Pâine „Floarea Soarelui”

Dacă îți place această rețetă, distribui-o și prietenilor tăi!

Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Ingrediente:
Paine Floarea Soarelui
Pentru aluat:
760g faina
250ml lapte caldut
125ml ulei
2 oua
2 pliculete drojdie uscata
1 lingurita zahar tos
2 lingurite sare

Pentru uns intre foi:
100g unt topit

Pentru uns si presarat deasupra:
1 galbenus crud
30ml lapte
Seminte de susan si in

Mod de preparare:
Aluatul pentru aceasta frumusete de paine eu l-am preparat in masina de facut paine. Am pus in cuva ingredientele in urmatoarea ordine: lapte caldut, uleiul, ouale, zaharul tos, pliculetele de drojdie uscata, faina si un praf de sare. Am lasat aluatul la framantat si dospit in masina de facut paine o ora.si jumatate.
Daca nu aveti masina de facut paine, framantati aluatul cu mana. Puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, drojdia uscata, ouale, uleiul, laptele caldut si sarea si incepeti sa framantati 20 – 30 minute aluatul pana obtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana. Acoperiti aluatul obtinut cu un prosopel curat si puneti-l la dospit pentru o ora, la loc caldut.
Paine Floarea Soarelui
Dupa o ora, aluatul a crescut foarte frumos.
Paine Floarea Soarelui
Intre timp punem untul la topit intr-un bol, la cuptorul cu microunde.
Paine Floarea Soarelui
Aluatul dospit il rastornam pe planseta de lucru. Eu nu am infainat-o deloc pentru ca aluatul este putin uleios si nu se lipeste.
Paine Floarea Soarelui
Impartim aluatul in 2 bucati egale (le puteti cantarii pentru o mai mare precizie).
Paine Floarea Soarelui
Luam una din bucatile de aluat, din care vom forma, hai sa o numim Coronita mare. Impartim aluatul in 5 bilute egale (puteti sa le cantariti si pe acestea sa fie cat de cat egale).
Paine Floarea Soarelui
Fiecare biluta in parte o vom intinde cu sucitorul, intr-o foaie rotunda cu diametru cam de vreo 22 cm.
Paine Floarea Soarelui
Dupa ce avem pregatite cele 5 foi rotunde de aluat, luam o tava rotunda, cu marginile detasabile, inlaturam marginea tavii, tapetam fundul cu hartie de copt, si punem in mijlocul tavii prima foaie de aluat, pe care o ungem cu unt topit, si peste care vom suprapune celelalte foi de aluat, dupa cum urmeaza:
Paine Floarea Soarelui
Peste prima foaie de aluat unsa punem cea de a doua foaie si o ungem din nou cu unt topit.
Paine Floarea Soarelui
Peste a doua foaie unsa, punem cea de a treia foaie si o ungem din nou, cu unt topit.
Paine Floarea Soarelui
Peste a treia foaie unsa punem cea de a patra foaie si o ungem din nou cu unt topit.
Paine Floarea Soarelui
In final, punem cea de a cincea foaie de aluat, pe care o intindem putin mai mare ca restul, astfel incat sa se reverse peste marginile celorlalte foi, ca in poza. Foaia a cincea nu o mai ungem cu unt.
Paine Floarea Soarelui
Dupa ce am suprapus cele 5 foi de aluat, la 1 cm de margine, facem 4 taieturi cu un cutit (foarte atent si drept), ca in imaginea de mai jos, astfel incat in final sa ne rezulte 8 petale, pe care le luam de varf, din mijloc si le rasfrangem spre exterior, formand o coronita ca in imaginea de mai jos.
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Dupa ce am realizat prima coronita, si ceam mai mare incepem sa lucram a doua coronita.
Din a doua bucata de aluat, taiem o bucatica, sa cantareasca cam ¼ din cantitatea ei.
Paine Floarea Soarelui
Aceasta bucatica va fi centrul painii floarea soarelui, ii dam o forma de bila, cat mai rotunda posibil si o lasam sa dospeasca frumos in timp ce noi ne continuam treaba.
