Ingrediente:
150g faina
60ml ghee ( https://gourmandine.ro/mancaruri-specialitati/ghee-unt-clarefiat/ )
60ml apa
1 praf de sare
Ghee pentru uns
Ulei pentru prajit
Pentru sirop:
500ml apa
250g zahar tos
Mod de preparare:
Pentru sirop, punem apa intr-o craticioara, adaugam zaharul, si lasam sa fiarba pana zaharul se topeste si incepe sa se formeze un sirop, dupa care tragem craticioara de pe foc si lasam siropul deoparte.
Pentru prepararea aluatului, punem intr-un castron faina, adaugam un praf de sare si 60 ml ghee.
Incepem sa amestecam usor cu o lingura, pana se inglobeaza ghee in faina.
Adaugam apoi 60ml apa si amestecam totul, cu mana, pana obtinem o bila compacta de aluat.
Impartim aluatul rezultat in 7 bilute egale, fiecare biluta cantarind aproximativ 38,5 g.
Luam fiecare biluta in parte, o punem pe planseta, o presam pitin cu palma, dupa care o intindem cu sucitorul pana obtinem o foaie.
Foaia obtinuta trebuie sa fie foarte subtire, rotunda, cu un diametru de aproximativ 20 cm.
Dupa ce am intins din cele 7 bilute, 7 foi subtiri, luam fiecare foaie de aluat si o ungem cu o pensula inmuiata in ghee.
Foaia 1, o ungem cu ghee.
Foaia 2 o punem peste foaia 1 si o ungem cu ghee.
Foaia 3 o punem peste foaia 2 si o ungem cu ghee.
Foaia 4 o punem peste foaia 3 si o ungem cu ghee.
Foaia 5 o punem peste foaia 4 si o ungem cu ghee.
Foaia 6 o punem pestefoaia 5 si ungem cu ghee.
Si in final, foaia 7 o punem peste foaia 6 si o ungem cu ghee.
Dupa ce am pus toate cele 7 foi una peste alta, si le-am uns pe fiecare cu ghee, incepem sa le rulam. Ruloul reziltat il punem in frigider pentru 30 minute, pentru a se intarii putin si a ne fi mai usor sa il taiem apoi in rondele.
Dupa ce il scoatem din frigider, taiem ruloul in rondelede cu o grosime maxim de 1cm.
Fiecare rondea obtinuta o intindem usor cu sucitorul, pana ajunge la un diametru de aproximativ 5cm.
Rondelele, astfel formate, le punem la prajit, in baie de ulei, pe care il incingem bine in prealabil. Lasam rondelele la prajit pe ambele parti pana devin aurii.
Dupa ce s-au prajit sufficient, le scoatem pe un servetel absorbant, si le lasam putin la scurs.
Dupa ce s-a eliminate surplusul de ulei, le punem in siropul preparat mai inainte si le lasam 1 minut, intorcandu-le pe toate partile.
Apoi le scoatem cu paleta pe o farfurie si sunt gata de servit.
Sunt niste crocantele delicioase si foarte fragede. Pofta buna!!
7 comentarii. Leave new
Ce pofta mi-ai facut !!! Si imi e tare foame la ora asta, dar o sa comand o pizza, ca sunt la birou.
Iulia ce e ghee ??? te pup !!!
:)) Ginette sa sti ca sunt tare bune!! Ghee este un ulei de unt, obtinut prin clarefierea untului prin fierbere. Am postat reteta de la Ghee aici https://gourmandine.ro/mancaruri-specialitati/ghee-unt-clarefiat/ , este o reteta indiana, ei folosesec in foarte multe retete Ghee. Puppp!!
Aha, am inteles, ma duc acum sa ma documentez. Trebuie sa le fac si eu candva, ca am poftit la ele. Te pup si merci !!!!
🙂 Pupp, Ginuca!!!
Hai ca am facut si crocantele din astea :)) Ti-am zis ca o sa fac ce pot cand pot din retetele tale. Probabil ca sunt printre putinii barbati care fac sau posteaza pe siteul tau…dar imi place f mult sa gatesc.Sa revenim.Pai…am avut ceva mici probleme…si anume daca faceam chiar 7 foi…atunci aveam un diametru de cel mult 10 cm pe foaie si automat ieseau ff putine crocantele.Asa ca am facut doar 3 foi :(.Apoi la Ghee am mai avut o mica problema si anume prima transa am ars-o pt ca am tinut-o 15 min cum zicea… 😀 apoi am mers pe 6-7 min si a mers. In fine..a iesit treaba.Si ideea e ca sunt bune.Au meritat efortul
PS: Sa vedem ce reteta urmeaza ;))
Draga Robert, ma bucur mult sa aud ca iti place atat de mult sa gatesti!! 🙂 ma bucur ca ti-a reusit reteta, foile, mai bine zis foitele mi-au dat si mie destul de multa bataie de cap pentru ca le-am intins foarte subtiri si mi se cam rupeau si iar o luam de la capat cu intinsul :), oricum daca zici ca totul a iesit bine in final este minunat. Te mai astept in vizita… daca vrei si ai posibilitatea sa fotografiezi rezultatul retetelor care le incerci de pe blogul meu, poti trimite pozele la adresa gourmandine@gourmandine.ro si le voi posta pe site…. este o sugestie, daca vrei sa aflii mai multe poti citi in dreapta la sectiunea Retete incercate de voi. O zi buna iti doresc!! 😉
Pai cu asa retete nu-i pacat sa te apuci de dieta?! Si eu care vreau sa slabesc poftesc la retetele tale……