Ingrediente
Pentru aluat:
500g faina
1 pliculet drojdie uscata
1 lingurita zahar tos
260g lapte caldut
50g unt
Un varf de cutit de sare
1 ou
Susan si mac, pentru presarat deasupra
1 ou si 100ml lapte, pentru uns placintelele
Pentru umplutura:
500g ficatei de pasare
2 cepe medii
1 lingura boia dulce de ardei
1 lingurita vegeta
Sare, chilly si piper dupa gust
7 catei de usturoi
Ulei pentru calit ceapa
70g unt
Patrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Curatam cateii de usturoi si ii dam pe razatoarea mica.
Curatam ceapa si o taiem solzisori.
Punem intr-o cratita putin ulei la incins, adaugam ceapa si o lasam la calit pana se rumeneste frumos.
Dupa ce ceapa s-a calit, o punem la scurs intr-o strecuratoare, pentru a indeparta surplusul de ulei.
Curatam si spalam bine ficateii, dupa care ii punem la scurs intr-o strecurtoare.
Dupa ce ficateii s-au scurs si avem si ceapa calita, luam un vas de jena, il ungem cu putin ulei, punem ficateii, condimentam cu boia dulce de ardei, vegeta, piper, sare, chilly si amestecam usor pana se omogenizeaza ingredientele.
Adaugam apoi ceapa calita, amestecam din nou dupa care punem vasul la cuptor pentru 25 – 30 minute.
Scoatem vasul cu ficatei din cuptor inainte cu 5 minute de a fi gata si adugam peste ficatei usturoiul dat pe razatoare in prealabil, apoi lasam totul la cuptor pentru inca 5 minute.
Dupa ce ficateii sunt indeajuns de prajiti, ii scoatem intr-un bol si ii pisam cu o furculita foarte foarte bine, adaugam cele 70g unt si amestecam din nou pana se topeste untul si se incorporeaza foarte bine.
Aluatul pentru placintelele cu ficatei eu l-am preparat in masina de facut paine. Am pus toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine, laptele, pe care l-am incalzit putin, untul, oul, sarea, zaharul tos, drojdia si faina. Am lasat aluatul la framantat si dospit in masina de facut paine 1 ora 30 minute.
Daca nu aveti masina de facut paine, framantati aluatul cu mana. Puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, drojdia uscata, untul, oul, laptele incalzit, sarea si incepeti sa framantati 20 – 30 minute, pana abtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana. Acoperiti aluatul obtinut cu un prosopel curat si puneti-l la dospit pentru 1 ora, la loc caldut.
Dupa expirarea timpului, am scos aluatul pe un fund de lemn presarat cu putina faina, l-am impartit in sapte bilute, am intins fiecare biluta cu sucitorul in forma dreptunghiulara, am impartit imaginar, in doua, pe lungime dreptunghiurile obtinute si am crestat o jumatate din dreptunghi in sase sau sapte fasiute.
Am pus o lingura generoasa din umplutura de ficatei pe partea necrestata si am rulat incepand de la umplutura astfel incat fasiutele sa ramana in exteriorul rulourilor.
Rulourile astfel obtinute, le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam la dospit pentru inca 45 minute.
Intre timp, intr-un castronel spargem un ou si-l amestecam cu 100ml lapte.
Dupa ce placintele au dospit indeajuns, le ungem cu compozitia din lapte si ou, presaram deasupra mac sau susan si le introducem in cuptorul preincalzit pentru 10-20 minute, pana se rumenesc frumos fara a se arde.