Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Ingrediente:

1kg fasole boabe pestrita
1,200kg ciolan afumat
1 cutie de rosii in bulion
5 cepe mari
6 catei usturoi mari
3 morcovi
150g telina
3 frunze dafin
Sare, piper, vegeta, boia dulce de ardei
Ulei

Fasolea se pune, cu o seara inainte, in apa rece, cat sa o acopere bine.

Intr-o oala de 4 litri punem ciolanul, punem apa – cat sa acopere bine ciolanul, sare si vegeta si lasam la fiert aproximativ 1 ora ½ – 2 ore. Poate diferi timpul de fierbere de la caz la caz, oricum putem sa-l incercam cu furculita sau ne mai putem da seama ca este fiert cand incepe sa se desfaca usor de pe os sau poate fi chiar gustat inainte de a-l stinge.

Luam o oala de 6l o umplem cu 4l apa rece, punem fasolea, punem sare, piper si vegeta dupa gust, adaugam frunzele de dafin si o lasam la fiert pentru 2 ore.

Dupa 40 minute de fierbere, schimbam apa la fasole. Punem fasolea intr-un strecurator, pastram si frunzele de dafin, o trecem pe sub un jet fiernbinte de apa si o punem din nou la fiert intr-o oala cu 4 litrii de apa fierbinte.

Intre timp, spalam morcovii si telina, ii taiem cubulete si ii punem peste fasole la fiert.

Taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o tigaie cu ulei. Cand ceapa devine sticlosa, adaugam boiaua dulce de ardei, o mai lasam 2 minute la calit si apoi o punem la scurs intr-un strecurator pentru a elimina surplusul de ulei, dupa care o adaugam in oal cu fasole.

Cateii de usturoi ii tocam marunt ii punem deasemenea intr-o tigaie cu ulei pentru a se cali putin apoi adaugam peste rosiile in bulion si amestecam lasand sa fiarba impreuna 3-5 minute. Adaugam compozitia rezultata in oala cu fasole si lasam totul la fiert.

Intre timp verificam ciolanul daca s-a fiert. In timpul fierberii peste ciolan mai trebuie adaugata apa pentru ca scade la fierbere. Cand ciolanul s-a fiert il scoatem pe o farfurie il taiem feliute sau cum ne place si il adaugam in oala peste fasole mai lasam totul la fiert inca 5 minute si apoi putem lua ciorba de pe foc.

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat o putem servi fierbinte langa o ceapa sau un ardei iute.

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat

Reteta completa, in imagini, o puteti descarca de aici: Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat (Format PDF)

36 de comentarii. Leave new

Orfeu_in_infern
12 mai 2009 19:47

Se scrie:
litri (nu litrii)
cali (nu calii)
diferi (nu diferii)
si servi (nu servii).

Este aceeasi maniera de a gresi (nu gresii).

Răspunde
Orfeu_in_infern
12 mai 2009 19:48

In rest, reteta este excelenta, bine ilustrata!

Răspunde

OK, o sa corectez multiplele mele greseli. Imi cer scuze si iti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia.

Răspunde

Buna este super reteta ta chiar acum incerc si eu sa prepar ciorba,legat de greselile gramaticale nu cred ca este necesar sa iti ceri scuze,in rest numai bine si multumim ptr reteta

Răspunde

Paula, ma bucur ca iti place reteta, sper ca a iesit pe gustul tau daca ai pregatit-o. Referitor la greselile gramaticale, le mai “comit” si eu din cand in cand, si daca sunt ale mele, atunci trebuie sa mi le asum, oricum esti tare draguta!! Multumesc mult pentru vizita, te mai astept!! Puppppp si un week-end frumos iti dorec! 😉

Răspunde

Merciiii!!!!Suuuupeeer!Te pup

Răspunde

Adina, ma bucur ca iti place!! O zi frumoasa iti doresc!!

Răspunde

Da, imi place foarte mult. Multumita tie am reusit sa gatesc o ciorba de fasoke grozava… Din prima! Mulumesc mult pentru ilustratii. Toata informatia mi-a fost de mare ajutor. Esti o gospodina grozava. Te pup si iti multumesc

Răspunde

Ok, dar nu era mai bine sa facem ceva si cu apa in care a fiert ciolanul? Am vazut multe retele in care tocmai apa aia e cea in care se fierbe fasolea?

Toate cele bune!

Răspunde

ah ce bunaciune 😉

Răspunde

Chiar de asa ceva aveam chef, iar familia deja se invarte dupa fusta mea …

Iulian, chiar in felul asta o voi prepara (asa am preparat-o mereu), mi-ar parea rau sa arunc zeama in care a fiert carnea, tocmai aia da gust grozav.

Eu as scoate din calcul vegeta, nu mai folosesc de 7-8 ani aditivi de acest fel si sincer, nici nu simt nevoia.

Mai recomand doua – trei crengute de cimbru uscat introduse in ciorba fierbinte dupa ce ati stins focul si un capac deasupra, sa se patrunda aromele. Fara cimbru, ciorba de fasole uscata este lipsita de farmec.

