Ingrediente:
Pentru aluat:
500g faina
225ml lapte
1 ou
75g zahar pudra
Un praf de sare
50g unt sau margarina
1 pliculet drojdie uscata
Pentru sirop:
Sucul a 2 portocale
60g zahar pudra
Pentru umplutura:
25g unt topit
120g stafide
25g zahar brun
Mod de preparare:
Stafidele le punem intr-un castron, adaugam peste ele apa, cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie cel putin 45-60 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.
Stoarcem sucul a doua portocalesau mandarine mai mari, il punem intr-o craticioara, adaugam zahar pudra si lasam la fiert timp pana incepe sa se ingroasa si sa se transforme in sirop.
Aluatul eu l-am pus la framantat si dospit in masina de paine. Am pus ingredientele in cuva in urmatoarea ordine: laptele caldut, oul, untul topit, 1 pliculet de drojdie uscata, zaharul pudra, faina si sarea si am lasat aluatul la framantat si dospit 1 ora jumatate.
Aluatul puteti sa-l framantati la fel de bine si cu mana. Daca faceti aluatul cu mana procedati in felul urmator, puneti toate ingredientele intr-un castron, framantati bine aluatul, 10 minute, dupa care lasati aluatul la dospit pentru o ora.
Dupa ce aluatul a crescut, il turnam din cuva pe o suprafata de lucru bine infainata, intindem cu sucitorul o foaie patrata de 35cm/35cm.
Ungem foaia de aluat cu unt topit.
Presaram pe intreaga suprafata a foii de aluat stafidele, pe care le-am lasat intai la scurs intr-un strecurator.
Peste stafide presaram zaharul brun.
Dupa ce am presarat stafidele si zaharul brun, rulam foaia de aluat.
Taiem ruloul rezultat in 12 felii egale.
Asezam feliile cu partea taiata in sus intr-o tava patrata, tapetata, in prealabil, cu hartie de copt.
Lasam briosele la dospit timp de 1 ora, acoperite cu o folie alimentara.
Dupa 1 ora, ungem briosele cu un amestec facut dintr-un ou si 50 ml lapte si le dam la cuptorul preincalzit timp de 20-25 minute, pana se rumenesc frumos.
Dupa ce le scoatem din cuptor le ungem cu siropul pregatit in prealabil.