Ingrediente:
150g faina
60ml ghee ( https://gourmandine.ro/mancaruri-diverse/ghee-unt-clarefiat/ )
60ml apa
1 praf de sare
Ghee pentru uns
Ulei pentru prajit
Pentru sirop:
500ml apa
250g zahar tos
Mod de preparare:
Pentru sirop, punem apa intr-o craticioara, adaugam zaharul, si lasam sa fiarba pana zaharul se topeste si incepe sa se formeze un sirop, dupa care tragem craticioara de pe foc si lasam siropul deoparte.
Pentru prepararea aluatului, punem intr-un castron faina, adaugam un praf de sare si 60 ml ghee.
Incepem sa amestecam usor cu o lingura, pana se inglobeaza ghee in faina.
Adaugam apoi 60ml apa si amestecam totul, cu mana, pana obtinem o bila compacta de aluat.
Impartim aluatul rezultat in 7 bilute egale, fiecare biluta cantarind aproximativ 38,5 g.
Luam fiecare biluta in parte, o punem pe planseta, o presam pitin cu palma, dupa care o intindem cu sucitorul pana obtinem o foaie.
Foaia obtinuta trebuie sa fie foarte subtire, rotunda, cu un diametru de aproximativ 20 cm.
Dupa ce am intins din cele 7 bilute, 7 foi subtiri, luam fiecare foaie de aluat si o ungem cu o pensula inmuiata in ghee.
Foaia 1, o ungem cu ghee.
Foaia 2 o punem peste foaia 1 si o ungem cu ghee.
Foaia 3 o punem peste foaia 2 si o ungem cu ghee.
Foaia 4 o punem peste foaia 3 si o ungem cu ghee.
Foaia 5 o punem peste foaia 4 si o ungem cu ghee.
Foaia 6 o punem pestefoaia 5 si ungem cu ghee.
Si in final, foaia 7 o punem peste foaia 6 si o ungem cu ghee.
Dupa ce am pus toate cele 7 foi una peste alta, si le-am uns pe fiecare cu ghee, incepem sa le rulam. Ruloul reziltat il punem in frigider pentru 30 minute, pentru a se intarii putin si a ne fi mai usor sa il taiem apoi in rondele.
Dupa ce il scoatem din frigider, taiem ruloul in rondelede cu o grosime maxim de 1cm.
Fiecare rondea obtinuta o intindem usor cu sucitorul, pana ajunge la un diametru de aproximativ 5cm.
Rondelele, astfel formate, le punem la prajit, in baie de ulei, pe care il incingem bine in prealabil. Lasam rondelele la prajit pe ambele parti pana devin aurii.
Dupa ce s-au prajit sufficient, le scoatem pe un servetel absorbant, si le lasam putin la scurs.
Dupa ce s-a eliminate surplusul de ulei, le punem in siropul preparat mai inainte si le lasam 1 minut, intorcandu-le pe toate partile.
Apoi le scoatem cu paleta pe o farfurie si sunt gata de servit.
Sunt niste crocantele delicioase si foarte fragede. Pofta buna!!