Ingrediente:
4kg caise fara samburi
4kg zahar (ATENTIE, eu de obicei folosesc la 1kg de fructe – 1kg de zahar, insa pentru cei care considera ca este mult prea dulce, poate adauga zahar mai putin, dupa gust)
Mod de preparare:
Va recomand sa folositi caise sanatoase, aromate si bine coapte pentru a obtine o dulceata delicioasa. Spalam bine caisele, apoi le despicam in doua, scoatem samburii si le punem intr-o oala.
Punem oala cu caise pe foc si le fierbem in suc propriu pana se topesc si scad de vreo 2 degete (eu le-am fiert aproximativ 45 – 50 minute) amestecam in oala din cand in cand, cu o lingura curata de lemn si avem grija sa nu se prinda.
Dupa ce caisele au scazut, le luam de pe foc si le lasam sa se odihneasca pana a doua zi.
A doua zi punem oala din nou pe foc, o aducem la fierbere, adaugam zaharul si lasam sa fiarba fructele impreuna cu zaharul aproximativ 1 ora, pana scade dulceata de 3-4 degete bune. In tot acest timp amestecam in oala cu o lingura curatata de lemn.
Dupa ce dulceata a scazut suficient, tragem oala de pe foc si o turnam in borcane.
Ca sa va dati seama daca dulceata este indeajuns de fiarta, spre sfarsitul procesului de fierbere, puteti scoate cate o lingura de dulceata pe o farfurie si o lasati sa se raceasca, daca dulceata se intareste putin fata de cand ati scos-o, inseamna ca ati fiert-o suficient si puteti sa o luati de pe foc.
Dulceata fierbinte, se toarna (cu ajutorul unui polonic si a unei palnii) in borcane pe care le spalati foarte bine in prealabil si le lasati sa se usuce. Capacele se pun intr-o oala cu apa si li se da un clocot, pentru a fi sterilizate.
Sub borcane puneti lama unui cutit, pentru a nu se crapa in momentul in care turnati in ele dulceata fierbinte.
Dupa ce ati turnat dulceata in borcane, infiletati foarte bine capacele, lasati sa se raceasca iar a doua zi depozitati-le in camara.