350g faina + 4 linguri
210ml lapte
55g unt
60ml apa
1 lingura zahar tos
1 lingurita sare
1 plic drojdie uscata Dr. Qetker
1 ou pentru uns
Susan si mac pentru presarat deasupra painii
Mod de preparare:
Preparam maiaua. Punem intr-un bol 100ml lapte, 1 lingura de zahar, pliculetul de drojdie uscata si 2 linguri de faina, din cantitatea de faina pentru framantat. Amestecam totul, dam un praf de faina peste maiaua si lasam la dospit timp de 5 – 10 minute.
Intr-un castron mai mare, punem restul de faina, sarea, apa, laptele ramas, untul – care, in prealabil, eu l-am pus cateva secunde in cuptorul cu microunde, cat sa se topeasca putin, atentie nu se fierbe – si maiaua care a fm lasat-o la crescut. Se amesteca totul si se framanta un aluat elastic.
Luam aluatul si il intindem cu sucitorul pe masa – pudrata in prealabil cu faina. Apoi il rulam si din ruloul rezultat formam 9 bile dintre care una mai mare pentru mijloc. Le asezam intr-o tava rotunda – tapetata cu faina in prealabil – in asa fel incat se rezulte o floricica.
Lasam aluatul la dospit 40 minute.
Intre timp, batem un ou, iar cand aluatul s-a dospit, inainte de a-l introduce la cuptor, ungem cu ou aluatul si presaram deasupra mac si susan.
Introducem tava in cuptorul gata incins si lasam la copt 40 – 50 minute, la foc mic. Inainte cu 5 minute de a scoate painea din cuptor o mai putem unge cu ou inca o data si dam cuptorul putin mai tare, atat cat coaja sa prinda o culoare galben aurie.
Daca nu suntem siguri ca painea e destul de coapta in interior, putem face testul cu scobitoarea.
Reteta completa, in imagini, o puteti descarca de aici: Paine pufoasa (Format PDF)