Răspunde

buna dragi gospodine!!!iata ca acum ma apuc sa fac o ciorba de fasole cu oase afumate,din pacate sotul meu a luat cam ce i-a facut cu ochiul,adica mai frumoase si mai proaspete,dar sunt sigura ca are sa iasa o ciorbita foarte buna.am sa va scriu cum a iesit….iar felu doi am sa fac niste chiftele cu pireu,sunt sigura ca am sa gasesc si aceasta reteta pe acest sait minunat,deci sa ma apuc de treaba!!….. 😉 🙄

Răspunde

a iesit o ciorbita de milioanee!!! am zis eu ca acest sait este formidabil…asa ca aveti incredere si gatiti in fiecare zi, numai retete bune mai ales ca ne incanta si pozele care sunt foarte reusite.cele care intra ptr prima oara ,le zic ca au pe ce sa se bazeze!un sait extraordinar…nota 10 cu plus 😛

Răspunde

Buna! vreau sa iti spun ca iti ador site-ul, si vroiam daca se poate sa te intreb daca ai facut ceva curs de bucatar, tare as vrea sa fac si poate ai putea sa imi recomanzi vreunul! multumesc si felicitarile mele!

Răspunde

buna! ador cum arata ciorbita in imagine… o sa o fac si eu pt prima data… sunt incepatoare cu gatitul dar ce vreau sa va zik k imi iasa o mancare minunata, sunt tanara am 19 ani faptul ca tr sa imi pregatesc singura macarea imi place pt k la varsta de 40 o sa fiu experta in a gati ca si mamica :X . eu sunt plecata in strainatate si sunt singura 🙁 si imi este foarte dor de mamica 🙁 mai am un pic si o sa merg acasa. sunt cea mai fericita 🙂 . super frumos situ si foarte bine explicate !!!! succes si spor in bucatarie tuturor femeiilor. va pup :*:*:*:*

Răspunde

😉 super reteta ta.. felicitari!!! am facut si eu ciorbita.. arata bn, astept sa se raceasca putin sa pot manca, k abia am stins focul

Răspunde

ciorba mea nu a iesit asa frumoasa ca a ta! gustoasa..mamma mia! greselile de ortografie le-am trimis carcotasului de mai sus sa le guste el ! unde pot sa-ti gasesc cartea de bucate? ca l-ai taiat pe Oliver Jamie.!!!

Răspunde

acum fac pt prima data ciorbita de fasole, incerc reteta ta. sper sa imi iese si mie.

Răspunde

cu usturoi nu am facut niciodata, si mi se pare prea multa fasole in farfurie parca ar fi tocanita. In rest cred ca este gustoasa

Răspunde

Am gatit-o aseara, a iesit excelenta, e super reteta, fff gustoasa!mersi mult ptr reteta!:)

Răspunde

Cea mai buna ciorba de fasole pe care am gustat-o ever!!!! Am gatit-o prietenilor mei si i-am dat pe toti pe spate. Super buna! Multumesc!

Răspunde
rikardo dan
8 ianuarie 2012 13:52

a iesit foarte buna tinand cont k sunt incepator in ale gatelii’ 😉 apreciez munca ta. sa auzim numai de bine, te pup!!! :-bd

Răspunde

Foarte bune retetele tale, Iulia, =P~ am incercat si eu cateva cu succes, aceasta mi-a atras atentia astazi si cel mai probabil o voi face in week-end. saptamana trecuta am facut Ciorba radauteana, o recomand tuturor! multumim pentru idei si pentru ilustratii :-bd

Răspunde

A iesit foarte buna. Multumim.

Răspunde

cred ca este o reteta minunata. acum o prepar, sper sa iasa destul de gustoasa. ;;) :*

Răspunde

Sint inginer, NU STIU SA GATESC, dar am vazut cea mai BUNA TEHNOLOGIE de a prepara o CIORBA DE FASOLE cu CIOLAN. felicitari

Răspunde

Miine, dupa ce vin de la pescuit, urmez pasii TEHNOLOGICA de executie a CIORBEI si iti voi spune cum a iesit. CRED CA VA IESI BINE. voi respecta INTOCMAI pasii, in special ca sint si vizualizati. DACA NU IESE binisor CHIAR sint cel mai PROST BUCATAR si probabil voi MURI de FOAME.
ps. da-mi o reteta de ciorba de peste, CARAS, dar cu pasi vizualizati. Mulumesc anticipat.
DAN

Răspunde

Super!!! Multumesc pentru reteta. Este a doua oara cand fac ciorba asta… prima data a fost o catastrofa, dar cu ajutorul tau de data aceasta mi-a iesit! <:-P :-bd

Răspunde

:-bd … cu reteta ta mi-a iesit o ciorba delicioasa… si e prima data cand incerc.. ms mult :* :*

Răspunde

Voi incerca aceasta reteta azi, sper sa-mi iasa 😀

Răspunde

Intaresc ca reteta e geniala. Tocmai am terminat varianta scazuta de fasole cu ciolan, dar am oprit si putina ciorbica inainte sa pun usturoiul cu rosiile. Mi-a plouat in gura cand am citit reteta, si se si verifica. Mutumesc!

Răspunde

Din postura de proaspat divortat, trb sa improvizez in ale gatitului 🙂 . Am incercat reteta si a iesit o ciorba perfecta! Foarte apreciata si de prietenii mei, care au gustat-o. Multumesc. :-bd

Răspunde

:-bd Delicioasa ciorbitza! :-bd

Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu