
Și frunzulita de pătrunjel, îți face ziua.
Mulțumesc pentru tot ,ești extraordinară, și frunzulita face toată diferența . Ai un blog minunat !!!
Merci, Mia! Ce-ti place da mai departe.. 😉