Ingrediente:
Pentru papanasi:
1kg 300g branza dulce de vaci
4 oua
6 linguri faina
4 linguri gris
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilinat
Sare
Pentru pesmet:
3 linguri margarina Rama
8 linguri pesmet
6 linguri zahar tos
Smantana si gem de caise optional pentru servit
Mod de preparare:
Punem branza intr-un castron, adaugam un varf de lingurita de sare, ouale, zaharul si amestecam pana la omogenizare. Apoi adaugam faina, grisul si zaharul vanilinat si amestecam totul pana obtinem o compozitie omogena din care vom forma papanasii.
Intr-o tigaie punem 3 linguri de margarina, o lasam la topit adaugam apoi pesmetul si-l lasam pe foc pana ia o culoare rumenie. Dupa ce s-a rumenit il tragem de pe foc si adaugam zaharul tos si amestecam totul.
Intr-o cratita punem apa, adaugam putina sare si punem cratita pe foc sa fiarba. Intre timp, incepem sa formam cu mana papanasii, pe care ii vom pune in cratita cu apa la fiert. Lasam papanasii la fiert, pana se ridica la suprafata.
Scoatem papanasii din apa cu o paleta si ii dam prin pesmet, supa care ii putem servii atat calzi cat si reci – daca mai ajung pana atunci. Sunt foarte buni serviti si cu putina smantana si gem de caise alaturi.