Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Ingrediente:

Fasole verde, gatita pentru iarna

2kg si 600g fasole verde
3 cepe (350g)
3 ardei grasi (350g)
125ml apa
300ml ulei
500ml bullion
1 lingurita acid salicilic
Sare dupa gust

Mod de preparare:
Spalam bine fasolea si o curatam.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Rupem fiecare pastaie de fasole in bucatele de aproximativ 3 – 4 cm.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Spalam ardeii, le indepartam cotorul si samburii si ii taiem in fasiute subtirele si lungi de 3 – 4 cm.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Curatam ceapa si o taiem julien.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Punem uleiul intr-o cratita incapatoare si adaugam ceapa, pe care o lasam la calit 2 minute.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Dupa 2 minute, adaugam peste ceapa ardeiul taiat fasiute, amestecam si lasam la calit alte 2 minute.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Dupa 2 minute, adaugam toata fasolea (atentie, trebuie sa folositi o cratita mare pentru ca la inceput , pana se inmoaie, fasolea este voluminoasa).

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Amestecam bine toate legumele, adaugam o lingurita de sare, amestecam din nou, acoperim cratita cu un capac si lasam pe foc, la flacara mica 5 minute.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Dupa 5 minute, adaugam 125 ml apa, amestecam, acoperim cu capacul si lasam legumele sa fiarba pana se inmoaie, 45-50 minute (timpul de fierbere depinde si de cat de frageda este fasolea).

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Pe toata perioada fierberii, trebuie sa amestecam in cratita din cand in cand.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Inainte cu 15 minute de a fi gata fasolea, mai codimentam cu sare dupa gust, daca consideram ca este necesar.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Tot cu 15 minute inainte de a fi gata fasolea, adaugam si bulionul si amestecam pana se omogenizeaza, atentie insa, se amesteca usor, pentru ca fasolea fiind aproape fiarta, s-ar putea sa o zdrobiti.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

La sfarsit, adaugam 1 lingurita de acid salicilic, amestecam, stingem focul, si preparatul este gata de pus in borcane.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Borcanele, pe care le spalam foarte bine inainte, le vom pune pe un tocator. Sub fiecare borcan, vom pune o lama de cutit, pentru a nu se sparge borcanele.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Dupa ce borcanele sunt pregatite, incepem sa turnam cate un polonic de fasole, lternativ in fiecare borcan, pana le umplem pe toate. Mie mi-au iesit 5 borcane de 700g.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Inchidem fiecare borcan cu un capac, pe care in prealabil il spalam bine si il uscam. Punem borcanele intr-un loc ferit, le acoperim cu o paturica si le lasam asa pana a doua zi, cand le putem depozita in camara.
Aceste conserve de fasole, se servesc ca garnitura, asa cum sunt, gata preparate, sau le putem adauga in diferite sosuri, sau ciorbe.

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

Fasole verde, gatita pentru iarna

, ,
Articolul precedent
Cartofi gratinati cu parmesan
Articolul următor
Aripioare lipicioase (Sticky Wings)

Retete diverse

17 comentarii. Leave new

  • Mi-ai adus aminte de aceasta bunatate de fasole pe care ne-o facea bunica.Arata tare bine.Te pup,si o zi frumoasa.

    Răspunde
  • Multumesc mult, Paradis, este intr-adevar foarte buna si usor de pregatit!! Puppppp si o saptamana frumoasa iti doresc!! 🙂

    Răspunde
  • Ce bine arata fasolea,… 😯 mi-ai facut pofta 🙂
    Iti ofer 2 premii.
    Te pup.

    Răspunde
  • Diviana, multumesc mult!! O sa trec pe la tine sa le ridic!! Te puppp!! 🙂

    Răspunde
  • am decis sa incerc aceasta reteta pt ai arata soacrei mele ca ma pricep si eu cat de cat la bagatul la borcane delicatese pt. iarna,dar as dorii si o reteta de muraturi taranesti.crez ca poti sa ma ajuti?ea a incercat ceva anul trcut si nu i-a iesit deloc a mancat-o purcelusi.te rog frumos ajuta-ma.multumesc astept raspuns

    Răspunde
  • Cremona, ma bucur ca ai ales sa pregatesti acesta reteta, spor la treaba si sper sa-ti reuseasca. 😉
    Cat despre muraturi, o sa incerc sa caut o reteta de muraturi pe care sa o pregatesc si sa o postez cat de repede pot, nu promit ca in 2-3 zile se rezolva, dar fi cu ochii pe site … 😉