Paine Floarea Soarelui
Din aluatul ramas, respective ¾ din a doua bucata de aluat, formam Coronita mica. Impartim aluatul in 5 bilute egale (puteti sa le cantariti si pe acestea sa fie cat de cat egale).
Paine Floarea Soarelui
Fiecare biluta in parte o vom intinde cu sucitorul, intr-o foaie rotunda cu diametru cam de vreo 14 cm.
Paine Floarea Soarelui
Dupa ce avem pregatite cele 5 foi rotunde de aluat, suprapunem foile de aluat dupa cum urmeaza:
Punem pe suprafata de lucru prima foaie de aluat, pe care o ungem cu unt topit.
Paine Floarea Soarelui
Peste prima foaie unsa punem cea de a doua foaie si o ungem din nou cu unt topit.
Paine Floarea Soarelui
Peste a doua foaie unsa punem cea de a treia foaie si o ungem din nou cu unt topit.
Paine Floarea Soarelui
Peste a treia foaie unsa punem cea de a patra foaie si o ungem din nou cu unt topit.
Paine Floarea Soarelui
In final, punem cea de a cincea foaie de aluat, pe care o intindem putin mai mare ca restul, astfel incat sa se reverse peste marginile celorlalte foi, ca in poza. Foaia a cincea nu o mai ungem cu unt.
Paine Floarea Soarelui
Dupa ce am suprapus foile Coronitei mici, luam cu mana foile suprapuse si le mutam in tava, in mijlocul Coronitei mari, ca in imaginea de mai jos, le mai aranjam cu mana, pentru a da bine, in final.
Paine Floarea Soarelui
Dupa ce am mutat foile suprapuse, in mijlocul lor, la 1 cm de margine, facem 4 taieturi cu un cutit (foarte atent si drept), ca in imaginea de mai jos. ATENTIE, ATENTIE, de aceasta data taieturile trebuie facute astfel incat petalele Coronitei mici sa se rasfranga in exterior, intre petalele Coronitei mari. De aceea, trebuie sa ne orientam imaginar, ca taieturile sa cada perpendicular pe mijlocul a doua petale opuse de la Coronita mare. Astfel, in final, va trebui sa ne rezulte si la Coronita mica tot 8 petale, pe care le luam de varf, din mijloc si le rasfrangem spre exterior, formand o coronita ca in imaginea de mai jos. Cred ca daca priviti imaginile veti intelege mult mai bine procedeul.
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Dupa ce am format cele doua Coronite, in mijlocul lor, vom pune, bila mare de aluat ce am pastrat-o din a doua bucata de aluat. Astea facute, painica este gata in mare. O mai lasam la dospit inca 30 minute.
Paine Floarea Soarelui
Dupa 30 minute, ungem painea cu o pensula, cu amestecul facut din galbenus si lapte.
Paine Floarea Soarelui
Presaram seminte de susan pe petale si seminte de in pe mijloc, pentru a fi cat mai aproape de imaginea reala a Florii soarelui.
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Punem painea intr-o tava mai marisoara (cu tot cu fundul de tava rotunda pe care am format-o initial) eu am folosit tava de la aragaz, introducem painea in cuptorul preincalzit. Prima data o acoperim cu o foaie de copt si o lasam in cuptor 10 minute la 200 grade Celsius, dupa care indepartam foaia de copt si o mai lasam la copt inca 20-25 minute la 180 grade Celsius.
Paine Floarea Soarelui
Dupa timpul de coacere, painica trebuie sa fie rumenie. Este o paine deosebita, care pe langa ca este minunata la gust este si frumusica foc si merita incercata. Desi pare greu de realizat, cand incepi sa o modelezi, nu e atat de greu. Se pastreaza minunat daca o puneti dupa ce se raceste intr-o punguta de plastic.
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui
Paine Floarea Soarelui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Mai multe rețete, referitor la aluat paine, floarea soarelui, paine