Ingrediente:
800g faina
150g zahar tos
30g miere
150ml ulei
2 pliculete de drojdie uscata
190ml lapte caldut
3 oua
1 lingurita rasa de sare
2 pliculete zahar vanilinat
Pentru uns:
1 galbenus de ou
50ml lapte
Dulceata de caise (alte tipuri de dulceturi sau ciocolata)
Zahar pudra pentru pudrat deasupra
Mod de preparare:
Aluatul l-am preparat in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva, in ordinea urmatoare: laptele caldut, ouale, uleiul, mierea, zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat, pliculetele de drojdie uscata, faina si sarea. Am lasat la framantat in masina de paine 30 minute, si apoi aproximativ 2 ore la dospit. Am lasat mai mult decat timpul indicat de masina.
Daca nu aveti masina de paine (va recomand din toata inima sa achizitionati una, va usureaza foarte mult munca, framanta si dospeste aluaturile foarte bine, si mai are si alte functii care ajuta mult) puteti framanta aluatul cu mana. Puneti ingredientele intr-un castron mai mare in urmatoarea ordine, faina, drojdia, zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat, laptele caldut, uleiul, mierea, ouale si sarea, framantati bine aluatul timp de 20 minute, dupa care il lasati la dospit acoperit cu un prosopel curat, intr-un loc caldut. Lasati la dospit aproximativ 2 ore, sau pana creste sufficient.
Dupa aproximativ 2 ore, aluatul a crescut frumos.
Infainam bine suprafata de lucru, turnam aluatul din cuva si il impartim in aproximativ 2 parti egale.
Luam o bucata de aluat, o intindem pe suprafata de lucru bine infainata, intr-o foaie rotunda cu grosimea de aproximativ 0,5cm.
Pentru a obtine o foaie de aluat perfect rotunda, luam o forma mare, rotunda (de exemplu eu am folosit o tava rotunda de pizza cu un diametru de 30cm), o punem peste foaia de aluat intinsa si taiem cu un cutit in jurul ei, apoi indepartam surplusul de aluat din jur, ridicam de peste aluat forma sau tava folosita si am obtinut ceea ce am dorit, o foaie de aluat rotunda si frumoasa.
Taiem foaia de aluat in 8 triunghiuri egale.
Pe fiecare triunghi, inspre partea mai lata a triunghiului punem 1 lingurita de dulceata de caise.
Apoi rulam fiecare triunghi in parte, incepand de la partea mai lata pana la varf, dupa care le dam o forma putin arcuita de cornulet.
Tapetam o tava cu hartie de copt si punem cornuletele formate in tava, astfel incat sa nu se atinga unul de celalalt pentru ca vor dospi si se vor uni intre ele.
Tinand cont ca avem doua foi de aluat, ne vor iesii din fiecare foaie cate 8 cornuri, deci in total 16 cornuri. Lasam cornurile in tava la crescut, o ora, intr-un loc caldut.
Dupa 1 ora, cornulete au crescut frumos.
Punem intr-un castronel, 50ml lapte si 1 galbenus, le batem si ungem cu compozitia rezultate cornuletele, folosindu-ne de o pensula, dupa care introducem cornuletele in cuptorul preincalzit si le lasam la copt pentru aproximativ 25 minute.
Dupa ce s-au copt, scoatem cornuletele din tava, le punem pe un tocator, sau o tavita de plastic si le acoperim cu un prosop curat. De abia dupa ce s-au racit le putem pune intr-o punga de plastic (daca le puneti in punga in timp ce sunt calde, punga va transpira si cornurile se vor umezi). S-ar putea ca din cornulete sa iasa pe la capete putina dulceata, in timpul coacerii, nu este nici o problema.
Cornuletele se pastreaza moi si bune 3 – 4 zile. Sunt foarte moi si bune, va fi o placere sa le savurati ca atare sau langa o ceasca de cafea sau lapte.
O altă rețetă de cornulețe cu gem simple aici!