    Răspunde
  • iulia nu trebuie sa-i areti mamie soacre ce nu sti . invata pt. tine si familia ta .ea te va admira cind va vedea ce o buna gospodina ai devenit, dar in timp.nu uita si ea a fost nora odata. o reteta ” just for you” castraveti f.proasoeti , marar, usturoi,piper,coreandru boabe si ceva ardei iute si hrean.se spala bine toate se aseaza totul in borcane (sterilizate)apoi se pune apa sarata 1lingura de sare la litru de apa. lasi muraturile in bucatarie pe o masa 2-3 zile pina incepe fermentatia se vede spuma deasupra ,apoi torni lichidul de pe ele intro oala si il fierbi citeva clocote si il torni inapoi pe muraturi inchizi borcanele cu capacele(sterilizate) le acoperi cu o patura si ziua urmatoare la camara cu ele.apa cind fierbe scade vezi sa ai mai multa apa intrun borcan pregatita. de ce sterilizate borcanele ?citeste putin despre bacterii si rolul lor.good luck micuta gospodina.

    Răspunde
  • Draga, Ana, cred ca reteta de muraturi ce ne-ai impartasit-o, este mai exact pentru Cremona, ea m-a rugat sa o ajut sa gaseasca o reteta buna de muraturi, oricum reteta de la tine, este binevenita pentru noi toti cei care citim acest comentariu, multumim.
    Este adevarat ca mai intai de toate, este important sa invatam sa gatim pentru noi si familia noastra, dar acum sa fim sinceri si sa recunoastem ca oricare dintre noi ar dori, macar putin de tot sa-si impresioneze soacra. Asa ca eu cred ca nu este de condamnat comentariul Cremonei, prin care afirma ca ar dori sa-si impresioneze soacra, punand pe iarna niste muraturi bune,…. haide sa incercam sa nu ne pierdem in astfel de amanunte, mai bine sa ne impartasim retete intre noi, sa invatam unii de la altii astfel de lucruri, decat sa ne judecam.
    O saptamana frumoasa iti doresc, draga Ana!!

    Răspunde
  • multumesc ana pt comentariu dar si pt reteta promit ca o voi incerca si pe aceasta si am sa te anunt daca mi-a iesit gustoasa.cat despre soacra fiecare are una dar aceasta la inceput a crezut ca nu ma voi descurca deloc in bucatarie si parca pe zi ce trece doresc sa-i demonstrez ca s-a inselat.
    cam atat ca nu vreau sa va plictisesc cu subiecte care nu tine de bucatarie multumesc si iuliei ca m-a ajutat sa mai schimb lista cu retetele de zi cu zi. 😉 pupici

    Răspunde
  • Te pup Cremona si te mai astept in vizita!!

    Răspunde
  • nutu elena
    7 iunie 2011 18:54

    Am ramas fara cuvinte, imi este foame… FELICITARIIIIIIIIIIIII.

    Răspunde
  • nutu elena
    7 iunie 2011 18:56

    🙄 😛 😉

    Răspunde
  • Ce fel de bulion ai folosit? am facut pana acum fasole verde pentru iarna dar nu puneam bulion… dar la tine arata apetisant 😉

    Răspunde
  • Anitza-Slobozia, Ialomita
    3 iulie 2011 13:01

    Am incercat si eu reteta ta, a fost foarte buna. Am facut sa mananc si mi-am propus sa fac si pentru iarna, este nemaipomenita. Eu sunt singura care mananca fasole si vreau sa imi fac sa ma bucur de ceva bun atunci cand am pofta. Te pup si mersi pentru reteta 🙂

    Răspunde
  • am facut si eu azi.. a iesit super

    Răspunde
  • Arata foarte apetisant, felicitari. :-bd :-bd
    Am o intrebare, crezi ca ar rezista daca o pun in pungi inchise bine la congelator? Imi este frica sa nu muncesc degeaba si la decongelare sa am o surpriza neplacuta.

    Răspunde
  • Buna, as avea si eu o intrebare mica de tot 😳 . Cu ce se poate inlocui lingurita de acid salicilic? Tare as vrea sa ma apuc maine de treaba, numai ca nu stiu daca am de unde lua toate ingredientele 😕 . Multumesc pentru ajutor si spor la bucatarit tuturor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu